PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Anar a la pagina inicial de cultura

 
 
Gris Plom
 

GRIS PLOM. Arts visuals a Sabadell, 1960-2024
Sabadell Capital de la Cultura Catalana 2024 

  


TRES BINOMIS DE MEDIACIÓ 

TRES BINOMIS DE MEDIACIÓ

Un dispositiu d’activació crítica conduït per un grup d’artistes de la ciutat organitzats en tres binomis en diàleg entre si. Tres equips responsables d’articular formes de mediació, participació i acció obertes a la multiplicitat lingüística, la diversitat cultural i ètnica de la ciutat.

- BINOMI. Gestos en l’aire. Vides extraordinàries. Oriol Enguany – Oriol Vilapuig

Taller. Participants - Impremta Catalunya.

Com pensar i donar veu a aquesta gran comunitat teixida de múltiples vides i experiències que acull la ciutat? Com generar un espai d'escolta a les veus que ja no són audibles, als gestos que ja no són visibles? Com podem construir una imatge comuna des del que és múltiple i divers? Aquesta activitat vol donar resposta a aquestes qüestions amb un taller participatiu que permeti construir un relat plural i divers de la comunitat que ens acull, Sabadell. Consistiria a donar veu als múltiples relats immaterials que teixeixen qualsevol comunitat. I a convidar la gent entesa en la seva diversitat social, cultural i temporal a participar en una construcció col·lectiva com a forma per desdibuixar la uniformitat de la història i entenent que aquesta es construeix també des del que és fràgil i heterogeni, recollint gestos anònims i immaterials.

L'activitat consistiria a fer propostes per generar múltiples microhistòries que es recollirien a l'espai del porxo de la Nau Cellers de Gràcia mitjançant un gran taller en el qual se sumaria la Impremta Catalunya, un col·lectiu de joves de Palau-solità i Plegamans, que s'encarregarien d'imprimir i enquadernar tots aquests relats per distribuir-los i compartir-los. Aquest dia també es construiria un gran mural, que recollís totes aquestes petites històries que com a petites tessel·les que conformen el gran mosaic que és la ciutat.

 

- BINOMI. Els museus com rius, afluents d’art i culturaAssumpció Oristrell — Frank Trobok (D.A.C.S.)

Taller. Participants: escoles d'adults de la Concòrdia i de Torre-romeu i alumnes de l'Escola Illa

Imaginaris de rius. Per mitjà de les diferents manifestacions artístiques, com la performance, escriptura narrativa, dibuix i il·lustració, i altres expressions visuals, que incentivin els participants a reflexionar sobre quins espais dins de l'imaginari, personal o col·lectiu, conformen un riu. I quines experiències es recol·lecten del riu i dels espais fluvials de les diferents geografies d'origen.

Sabers afectius. A partir de l'espai dinàmic i relacional del riu, es comparteixen sabers i experiències més enllà de les pròpies de cada grup humà i més que no pas humà. A través del registre fotogràfic i/o narrativa, es reflexiona sobre la visibilitat de les corporalitats diverses i els seus dissenys estètics com a formes de transmissió cultural.

Aquest programa artístic ciutadà vol incorporar la diversitat cultural de Sabadell vinguda d'altres geografies, perifèriques del territori, que actualment resideixen a banda i banda del riu. Els tallers proposen connectar-nos amb el riu Ripoll entès com un ecosistema en què conflueixen diferents existències; persones, animals i naturalesa i que no deixa de ser un espai lúdic i de convivència.

Aquest programa proposa valorar i donar visibilitat a les diferents pràctiques artístiques que es desenvolupen en aquestes comunitats. Es proposa promoure la llibertat de creació fora de l'estètica convencional que s'exhibeix a les institucions d'art oficial. Proposem un nou format expositiu polític, decolonial i sense jerarquies.

Una resposta autocrítica a les diferències de visió del món de les diverses comunitats que integren/conviuen a la ciutat de Sabadell i crear estratègies d’integració a través de l’art contemporani per les seves múltiples de formes d'expressió.

 

- BINOMI: Salut interdependent. Dia Mundial de la Sida a Sabadell. Actuavallès – Sitesize

Taller. Hi participa: Institut Vallès

En commemoració del Dia Mundial de la Sida, Sabadell acollirà una activitat performàtica única que posa de manifest la importància de les cures comunitàries i la preservació de l’entorn natural.

Aquest esdeveniment busca conscienciar sobre la lluita contra la sida i recordar els qui han viscut amb aquesta malaltia.

Cos i riu, Salut i aigua són binomis d’un mateix aspecte que cal preservar i cuidar. La cura de les persones en el seu patiment, necessitats peremptòries i vulnerabilitat, ens obliguen a una mateixa atenció i vigilància. Exercir la custòdia compartida del territori i la sobirania del nostre cos des de les cures, per estar atents a les noves amenaces que poden trencar-ne l’equilibri.

La performance es desenvoluparà al llarg d’un tram que connecta el riu Ripoll amb la plaça del Dr. Robert. Aquest recorregut simbolitza la unió de la comunitat en la lluita contra la sida i la seva determinació per preservar el rodal.

Cures interdependents i memòries: el record i acompanyament de les persones afectades ens obliga a assumir el tema de la salut a la ciutat d'una manera més complexa. Integrant la salut dels cossos amb la salut i protecció de tots els sistemes vius: els espais naturals, la diversitat d'éssers i manifestacions vives, que són essencials per una vida saludable interdependent.

La preparació i proposta creativa d'aquesta passejada de memorial reivindicatiu es faria a partir d'un taller creatiu específic en el qual es desenvoluparan els continguts a comunicar, el traçat del recorregut i la creació dels elements gràfics i performatius que donaran forma a la desfilada. Aquesta desfilada tindrà en compte enllaçar els espais i punts de la ciutat que són especials en els temes de salut i els espais naturals que requereixen la nostra protecció i vetlla.

Un recordatori poderós: la performance del Dia Mundial de la Sida a Sabadell serà un recordatori poderós de la nostra responsabilitat col·lectiva. Amb cada pas que fem, amb cada paraula que compartim, estem construint un futur més saludable i solidari per a tots els éssers.

 


Dijous, 10 d’octubre, 19:30. BINOMIS. GRIS PLOM, Dispositius d’activació crítica


Presentació dels continguts a càrrec dels artistes responsables

Al Museu d’Art

En el marc de Manifesta+

El projecte de mediació BINOMIS és una temptativa de resposta activa a un seguit de preguntes: què podem fer per obrir les portes a la creativitat que es desplega a les zones perifèriques de la ciutat i al marge de les seves institucions hegemòniques?, com fer de les arts visuals un espai de relació dinàmica, participativa i oberta a la gran diversitat cultural que conviu a Sabadell? O com crear estratègies d’integració i circulació dels imaginaris i múltiples de formes d'expressió que conviuen a la nostra ciutat?

PROGRAMA

BINOMI. Gestos en l’aire. Vides extraordinàries. A càrrec d’Oriol Enguany i Oriol Vilapuig.

Col·labora: Impremta Catalunya.

BINOMI. Els museus com rius, afluents d’art i cultura. A càrrec d’Assumpció Oristrell i Frank Trobok (D.A.C.S.).

Col·labora: Escoles d'adults de la Concòrdia i de Torre-romeu i Escola Illa

BINOMI. Salut interdependent. Dia Mundial de la Sida a Sabadell. A càrrec d’Actuavallès i Sitesize (Elvira Pujol Masip i Joan Vila Puig).

Col·labora: Institut Vallès de Sabadell

 

Diumenge 27 d'octubre, 12h. BINOMI.  Els museus com rius, afluents d’art i cultura.  Assumpció Oristrell — Frank Trobok (D.A.C.S.)


Presentació del taller

Al  parc de Catalunya

Participants: Escoles d'adults de la Concòrdia i de Torre-romeu i alumnes de l'Escola Illa

Aquest programa vol incorporar la diversitat cultural de Sabadell vinguda d'altres geografies i que actualment resideixen a banda i banda del riu. Els tallers proposen connectar-nos amb el Riu Ripoll entès com un ecosistema en què conflueixen diferents existències; persones, animals i naturalesa i que no deixa de ser un espai lúdic i de convivència.

Proposa valorar i donar visibilitat a les diferents pràctiques artístiques que es desenvolupen en aquestes comunitats. Promoure la llibertat de creació fora de l'estètica convencional que s'exhibeix a les institucions d'art oficial. Proposem un nou format expositiu polític, de colonial i sense jerarquies.

A través de les diferents manifestacions artístiques, com la performance, l’escriptura, el dibuix i la il·lustració convidem els participants a reflexionar sobre quins espais dins del seu imaginari, personal o col·lectiu, conformen un riu. I quines experiències perviuen i recol·lecten del riu i dels espais fluvials de les seves diferents geografies d'origen.

Sabers afectius. A partir de l'espai dinàmic i relacional del riu, es comparteixen sabers i experiències de relació entre cos i natura; entre identitat i matèria. A través del registre fotogràfic o narrativa, es reflexiona sobre la visibilitat de les corporalitats diverses i els seus dissenys estètics com a formes de transmissió cultural.

Una proposta autocrítica a les diferents visions del món que integren i conviuen dins la ciutat de Sabadell i crear estratègies d’integració a través de l’art i les seves múltiples de formes d'expressió.

Diumenge,  17 de novembre, 11.00h. BINOMI: GESTOS EN L’AIRE. VIDES EXTRAORDINÀRIES. Oriol Enguany – Oriol Vilapuig


Presentació del taller

Participants - Impremta Catalunya.

A la Nau Cellers   

Com pensar i donar veu a aquesta gran comunitat teixida de múltiples vides i experiències que acull la ciutat? Com generar un espai d'escolta a les veus que ja no són audibles, als gestos que ja no són visibles? Com podem construir una imatge comuna des del que és múltiple i divers?

Aquesta activitat vol donar resposta a aquestes qüestions amb un taller participatiu que permeti construir un relat plural i divers de la comunitat que ens acull, Sabadell. Consistiria a donar veu als múltiples relats immaterials que teixeixen qualsevol comunitat. Convidar a la gent, entesa en la seva diversitat social, cultural i temporal, a participar en una construcció col·lectiva com a forma per desdibuixar la uniformitat de la història i entenent que aquesta es construeix també des del que és fràgil i heterogeni, recollint gestos anònims i immaterials.

L'activitat consistiria a generar propostes per generar múltiples microhistòries que finalitzaria i es recollirien a l'espai del porxo de la Nau Cellers de Gràcia amb un gran taller en el qual se sumaria la Impremta Catalunya, un col·lectiu de joves de Palau-solità i Plegamans que s'encarregarien d'imprimir i enquadernar tots aquests relats per distribuir-los i compartir-los. Aquest dia també es construiria un gran mural, que recollís totes aquestes petites històries que com a petites tessel·les conformen el gran mosaic que és la ciutat.

 

 

Diumenge,  1 de desembre, 11.00h. BINOMI: SALUT INTERDEPENDENTDIA MUNDIAL DE LA SIDA A SABADELL. Actuavallès – Sitesize


Presentació del taller

Hi participa:  Institut Vallès

Recorregut per la ciutat

En commemoració del Dia Mundial de la Sida, Sabadell acollirà una activitat performàtica única que posa de manifest la importància de les cures comunitàries i la preservació de l’entorn natural.

Aquest esdeveniment busca conscienciar sobre la lluita contra la Sida i recordar aquelles que han viscut amb aquesta malaltia.

Cos i Riu, Salut i Aigua són binomis d’un mateix aspecte que cal preservar i cuidar. La cura de les persones en el seu patiment, necessitats peremptòries i vulnerabilitat, ens obliga a una mateixa atenció i vigilància. Exercir la custòdia compartida del territori i la sobirania del nostre cos des de les cures per estar atentes a les noves amenaces que poden trencar-ne l’equilibri.

La performance es desenvoluparà al llarg d’un tram que connecta el riu Ripoll amb la plaça del Dr. Robert. Aquest recorregut simbolitza la unió de la comunitat en la lluita contra la SIDA i la seva determinació per preservar l’entorn natural.

Cures interdependents i memòries: el record i acompanyament de les persones afectades, ens obliga a assumir el tema de la salut a la ciutat d'una manera més complexa. Integrant la salut dels cossos amb la salut i protecció de tots els sistemes vius: els espais naturals, la diversitat d'éssers i manifestacions vives, que són essencials per una vida saludable interdependent.

La preparació i proposta creativa d'aquesta passejada de memorial reivindicatiu es faria a partir d'un taller creatiu específic en el qual es desenvoluparan els continguts a comunicar, el traçat del recorregut i la creació dels elements gràfics i performatius que donaran forma a la desfilada. Aquesta, tindrà en compte enllaçar aquells espais i punts de la ciutat que són especials en els temes de salut i aquells espais naturals que requereixen la nostra protecció i vetlla.

Un recordatori poderós: la performance del Dia Mundial de la Sida a Sabadell serà un recordatori poderós de la nostra responsabilitat col·lectiva. Amb cada pas que donem, amb cada paraula que compartim, estem construint un futur més saludable i solidari per a tot ser.

 

 Sabadell, Capital de la Cultura Catalana 2024

AAFF Sabadell Capital de la Cultura Catalana 2024 LOGO POS COLOR 1L          Manifesta

 
 

Xarxes socials de Cultura. Segueix-nos, participa!

00 Twitter Logo         00 Facebook Logo          00 Instagram Logo00 Instagram Logo      

 

També pots estar al dia amb l'app SincronitzatsSincronitzats 2

Descarrega-la aquí:

 Sincronitzats. El nou canal de cultura a Sabadell! Ara podreu estar, més que mai, sincronitzats amb la cultura a Sabadell

 

 

 

Edicions Cultura