Alimentacio saludable
La salut i l’alimentació estan íntimament relacionades. Una alimentació saludable ha de ser suficient, completa, variada, equilibrada i segura, és a dir, que no contingui contaminants ni tòxics que suposin un risc per a la salut. Però també ha de ser agradable i aportar plaer sensorial.
Les necessitats i condicionants individuals com per exemple l’edat, el tipus de vida (sedentària o activa), els condicionants de salut, o la capacitat econòmica, actuen també com a moduladors de l’alimentació. I cal tenir-los tots en compte a l’hora d’abordar-la. I és que, en definitiva, una alimentació saludable s'ha de poder adaptar a les peculiaritats individuals i també socials, culturals i de l'entorn.
Què oferim?
Tallers i sessions sobre alimentació
Sessions sobre com elaborar menús atractius i dietèticament equilibrats i per a reflexionar sobre conflictes habituals que poden sorgir en la família relacionats amb l’alimentació. L’objectiu principal és compartir les estratègies i els elements bàsics per poder fer una alimentació atractiva, variada, equilibrada, segura i econòmica en família.
En funció de la petició (col·lectiu al que es dirigeix) s’adapten els continguts:
- Factors biològics, psicològics i socioculturals de l’alimentació
- Què s’entén per “dieta equilibrada”
- Elaboració de menús dietèticament equilibrats
- Conflictes a la taula i actituds de mares i pares en front dels conflictes
Altres recursos
Programa Ciutat i Escola – Educació per a la salut
Preguntes freqüents
A què ens referim quan parlem de “la seguretat” dels aliments que preparem?
Els aliments contaminats poden provocar malalties que es manifesten preferentment amb símptomes digestius com ara vòmits i diarrees, són les anomenades toxiinfeccions. Seguint quatre normes d’higiene (netejar, separar, coure, refredar) es poden prevenir la majoria de toxiinfeccions.
En què consisteix la dieta mediterrània? la segueixo?
Comprova si segueixes una dieta mediterrània contestant aquest test:
Per seguir una dieta mediterrània, s'han de tenir en compte els consells següents[1]
- És convenient fer entre tres i cinc àpats al dia que es complementin entre ells;
- L'esmorzar és un àpat decisiu en l'equilibri alimentari, però cal que sigui complet, amb lactis, cereals (pa, galetes, cereals d'esmorzar…) i fruita fresca (sencera, trossejada, sucs…);
- El dinar i el sopar han de ser àpats complementaris i s'ha d'evitar la repetició d'aliments i preparacions;
- El consum de vi és opcional, únicament per als adults, pres amb moderació, durant els àpats i en el context d'una alimentació equilibrada;
- Potenciar el consum de fruites, verdures i hortalisses;
- Incloure amb més freqüència els llegums i la fruita seca;
- Prioritzar el consum de peix, i moderar el de carns, especialment les més grasses. L'ou és una bona alternativa a la carn o el peix;
- Tenir en compte que aliments com el pa, la pasta, l'arròs i les patates són bàsics;
- Valorar els avantatges de les varietats integrals;
- Escollir, sempre que sigui possible, l'oli d'oliva, tant per cuinar com per amanir, i
- Prioritzar l'aigua enfront d'altres begudes.
Necessites suggeriments i menús segons l’època de l’any?
- DiBa – Cuina sense pares
- DiBa – Receptaris de temporada
- Generalitat – Canal Salut - Receptes saludables
- Generalitat- Agència Catalana de Seguretat Alimentària- Receptes
- Creu Roja – Menjar bé, bo i barat
Alimentació i malalties, què cal tenir en compte?
Enllaços d’interès
- Alimentació Saludable – Canal Salut – Generalitat de Catalunya
- Alimentació i Salut – Agència Catalana de Seguretat Alimentària - Generalitat de Catalunya
- Consells per a consumidors- Agència Catalana de Seguretat Alimentària – Generalitat de Catalunya