PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
SALUT

Hàbits d'higiene

Quan parlem dels hàbits d’higiene ens referim a aquelles conductes que ens permeten, per exemple, controlar els polls del cap, tenir una cura adequada de la boca i de les dents, saber quan i com cal que es faci el rentat de mans, com vestir-se adequadament i com manipular els aliments amb seguretat, entre d’altres.

Són comportaments quotidians que, un cop apresos es converteixen en rutines que ens acompanyaran tota la vida i que determinen la salut pròpia i també la de les persones que ens envolten. En aquest sentit, uns bons hàbits d’higiene afavoreixen no només  a l’interessat sinó a l’entorn personal i social en el què es desenvolupa.

Els estàndards d’higiene han variat amb el temps i amb les condicions de vida de les persones. Persones de diferents generacions i cultures poden tenir rutines ben diferents.

Què oferim?

L'Equip de Salut Comunitparia en el marc dels Plans Educatius d’Entorn, ofereix a escoles públiques de primària, la possibilitat de crear un projecte comunitari amb activitats relacionades amb la higiene i que els tutors prioritzen en funció de la valoració de la situació, necessitats i possibilitats dels centres educatius.

Material didàctic que s'ofereix a les escoles que s’adhereixen al programa reben material didàctic:

I també l’assessorament i seguiment de la tècnica referent de la Unitat de Promoció de la Salut sobre com dinamitzar les activitats a l’aula, que s’adapten segons preferències del tutor i necessitats dels infants.

Durant el curs es reforça la posada en marxa d’accions comunitàries que tingui projecció més enllà de l’escola i que impliquin altres agents (sovint professionals del Centre d’Atenció Primària, mares i pares, bloggers, veïns, etc.) Totes aquestes activitats són complementàries i es concreten amb el professorat segons les possibilitats de cada grup.

Preguntes freqüents

Què són i com puc controlar els polls?

RESPOSTA: El poll del cap és un insecte d’uns 2 mm de llarg, de color gris que viu entre els cabells, on troba un ambient càlid i humit. És un paràsit que s’alimenta de sang. Viu entre 16 i 30 dies. La seva reproducció és molt ràpida. La femella posa entre 100 i 300 ous (llémenes), que tarden entre 7 i 10 dies en incubar la larva fins que neix el poll. Les llémenes s’adhereixen fortament a la base del cabell i són blanques.

Aquests polls no transmeten malalties i no són en si mateixos cap risc per la salut pública.

El símptoma principal que donen és una picor persistent al cap produïda per la irritació que fa la saliva del insecte a la petita ferida de la picada. Gratar-se el cap pot produir lesions a la pell i infeccions bacterianes.

Les zones on és més fàcil detectar els polls i les llémenes són el clatell i darrera les orelles. Els polls adults són difícils de veure perquè fugen de la llum.

Els polls es desplacen ràpidament. No salten ni volen. Passen d’un cap a l’altre per contacte dels cabells. Això és més freqüent en situacions on hi ha una estreta convivència com a les llars, les escoles i les guarderies.

Al contrari del que molts pensen, el poll afecta igual als cabells sans i nets. També es poden encomanar si s’intercanvien pintes, gorres, pinces del cabell, tovalloles, etc.

Els polls es difonen fàcilment entre les persones, i en especial entre els nens. Afecten a persones de qualsevol edat i de totes les classes socials. El contagi es produeix sobretot a l’entorn de la persona parasitada (família, companys d’escola, mestres…).

Què cal fer quan s’està afectat? A les escoles convé que el tractament dels nens/es parasitats sigui simultani per evitar contagis entre els que encara no han començat el tractament i els ja tractats. Si hi ha familiars afectats l’han de fer també al mateix temps, per evitar a través d’ells tornin els polls a l’escola.

Els nens no parasitats no s’han de tractar. Es recomana que un alumne afectat no assisteixi a l’escola fins que hagi fet el primer tractament.

El rentat de mans, quan és imprescindible?

Cal tenir una cura especial en la higiene de les mans, sobretot a l'hora de manipular aliments. És necessari rentar-se-les:

  • abans de manipular aliments.
  • després de tocar els aliments crus.
  • després d'utilitzar el mocador per tossir, esternudar o mocar-se.
  • després d'utilitzar el vàter.
  • després de manipular escombraries.

Què puc fer per tenir cura de la boca i les dents?

La càries és una de les problemàtiques més freqüents. Uns bons hàbits higiènics i una alimentació amb menys dolços són fonamentals per a mantenir les dents en condicions. Per saber-ne més:

Salut bucodental – Canal Salut - Generalitat

 

També et pot interessar...