PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Anar a la pagina inicial de cultura

 
 
 
 
Setmana del Llibre SBD. Del 18 al 24 de novembre del 2024 al Casal Pere Quart (Rambla, 69, Sabadell)

Després de dues edicions en què hem anat creixent, la Setmana del Llibre SBD agafa la seva forma definitiva: la d’una setmana sencera de dilluns a diumenge. El dissabte es vendran llibres a la Rambla, no només dels autors programats, sinó de tots els autors i autores de la ciutat que vulguin acompanyar-nos.

La Setmana es desmarca de les novetats i aposta per la trajectòria literària dels seus participants, una ocasió per saber més profundament qui són i què han fet tant els nostres autors locals com grans noms d’arreu del territori. I, com sempre, i al final de cada jornada, un espectacle musical, de dansa o de poesia que aquest any han sorgit de la crida de projectes de la Capitalitat. Volem que l’accés a la cultura i les lletres tinguin les portes obertes de bat a bat. Per això les activitats i espectacles de la Setmana són oberts a tothom.

Hem pensat en els lectors i lectores més joves amb l’acte del dissabte al matí. Hi haurà espai per al periodisme i la seva importància en la construcció d’una ciutadania informada i més lliure. I hem volgut retre homenatge a un sabadellenc del tot universal: Feliu Formosa.  

Sabadell és capital també en literatura. Tenim la programació de Sant Jordi que aposta per la novetat bibliogràfica, la Setmana del Llibre que ofereix de manera oberta i gratuïta per a tothom una programació de primer nivell i els actes literaris de cada mes dins el programa d’Oliver & Companyia. Juntament amb tot el munt d’activitats de les nostres biblioteques, entre moltes altres propostes. Amb tot plegat podem dir, o encara millor, tenim arguments per pensar i escriure que Sabadell literàriament és una ciutat referencial pel que fa a les activitats pensades per conèixer i impulsar el nostre talent local.

Visca els llibres fets a casa, Sabadell també és una fàbrica de creació literària!

Marta Farrés
Alcaldessa de Sabadell



 

ACTES PREVIS

90è ANIVERSARI FELIU FORMOSA

FELIU FORMOSA

SABADELLENC, POETA I TRADUCTOR (I MOLT +)

NOM FONAMENTAL EN LES LLETRES CATALANES

 

EXPOSICIÓ: “Qui és Feliu Formosa?”

Durant tota la Setmana del Llibre SBD podeu visitar l’exposició situada a la planta baixa del Casal Pere Quart fins al 29 de novembre. De dilluns a divendres, de 9 a 21 h. Dissabtes i festius, d’11 a 14 i de 18 a 21 h.

Una exposició que repassa tots els aspectes de l’obra i la vida d’un dels noms literaris més importants del territori. A través de diferents instal·lacions i plafons, descobrirem (o coneixerem millor) aquest sabadellenc universal. Una personalitat rica, complexa i plena, farcida de facetes, algunes evidents i d’altres més desconegudes: poeta, autor, traductor, director, professor i fins i tot ninotaire. Un sabadellenc amb una llista de premis i mencions que cal anar a l’exposició per poder enumerar. Totes les sessions de la Setmana del Llibre començaran sempre amb una pregunta: ja heu visitat l’exposició del Feliu Formosa?

Cada dia de la Setmana del Llibre SBD ens acompanyarà una llibreria de la ciutat, i sempre hi portarà poemaris i traduccions de Feliu Formosa.
Organització: Ajuntament de Sabadell i Comissió Feliu Formosa. Amb el suport de la Diputació i de l’Ajuntament de Terrassa

 

ESPECTACLE. Molt bé diu, senyor Feliu!
Homenatge a Feliu Formosa
Al Teatre Principal. Dilluns 11 de novembre, a les 20 h

A més de presentar un llarg historial com a home de teatre, el sabadellenc Feliu Formosa és poeta, prosista, traductor, rapsode i humorista, i no hi ha cap d’aquestes facetes en què no hagi excel·lit. La seva vila natal, doncs, li devia un homenatge.

Ha estat sempre un home tan entusiasta de l’art dramàtic com contrari a fer comèdia en la vida real; un tarannà que, lluny de crear-li enemistats, li ha permès de fer amics en tots els camps on s’ha mogut. I uns quants d’aquests amics –amb el suport municipal– han confegit un espectacle amb textos seus on conviuran la paraula, el gest, la música, el dibuix i l’humor. Si això el fa feliç, nosaltres també ho serem; i, si no, bé prou que ens ho dirà. Ves si ara als noranta anys es posarà a fer comèdia...

Pere Arquillué, Jordi Boixaderas, Andrés Corchero, Mario Gas, Anna Güell, Marissa Josa, Vicky Peña, Mònica López, Joan Anguera, Carme Sansa, actors Lisboa Zentral Cafè, músics
Guió i direcció: Rosa Renom i Francesc Ventura

Organització: Ajuntament de Sabadell i Comissió Feliu Formosa


Programa

 

DILLUNS 18 DE NOVEMBRE  

Hi col·labora: 


A les 18 h - ACTE D’INAUGURACIÓ
Presentació del llibre El món que m’envolta i em revolta de Marcel Ayats

Marcel Ayats (Sabadell, 1956 - Sant Quirze del Vallès, 2020).
Va treballar en el món de les arts gràfiques i va ser membre fundador de Papers de Versàlia. Com a artista plàstic, junt amb la seva companya Maria Romaní, també es va dedicar a la poesia visual.

En vida va arribar a publicar els cinc llibres de poesia següents: Naufragi silenciós d’ales cremades (premi Espurna del Clot, 1992), El clima de l’asfalt (2006), El sentit de la vida (2016), El cor palpita a la butxaca (2017) i Diví és inferior a terrenal (2018).

El volum que ara es presenta recull tota la poesia que restava inèdita en el moment de la seva mort.

L’acte anirà a càrrec d'Aïda Ayats, filòloga i filla de Marcel Ayats, que ha tingut cura de l'edició; David Madueño, poeta i professor, que n'ha fet el pròleg, i Josep Gerona, com a editor i alhora autor de les
il·lustracions del llibre.


 

 

Imatge de l'activitat 

Imatge de l'activitat 

 Imatge de l'activitat 

 Imatge de l'activitat 

 Imatge de l'activitat 

 Imatge de l'activitat 

 Imatge de l'activitat 

Imatge de l'activitat 

  Imatge de l'activitat   

 

 

A les 19 h - PRESENTACIÓ D’AUTORS LOCALS

 

Farem un recorregut per l’obra i la persona de quatre autors sabadellencs: el novel·lista i assagista José Antonio Bonilla; l’escriptor de novel·la negra Miquel Cruz; l’autora d’un llibre sobre la nutrició i la salut del cervell, Anna Paré, i la poeta i dramaturga Elisenda Renom.

   Imatge de l'activitat 

  Imatge de l'activitat 

Auditori del carrer de Lacy, 11

A les 20 h - ESPECTACLE POETICOMUSICAL “ENFILALL DE SONGS”, a càrrec de: Francesc Membrives, Sònia Giravent, Cesar Giravent, Pep Caba i Maite Soler. Director: Jaume Madaula

 

SINOPSI:
Concert grotesc, amb humor de fons.
Partint l’escenari en 3 (a l’estil de l’autora Alice Birch), veurem, alhora, aquesta trilogia musical, poètica, gamberra i vallesana; un grup de “rock primitiu” al seu garatge; una senyora sabadellenca amb cops amagats; i una coral dinàmica i quàntica (a vegades semblen persones, a vegades electrons).
A partir d’un fet desencadenant; aquestes tres realitats acabaran enfilades més del que voldrien.

 

Imatge de l'activitat

 

 

 

 

DIMARTS 19 DE NOVEMBRE


A les 18 h - PRESENTACIÓ D’AUTORS LOCALS
 
Hi col·labora:       
 

Farem un recorregut per l’obra i la persona de quatre autors sabadellencs: Josep Maria Antentas, que escriu sobre el món de l’atletisme; la novel·lista Mònica Gómez Quero; l’autor de contes Xavier Marcelino, i l’editora, narradora, actriu i escriptora de llibres infantils Berta Rubio.

 Imatge de l'activitat 

  Imatge de l'activitat 

  Imatge de l'activitat    

 

 

 

A les 19 h - CONVERSA. SER FILLES AMB MARTA MARÍN-DÒMINE

Parlarem del fet de ser filles amb una autora referencial: Marta Marín-Dòmine. Existeix la paraula maternitat però no pas la paraula “fillitat”. La maternitat i la paternitat són opcionals però, en canvi, sempre
som fills d’algú. Aquest és un tema clau en la seva darrera obra. També aprofitarem per repassar la seva trajectòria personal i literària.

Escriptora catalana i canadenca, Marta Marín-Dòmine ha estat professora a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Wilfrid Laurier University de Canadà, on ha dirigit el Center for Memory and Testimony Studies. La seva investigació i creació literàries giren al voltant dels exilis i la memòria, les herències i l’oblit. Ha realitzat els documentals The Vengeance of the Apple. Argentinians in Toronto (2010) i Mémoire Juive du Quartier Marolles-Midi, 1930 a 1942 (2012). Ha escrit el guió del vídeo Refugi amb imatges de Carla Simón, per a la sèrie Un vocabulari per al futur, comissionada pel CCCB (2020), i va col·laborar com a autora al Decameró que va obrir la temporada 2021-22 del Teatre Nacional de Catalunya. L’any 2017 va realitzar la instal·lació audiovisual Je vous offre les oiseaux / Us ofereixo els ocells, en homenatge a les víctimes de l’Holocaust. El 2019 va publicar Fugir era el més bell que teníem, que va rebre el premi Ciutat de Barcelona d’assaig 2019, el premi Joaquim Amat-Piniella 2019 i el premi Serra d’Or de novel·la 2020, i recentment, Ellas, un comentari sobre la condició amorosa femenina a través del teatre del Segle d’Or. També ha dirigit el Born Centre de Cultura i Memòria, a Barcelona. Amb Diré que m’ho he inventat va guanyar el Premi BBVA Sant Joan 2023.

Imatge de l'activitat 

  Imatge de l'activitat    

 

 

 

A les 20 h - ESPECTACLE MONÒLEGS D’HUMOR “MADRES DE MIERDA”, a càrrec de: Parapapà

SINOPSI:
Un espectacle on s’ajunten tres de les millors còmiques habituals dels locals de comèdia de Barcelona: “Lucila Negretti”, “Elefantana” i “La Missjones”, que tenen una temàtica en comú: són mares i n’estan fartes, per això, després d’anys d’intentar portar la maternitat amb dignitat, s’han donat per vençudes i han decidit aceptar que són unes Mares de Merda.
Així, cadascuna, amb el seu estil, però totes amb l’humor irònic, sarcàstic i àcid que les caracteritza, fan un monòleg sobre la seva manera de viure la maternitat per oferir-ne una visió diferent de la que s’ha ofert fins ara,de la situació en què es troben moltes mares.

 Imatge de l'activitat
  Imatge de l'activitat 
Imatge de l'activitat
 Imatge de l'activitat   
 
 
 
 
 
 
DIMECRES 20 DE NOVEMBRE    
                                                                                                           
Hi col·labora:     
 
 
 
 
A les 18 h - PRESENTACIÓ D’AUTORS LOCALS
 
Farem un recorregut per l’obra i la persona de cinc autors sabadellencs: amb l’escriptor de novel·la negra Rafael Dios Barbero; l’escriptora de contes i novel·les Carme Falguera; la poeta Marina Talarn;
l’escriptor de relats curs i llibres de viatge Joaquim Tudela, i el novel·lista i escriptor de relats Antonio Velasco.
 
 
 
A les 19 h - CONFERÈNCIA “VICENT ANDRÉS ESTELLÉS, POETA TOTAL” a càrrec del poeta i estudiós D. Sam Abrams
 

D. Sam Abrams va néixer a Beckley, West Virginia, l’any 1952. És Llicenciat en Hispàniques per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha estat consultor de Poesia Catalana Actual i Teoria i Crítica a la Universitat Oberta de Catalunya. Ha fet cursos de traducció, escriptura creativa i crítica literària a l’Institut d’Estudis Nord-Americans, Eina, ICE, Col·legi de Llicenciats, Aula de Lletres i altres llocs. És poeta, traductor, crític i assagista. És autor, entre altres publicacions, de “Calculations . . . “ Proa,1997) i “Oda a un ase i altres poemes” (Cafè Central, 1999) i “Tot el desig a peu de plana” (Proa, 2002), poesia, “Tàpies escriu” (Marc Cuixart, 2008), assaig, i “Tenebra blanca” (Proa, 2001), la primera antologia del poema en prosa a la literatura catalana contemporània, “T’estimo. Més de cent poemes d’amor i desig” (Eumo, 2002), i “La mirada estrangera” (Proa/Diputació de Barcelona, 2005). És co-autor de l’antologia temàtica “Generacions” (Eumo, 2001) i juntament amb Joan Margarit ha
traduït “Poemas de Thomas Hardy” (La Veleta, Granada, 2001). També ha publicat “Jo no sóc ningú. Qui ets tu?” (Cafè Central, 2002), una antologia de poemes d’Emily Dickinson, traduïts en homenatge a Marià Manent, i “Sagrada Emília” (Cafè Central, 2005), versions poètiques de Gertrude Stein i “Vers projectiu” (Cafè Central, 2006), el llengendari assaig sobre teoria poètica de Charles Olson. A més, ha traduït i publicat cap a una vintena de volums de poesia catalana moderna a l’anglès. També ha estat el curador de l’edició de “Poesia anglesa i nord-americana” (Edicions 62, 1994), “Veure és sentir: Àlbum Ràfols-
Casamada” (Quaderns Crema, 1994), “Dietaris” de Marià Manent (Edicions 62, 2000), una monografia, “Tomàs Garcés” (Generalitat de Catalunya, 2001), “El llarg dinar de Nadal” (Deriva, 2000) de Thorton Wilder, “Poesia completa” (Vitel·la, 2009) de Maria Àngels Anglada, i “Autobiografia” (Columna, 2009) de Charles Darwin. És autor de “Gebre i sol”, una antologia de poemes de Robert Frost, traduïts per Josep Maria Jaumà. Ha estat secretari del Centre Català del PEN. Col·labora habitualment a les pàgines d’opinió d’Avui i el Mundo Catalunya i als suplements culturals dels dos diaris.

 

A les 20 h - ESPECTACLE POETICOMUSIVAL “CAL ESTELLÉS” a càrrec de: Anna Tobias i Jaume Madaula
 
SINOPSI:
El tàndem Anna Tobias - Jaume Madaula (després de dos espectacles junts) explora Vincent Andrés i Estellés.
Entre brindis i poesies, ens transportarem a una taverna del segle passat...
Madaula encarna la veu del poeta tot establint un diàleg amb el baix eloqüent de Tobias (gairebé cosí de Ry Cooder), que en alguns moments es transformarà en paraules, paraules pròpies que ressonen en les paraules del poeta valencià.
 
 
 
 
 
 
 
DIJOUS 21 DE NOVEMBRE    
                                                                                      
Hi col·labora:  
 
A les 18 h - MARIA BARBAL (TREMP, 1949)
 
Maria Barbal (Tremp, 1949) es va donar a conèixer amb la novel·la Pedra de tartera (premis Joaquim Ruyra 1984 i Joan Crexells 1985), una fita de la narrativa catalana contemporània. Aquest llibre obre un cicle novel·lístic amb el Pallars nadiu de l’autora com a punt de referència, que també integren Mel i metzines (1990) i Càmfora (premis de la Crítica 1992, Crítica Serra d’Or 1993 i Nacional de Literatura 1993). La seva obra com a novel·lista també comprèn els rellevants títols Escrivia cartes al cel (1996), Carrer Bolívia (1999), Bella edat (2003), País íntim (Premi Prudenci Bertrana 2005) i Emma (2008). Després del seu brillant debut com a autora de narracions amb La mort de Teresa (1986), ha publicat els volums de relats Ulleres de sol (1994), La pressa del temps (2009) i Cada dia penso en tu (2011). L’any 2014 va publicar la novel·la En la pell de l’altre, sobre la capacitat de la protagonista de brillar damunt d’una
mentida. Amb la novel·la A l’amic escocès (2019) va cloure l’anomenat Cicle del Pallars.
El 2021 va guanyar el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes per la seva trajectòria literària i el Premi Josep Pla amb la novel·la Tàndem, traduïda a l’italià, l’eslovè i l’alemany.
 
 
 
 
A les 19 h - PRESENTACIÓ PREMI BBVA SANT JOAN 2024
 
Alba Gómez Gabriel (Sant Pere de Ribes, 1983) és periodista i llicenciada en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada. Es dedica des de fa quinze anys a l’escriptura periodística i creativa, exercint tasques d’investigació, docència, coordinació editorial, guió i entrevistes literàries. Com a periodista, ha col·laborat amb mitjans com Vilaweb, La Directa o Núvol i va ser guardonada amb el Premi del Consell Municipal de Benestar Social als mitjans de comunicació, menció especial en Premsa (Ajuntament de Barcelona, 2009) i el Premi d’Articles sobre Benestar Social (Fundació Roca i Galès, 2009). Actualment, és sòcia de la cooperativa de comunicació L’Apòstrof, SCCL, feina que combina amb l’escriptura. Jo soc l’última Plaça és la seva primera novel·la.
 
 
 
A les 20 h - ESPECTACLE DE DANSA BRUIXES a càrrec de: MAOther dansa
 
De la poesia de Maria-Mercè Marçal prenen quatre elements fonamentals associats al món femení com són la lluna, la bruixa, el mar i el mirall per crear el moviment d’un espectacle que a través de quatre butaques parla de quatre ventres, de quatre cases, de quatre barques i, a la fi, de quatre dones que intenten no ofegar-se en un món que les presiona constantment. Bruixes recupera la poesia de Marçal vint-i-cinc anys després de la seva mort per ressaltar i reivindicar la figura de la dona en una societat encara molt paternalista.
A través dels poemes, dibuixen un univers femení regit pel judici constant al cos de la dona, apel·len a la idea de manada per curar les nostres ferides, perquè juntes són més fortes, i creen un refugi, una barca que ensenya que no estem soles, que tot va i ve, allò bo i allò dolent i que sempre trobarem una mà amiga que ens salvi, que ens entengui i que ens ajudi.
 
 
 
 
 

DIVENDRES 22 DE NOVEMBRE  


 Hi col·labora: 

A les 18 h - DE LA PROSA AL VERS

Una conversa entre dos novel·listes sabadellencs que també exerceixen, premiadament, la poesia: Antoni Dalmases i Joan Calsina

Antoni Dalmases, nascut a Sabadell el 1953, és professor i escriptor, llicenciat en Filologia Hispànica.
Com a novel·lista, ha obtingut el premi Fiter i Rosell per La revolta de Job, el Marià Vayreda per La infinitud dels parcs, l’Andròmina de Narrativa per L’última primavera, el Sant Joan per Al mig del camí i el Gran Angular per Jo, el
desconegut. És autor també de contes infantils, relats i novel·les infantils i juvenils, de l’estudi L’obra poètica de Pere Quart i de l’assaig Caos a les aules. Com s’està desmantellant l’ensenyament públic.
És membre del PEN Català i del Col·lectiu Pere Quart per a la defensa de la literatura. Amb el seu darrer poemari, Suburbial, ha estat guardonat amb el XVIII Premi de Poesia Joan Perucho “Vila d’Ascó”.
 
 

Joan Calsina Forrellad (Sabadell, 1983). És escriptor i professor. Ha escrit les novel·les La ciutat de Déu (Beca a la Creació Literària Emili Teixidor), La guerra que vas perdre (Columna, 2024) i l’assaig literari El temps i la paraula.
Es va doctorar amb una tesi dedicada a la poesia de Pere Rovira i, en l’àmbit acadèmic, ha fet recerca sobre la poesia contemporània, la creativitat poètica i la seva didàctica. Amb el poemari Entre tu i jo, nosaltres va guanyar el
Premi Miquel Martí i Pol de poesia.
 
 
 
A les 19 h - ESCRIURE EL MAR AMB LAIA AGUILAR, GLÒRIA GASCH I GERARD QUINTANA
 

 

Tres autors contemporanis han donat protagonisme al mar en les seves obres, en parlarem amb ells en una taula rodona.

Laia Aguilar és llicenciada en Comunicació Audiovisual. Combina l’escriptura de sèries amb l’escriptura de guions per a la televisió i el cinema. A més, és professora d’escriptura creativa a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès.
Durant els darrers anys ha publicat Wolfgang (extraordinari), que va guanyar el Premi Carlemany 2016 i el Premi Atrapallibres 2018. El secret del pare (la continuació de la primera novel·la) i Juno (Premi Protagonista Jove 2020).
L’any 2020 va guanyar el Premi Josep Pla amb la novel·la Pluja d’estels i l’any 2022 va publicar la novel·la Les altres mares. Aquest any ha publicat Tots aquells mars (Columna, 2024)

Glòria Gasch és llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat de Barcelona. Durant més de vint anys ha exercit com a editora en diverses editorials. L’any 2019, a Buenos Aires, va néixer la llavor de la seva primera novel·la, Ara, i cada demà, un homenatge al gènere epistolar i, esclar, al mar.

Gerard Quintana va iniciar la carrera de Periodisme a la UAB i la d’interpretació a l’Institut del Teatre de Barcelona. És conegut per ser el cantant de la banda gironina Sopa de Cabra des del 1986 i l’autor de cançons com «Camins» o «El Far del Sud». Amb vint-i-cinc treballs discogràfics realitzats i més de dues-centes cançons i adaptacions, La puresa de l’engany és la seva tercera novel·la.

Actualment exerceix de president a l’Acadèmia Catalana de la Música. Ha col·laborat en diversos mitjans, com ara Catalunya Ràdio, ComRàdio, Catalunya Cultura, RAC1, TV3, Canal 33, Ara, El Periódico de Catalunya o Avui (Rock &
Clàssic). L’any 2019 va publicar, amb un gran èxit de crítica i públic, la novel·la Entre el cel i la terra, i el 2021 va guanyar el Premi Ramon Llull amb L’home que va viure dues vegades, que va ser un dels llibres més venuts de l’any.

 
 
Hi col·labora: 

 A les 20 h - RECITAL “REFLEXIONS I VIVÈNCIES” A CÀRREC D’ASSOCIACIÓ ARTÍSTICA ENCERT
 
Quan sents la crida de la literatura, t’hi has de llançar, a cor obert i amb un full en blanc preparat per omplir de VIDA. Així, persones anònimes de Sabadell i rodalies, amb dots literàries, han deixat un llegat escrit que ha passat desapercebut al llarg del temps, i ara més que mai, pren forma i rellevància perquè no quedi en l’oblit.
L’Associació Artística Encert, a través d’algunes de les seves veus rapsodes, recupera un recull de reflexions i vivències que comparteixen el leitmotiv de la sensibilitat de tanta i tanta gent per allò que ens envolta, per allò que sentim.
I tu, t’animes a escriure-ho?
 
 
 
 
 

DISSABTE 23 DE NOVEMBRE  


 Hi col·labora:  

 
D’11 a 14 h - SESSIÓ INFANTIL I JUVENIL

Una sessió oberta a les famílies per descobrir publicacions infantils i juvenils fetes a casa. Des de les onze del matí anirem descobrint, un a un, cada llibre, cada proposta editorial i tots els personatges i històries que han sortit del talent de la ciutat.
Comptarem amb les publicacions de José Antonio Bonilla, Laia Codina, Marc Donat, Marc Cosdán, Edicions El Pirata, Inés Galiano, Glòria Marin, Gemma Matas, Manel Medina, Gisela Pou –Premi Carlemany per al foment de la lectura–, Rosa Pi Masvidal, Josep Sabater, Anna Sanegre i Marina Vila.
 

De 10 a 14 h - SIGNATURA DE LLIBRES A LA RAMBLA, DE SABADELLL.  Just davant del Casal Pere Quart

Un matí de novembre, el dissabte, de 10 a 14 h, una Rambla amb ambient de tardor, els cafès calents de les cafeteries de la Rambla, parades de llibres plenes d’autors locals, tot això just davant del Casal Pere Quart, i si vols, puja al segon pis per descobrir propostes literàries infantils i juvenils, que Nadal s’acosta i el millor regal sempre és un llibre.

Signaran llibres: Agustí Bartolomé, Jordi Barrufet, Jose Antonio Bonilla, Laia Codina, Marc Cosdán, Rafael Dios Barbero, Marc Donat, Editorial El Pirata, Carme Falguera, Albert Fernández Chafer, Inés Galiano, Sergi Gil, Mónica Gómez Quero, Elisabet Jané, Lola Lapaz, Glòria Marín, Gemma Matas, Edicions El Pirata, Ángeles Mañas, Manel Medina, Laia Oltra, Erika Parera, Anna Paré, Esther Pardo, Gisela Pou, Neus Puyuelo, Josep Sabater, Conxita Tarruell i Rosa Pi Masvidal, Adel Pereira, Oscar Tercero, Anna Sanegre, Joaquim Tudela, Antonio Velasco, Marina Vila.

Informació actualitzada a sabadell.cat/cultura

 
 
 
 
 
DIUMENGE 24 DE NOVEMBRE
De 12 a 14 h - ANTENA SBD
 
Antena SBD és una trobada anual en forma de taula rodona perquè la força i el talent dels nostres mitjans dialoguin sobre la importància del periodisme local amb una periodista de reconegut prestigi d’àmbit territorial, aquest any amb Agnès Marquès.
Una trobada d’interès general perquè una informació rigorosa i plural és la base de la democràcia. Durant la taula es parlarà de diferents temes: com donar suport al periodisme tradicional, com les xarxes estan substituint la informació dels mitjans locals i generalistes o com obtenir una informació rigorosa per exercir la ciutadania.
 
Agnès Marquès i Pujolar és periodista, llicenciada per la Universitat Ramon Llull. Va començar treballant en diferents emissores de ràdio fins que l’any 2004 va fer el salt a la televisió.
Després de tretze anys treballant a Televisió de Catalunya, durant els quals va presentar el Telenotícies cap de setmana i va dirigir i presentar el programa La gent normal, va tornar a la ràdio per dirigir el programa radiofònic nocturn de RAC1 No ho sé. És professora de Periodisme a la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. Entre els premis i reconeixements rebuts destaca el Premi del Consell de Benestar Social als Mitjans de Comunicació en la categoria de Televisió. El 2018 va publicar Els guapos són els raros, un llibre il·lustrat que recull els testimonis del programa televisiu La gent normal. Ningú sap que soc aquí és la seva primera novel·la.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Montse Costa és directora de Canal Taronja i TV Sabadell Vallès. Ha treballat fent programes i reportatges a TV3, Televisió Espanyola i la COM. Primera gerent de l’actual Ràdio Sabadell. També ha treballat a Europa Press i el diari AVUI i ha fet un suplement econòmic per al Diari de Sabadell. Ha estat directora de comunicació de l’Ajuntament de Sabadell durant quinze anys.
 
Jordi Muñoz. Graduat en Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona amb menció en Política i Economia. En anteriors etapes ha format part d’El Periódico de Catalunya i del digital esportiu Últim Quart. Des de fa prop de dos anys és redactor a iSabadell.cat.
 
Núria García. Llicenciada en Periodisme per la UAB. Es va incorporar a Ràdio Sabadell l'any 2007. És la cap d'Informatius de l'emissora i està especialitzada, entre d'altres temes, en la informació política local. Edita el Notícies migdia. Ha dirigit els documentals La firma d'ETA: Objectiu Sabadell i 30 anys de Parc.
 
 
Aleix Pujadas Carreras. Periodista. Treballa al Diari de Sabadell com a redactor d’urbanisme i altres temes de societat. Es va iniciar en la premsa local col·laborant amb el diari digital iSabadell.
 
 
 
 
 
 
 
 


  Aquí us podeu descarregar el programa en PDF

CRITERIS DE LA SETMANA DEL LLIBRE SBDObjectius de La Setmana
  • La Setmana vol ser, juntament amb Sant Jordi, la festa de les lletres de la ciutat. Un espai de relació entre autors locals i autors d’arreu, un espai de convivència, coneixement mutu i descoberta
  • En aquest sentit, l’objectiu de La Setmana no és única i exclusivament l’autopromoció de l’obra. Vol ser una oportunitat per conèixer, viure i compartir el talent local per part de tothom
  • Vol acostar a la ciutadania les lletres i el pensament, oferint una programació de qualitat i a l’abast de tothom
La Setmana Sbd està oberta a:
  • Autors que tinguin una vinculació especial amb la ciutat: que hi hagin nascut, hi visquin o hi treballin.
  • En casos d’autors de reconegut prestigi s’admetrà que hi hagin treballat, hi hagin viscut o tinguin una especial vinculació amb la ciutat (com ara que la història es desenvolupi a Sabadell).
  • Autors que publiquen en una editorial comercial
  • Autors autoeditats
  • Entitats i associacions de la ciutat que hagin publicat un llibre
  • Editorials de la ciutat
  • La Setmana admet tot tipus de llibre amb independència de l’any de la seva publicació: no cal que siguin novetats i poden estar escrits en qualsevol llengua
  • La Setmana procura incloure tothom però si hi ha massa demanda es prioritzaran els autors que no hagin vingut en edicions anteriors.
  • La Setmana està oberta a tots els gèneres
  • La Setmana treballa estretament al costat de la xarxa de biblioteques de la ciutat perquè tinguin un vincle directe amb els autors locals i puguin acostar la seva obra a cada districte
  • La Setmana també té en compte el periodisme atès que el considera una eina fonamental per a una ciutadania informada i per tant amb criteri, i és, per tant, una eina bàsica de de democràcia
Venda de llibres
  • Es convoca a totes les llibreries de la ciutat a formar part de La Setmana
  • Les llibreries exhibiran i vendran llibres única i exclusivament d’autors locals o amb una vinculació especial amb la ciutat
  • Les llibreries procuraran, dins el possible, tenir els llibres que es presentin en funció de la programació
  • Hi haurà una llibreria per dia excepte del diumenge de signatures que està obert a totes les llibreries
  • En cada edició de La Setmana, totes les llibreries que vulguin formar-ne part es dividiran el calendari de La Setmana segons la seva conveniència
  • En cas de llibreries de segona mà només podran portar libres d’autors locals descatalogats
  • La venda de llibres es fa exclusivament a través de les llibreries de la ciutat excepte en el cas d’entitats sense ànim de lucre
  • La Setmana facilita la venda però no organitza la venda de llibres, no en garanteix el subministrament, ni té cap relació en els acords entre autors i llibreries
Format de la Setmana (susceptible a tenir variacions segons les necessitats organitzatives):
  • Primera hora: Autor convidat amb novetat d’autor de reconegut prestigi d’àmbit local o supralocal
  • Segona hora: Taula rodona amb diferents autors locals (comercials, autoeditats, editorials o associacions) que presentin el seu llibre segons el gènere assignat. En aquesta taula es fan presentacions “express” és a dir: en 10/15 minuts segons el nombre d’autors que hi hagi en cada taula (amb un màxim de 6). En aquestes presentacions “express” es presenta a l’autor, es fa un resum del llibre, es fan algunes preguntes i es llegeix un fragment del llibre. Tot això conduït des del Programa de Lletres i Pensament. Les presentacions express tenen com a objectiu despertar l’interès del lector i permet que tot seguit l’autor pugui parlar amb els lectors o signar llibres a la zona on hi ha la llibreria.
  • Tercera hora. Espectacle (musical, teatral, etc.) obert a tothom i amb aforament limitat
  • Per necessitats organitzatives el Programa de Lletres i Pensament pot patir canvis en qualsevol moment (autors, llibreries, entitats que s’incorporin o que fallin). Un cop presentada la programació, els canvis es reflectiran el la web actualitzada
  • Formar part de La Setmana del Llibre SBD significa el compliment d’aquests criteris
  • Per formar part de La Setmana cal haver emplenat correctament la base de dades amb la informació de l’autor, entitat i obra i l’autorització de la protecció de dades


Escrius i vols participar a La Setmana del Llibre SBD del 2025?
Et convidem a participar a la Setmana del Llibre SBD 2025!
Us informarem amb més detall de les dates en les que tindrà lloc
 

En els darrers temps hem vist com la producció literària de Sabadell augmenta i es va consolidant. Per aquest motiu hem organitat durant dos anys consecutius la Setmana del Llibre SBD.  Es tracta d’una setmana plena d’activitats amb presentacions, conferències, música, lectures dramatitzades i molt més. Si has escrit un llibre i tens una relació important amb la ciutat – hi has nacut, treballes o hi vius- i vols formar part d’aquesta gran trobada de les lletres, només has d’escriure a  capitalculturacatalana@ajsabadell.cat. Volem que la ciutat visqui, descobreixi i valori el talent literari de casa i per aconseguir-ho tot el talent literari de la ciutat és imprescindible.
 
 
 
 

 

La Setmana del Llibre a Sabadell arriba plena de grans noms i talent local

Del 18 al 24 de novembre, al Casal Pere Quart

La Setmana del Llibre a Sabadell arriba plena de grans noms i talent local

La Setmana del Llibre de Sabadell celebra la tercera edició consolidada ja com una experiència literària única a tot el país. Del 18 al 24 de novembre de 2024, el Casal Pere Quart es convertirà en el punt neuràlgic de la literatura local i nacional. L’esdeveniment, ofereix una setmana completa d'activitats, disset en total, dedicades a la literatura, incloent-hi presentacions de llibres i espectacles artístics. L'Ajuntament de Sabadell ha organitzat una programació que inclou espectacles musicals i de dansa que se sumen a les activitats literàries. La Setmana del Llibre neix de la crida de projectes en el marc de la Capitalitat Cultural Catalana.

Aquesta activitat es distingeix per donar protagonisme a autors locals i a la seva trajectòria literària. A més de la venda de llibres, que tindrà lloc a la Rambla, es podran adquirir obres de diversos autors de la ciutat, creant un espai de trobada entre escriptors i lectors. A més de diversos autors locals, la setmana també comptarà amb grans noms com Maria Barbal, Gerard Quintana o Marta Marín-Dòmine.

L’acte inaugural, el dilluns 18 a les 6 de la tarda, és ja una declaració d’intencions de l’aposta pels millors autors i autores locals, amb la presentació del llibre El món que m’envolta i em revolta de Marcel Ayats (Sabadell, 1956 – Sant Quirze, 2020). Aquest volum d’aquest artista plàstic, poeta i membre fundador de Papers de Versàlia, recull tota la poesia que restava inèdita en el moment de la seva mort. L’acte anirà a càrrec d'Aïda Ayats, filòloga i filla de Marcel Ayats, que ha tingut cura de l'edició; David Madueño, poeta i professor, que n'ha fet el pròleg, i Josep Gerona, com a editor i alhora autor de les il·lustracions del llibre

L'homenatge a Feliu Formosa, poeta i traductor sabadellenc de renom també té cabuda en aquesta festa literària. Durant tota la setmana, es podrà visitar l'exposició "Qui és Feliu Formosa?" al Casal Pere Quart, que repassarà la vida i obra d'aquest referent de les lletres catalanes.

Destaca, d’altra banda, la conferència i l’espectacle poètico-musical dedicat a la figura de Vicent Andrés Estelles coincidint amb la celebració aquest any del seu naixement. Serà el dimecres 20, a partir de les 19 h, amb la  xerrada “Vicent Andrés Estellés, poeta total”, a càrrec del poeta i estudiós nord-americà D. Sam Abrams, i el recital de poemes de l’artista valencià, amb l’actor Jaume Madaula de rapsoda i Anna Tobias al baix com a acompanyament musical.

Activitats per a tots els gustos

La Setmana del Llibre ofereix una varietat d'activitats que busquen atraure un públic divers. Des de les presentacions d'autors locals fins a espectacles de dansa i poesia, l'objectiu és que tothom pugui gaudir-ne i participar-hi. Els més joves també tindran espai amb activitats específiques el dissabte al matí, pensades per fomentar l'amor per la lectura des de ben petits.

La Rambla, davant del Casal Pere Quart, s'omplirà de llibres i autors locals el dissabte 23 de novembre, a partir de les 10 del matí i fins a les 2 del migdia. En aquesta jornada especial, els visitants podran gaudir de la signatura de llibres i descobrir noves obres literàries. A més, es dedicarà un espai als més joves, amb activitats que fomenten la lectura i la creativitat entre els més petits. Aquesta iniciativa busca fer accessible la cultura i les lletres a tothom, amb totes les activitats obertes i gratuïtes.

Els espectacles programats durant la setmana inclouen actuacions poètico-musicals i monòlegs d'humor. Una de les propostes destacades serà "Enfilall de Songs", un espectacle que combina música, poesia i humor amb un toc vallesà. Així mateix, es presentarà "Bruixes", una peça de dansa que explora temes associats al món femení a través de la poesia de Maria-Mercè Marçal.

Escriptors en prosa que parlen de poesia

Dos reconeguts escriptors sabadellencs protagonitzaran un acte singular, el divendres 22, a les 6 de la tarda. Sota el títol De la prosa al vers, Antoni Dalmases (1953) i Joan Calsina (1983), novel·listes amb reconegut prestigi mantindran una conversa sobre la seva experiència –també reeixida– en el món de la poesia.

Dalmases, amb nombroses novel·les premiades, és a la vegada autor d’un exhaustiu estudi sobre l’obra poètica de Pere Quart. El seu poemari, Suburbial, ha estat guardonat amb el XVIII Premi de Poesia Joan Perucho “Vila d’Ascó”. Per la seva banda, Joan Calsina també ha estat guardonat amb el Miquel Martí i Pol, pel volum de versos Entre tu i jo. Tot i que la seva activitat literària s’acosta més a la novel·la i l’assaig, la seva activitat acadèmica té forts vincles amb la poesia, amb una tesi doctoral dedicada a la poesia de Pere Rovira i el seu treball de recerca sobre poesia contemporània, entre altres.

Venda i signatura d’autors

La Setmana del Llibre inclou com cada any una trobada dedicada al periodisme local, on es debatrà sobre la importància d'una informació rigorosa i plural. Antena SBD reunirà periodistes de prestigi per discutir els desafiaments i el futur del periodisme en l'àmbit local, amb la participació especial d'Agnès Marquès.

Les llibreries de la ciutat Llar del Llibre, LibreRío de la Plata i Abacus col·laboren en aquesta Setmana del Llibre, així com l’Aula d’Extensió Universitària i la Fundació Bosch i Cardellach per la difusió de les activitats de la Setmana.

 
 
 
 

 

Xarxes socials de Cultura. Segueix-nos, participa!

00 Twitter Logo         00 Facebook Logo          00 Instagram Logo00 Instagram Logo      

També pots estar al dia amb l'app SincronitzatsSincronitzats 2

Descarrega-la aquí:

 Sincronitzats. El nou canal de cultura a Sabadell! Ara podreu estar, més que mai, sincronitzats amb la cultura a Sabadell

 

Edicions Cultura