A qui s'adreça:
Alumnat de ESO, batxillerat, formació professional i escoles d'adults
Descripció:
Espectacle teatral per a treballar l'assetjament i el masclisme a través de la història de la Caputxeta Vermella. L'espectacle, pren com a punt de partida aquest conte, amb la finalitat de projectar a escena situacions d'assetjament sexistes.
Un bosc, la casa de l’àvia, un camí d’anada i un perill: no retornar mai més. Es fa de nit a poc a poc, tot és fosc, però uns ulls vigilen: els llops estan afamats. Ludere proposa un joc entre els boscos. Una segona lectura del conte de la Caputxeta Vermella. Una barreja de ficció i realitat. Un reclam per un futur segur, lliure de llops.
Sovint, als relats populars, apareixen realitats esfereïdores, violència normalitzada, estereotips i missatges controvertits. En el cas de la caputxeta, culpem a la nena de ser devorada pel llop, d’anar per un camí poc segur o parlar amb desconeguts. Acostumem a fer el mateix amb les víctimes d’agressions sexuals, culpant-les d’anar soles, mal vestides o per zones perilloses.
L'objectiu del projecte és explicar una història, tot utilitzant la màgia del conte i una posada en escena multidisciplinar (teatre de text, teatre físic i cançons populars), que evidenciï la necessitat de canvi del model de masculinitat que promou i legitima la violència de gènere.
L’espectacle aborda els temes des d’una perspectiva subtil, adequada per a joves, per donar peu a la reflexió i al debat i forma part del Cicle de Drets de l'Associació sociocultural Inspira Arrels per commemorar el 25N (Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència Ver les Dones) i compta amb el suport de l'Ajuntament de Sabadell i la Generalitat de Catalunya.
Objectius:
- Prevenir les agressions masclistes
- Afavorir l’empoderament personal
- Evidenciar comportaments violents o irrespectuosos mitjançant les lletres de certes cançons populars
- Acceptar i respectar la singularitat de l’altre
- Reflexionar sobre els diferents rols i models familiars
- Identificar i reflexionar sobre l’adequació de determinades conductes i patrons socials
- Reflexionar sobre el model de masculinitat que exerceix violència
- Empoderar a la dona cap al rebuig i presa d’acció davant de comportaments masclistes
- Connectar amb la pròpia identitat, amb allò que ens fa diferents i especials
- Conscienciar a totes les persones sobre el dret de les dones a tenir una vida lliure de violències masclistes, com un dret humà
Competències clau:
- Competència en ciutadana
- Competència en consciència i expressió culturals
- Competència personal, social i aprendre a aprendre
Desenvolupament:
Dates de realització: 22 de novembre de 2024
Durada: 65 minuts
Nombre d'alumnes per sessió: 390
Cost: gratuït
Observacions:
Reserves limitades a 1 grup per centre.
Podeu veure el dossier artístic de l'espectacle que s'acompanya d'una Guia Didàctica on es plantegen diversos eixos de treball pedagògic per aprofundir en la temàtica de l’obra "LUDERE": la prevenció de les agressions masclistes.
El dia de la representació, els alumnes hauran de venir al teatre agrupats i acompanyats per dos professors, amb una antelació de 15/20 minuts, per entrar de forma ordenada i en silenci en els seients reservats i assignats en el moment de la confirmació de la reserva amb l'organitzador.
L'organització de l'activitat es reserva el dret a fer canvis en la programació i/o de cancel·lar l'activitat si no hi ha un mínim d'aforament confirmat, informant convenientment i amb antelació dels mateixos als centres educatius que hagin confirmat la reserva.
Informació:
Persona de contacte: Laura Alcaide
Telèfon: 670 788 720
Organització:
Associació sociocultural Inspira