PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Anar a la pagina inicial de cultura

Ferran Casablancas   

Inauguració: Dijous 5 de setembre, a les 6 de la tarda al Museu d'Història de Sabadell

De dijous 5 de setembre de 2024 a diumenge 26 de gener de 2025 al Museu d'Història de Sabadell (MHS). Casa fàbrica Casanovas.

 

 

Al segle XX va canviar la tecnologia de la indústria tèxtil a nivell mundial. Un inventor, innovador i emprenedor local que va deixar un llegat que fa ja 110 anys que perdura. Amb les seves patents revolucionaries va convertir Sabadell en un referent mundial de la revolució tecnològica en la producció tèxtil cotonera i llanera. Nascut en una ciutat que vibrava amb el brunzit de les màquines tèxtils, el Ferran no només va idear el Sistema de Grans Estiratges Casablancas, sinó que va construir un imperi sencer. Els seus invents eren tan innovadors que eren buscats per tot el món, fent de Sabadell una potència internacional. Però el Ferran era més que un inventor, va navegar per entre guerres mundials, va ser president del Banc de Sabadell i es va relacionar amb líders i empresaris destacats. La seva història no tracta només de màquines sinó de resiliència, visió de futur i de deixar empremta al món. Aquest any, mentre Sabadell celebra la capitalitat de la cultura catalana, honorem Ferran Casablancas, l'home que va posar la nostra ciutat al mapa mundial. Visiteu l'exposició i deixeu-vos inspirar pel seu increïble viatge

Tota la informació AQUÍ

 

Ferran Casablancas Planell (Sabadell, 1874 - Barcelona, 1960) és un dels personatges més internacionals que ha donat Sabadell. Va ser l’inventor dels grans estiratges per a la filatura, que va perfeccionar més tard, 1929: els superestiratges. El sistema va ser conegut mundialment com a Sistema Casablancas i va significar una autèntica revolució per a la indústria.

Durant un segle i mig, la vida de Sabadell seguí el ritme de les fàbriques de teixits. Les màquines tèxtils també foren un altre component fonamental dels productes venuts al districte fabril. El sector de les construccions mecàniques va acabar atenent les demandes de mercats cada cop més allunyats.

Entre les grans innovacions sabadellenques hi ha algunes aportacions punteres de gran impacte internacional. Les patents de Ferran Casablancas i Planell i de Jaume Picañol i Camps són dos dels seus exemples més notables, i les seves patents es varen comprar arreu del món. L'any 2024, any de commemoració de la capitalitat cultural de Sabadell, s'esdevé el 150 aniversari del naixement de Ferran Casablancas.

 

L’exposició “De Sabadell al món. Ferran Casablancas, inventor i empresari. 150 anys” recorda un dels personatges més internacionals de la ciutat

L’exposició “De Sabadell al món. Ferran Casablancas, inventor i empresari. 150 anys” recorda un dels personatges més internacionals de la ciutat
 

El Museu d’Història presenta “De Sabadell al món. Ferran Casablancas, inventor i empresari. 150 anys”, dedicada a un dels sabadellencs més coneguts internacionalment. L’exposició, que s’inaugurarà el dijous 5 de setembre, es podrà veure durant els dies de Festa Major i fins al 26 de gener de 2025.

Ferran Casablancas Planell (Sabadell, 1874 - Barcelona, 1960) va ser l’inventor dels grans estiratges per a la filatura, que va perfeccionar més tard amb els superestiratges. El sistema va ser conegut mundialment com a Sistema Casablancas i va significar una autèntica revolució per a la indústria tèxtil.

A través de la seva biografia es pot seguir la trajectòria de l'aportació tècnica de les seves patents, però també l'impacte dels grans esdeveniments internacionals que van marcar la trajectòria de les seves empreses: la primera guerra mundial, la guerra civil espanyola, les col·lectivitzacions d'empreses, etc.

Amb motiu del 150è aniversari del naixement de Ferran Casablancas, la mostra coincideix amb l’any de Sabadell Capital de la Cultura Catalana 2024 i és també una bona manera de recordar algunes de les ocasions en què la ciutat s’ha fet present arreu del món.

L’exposició està organitzada per l’Ajuntament de Sabadell i el Museu d’Història, amb la col·laboració de l’Arxiu Històric de Sabadell i amb el suport de Diputació de Barcelona i Generalitat de Catalunya.

 

 
                                     Sabadell, Capital de la Cultura Catalana 2024
                AAFF Sabadell Capital de la Cultura Catalana 2024 LOGO POS COLOR 1L
 

 

Xarxes socials de Cultura. Segueix-nos, participa!

00 Twitter Logo         00 Facebook Logo          00 Instagram Logo00 Instagram Logo      

També pots estar al dia amb l'app SincronitzatsSincronitzats 2

Descarrega-la aquí:

 Sincronitzats. El nou canal de cultura a Sabadell! Ara podreu estar, més que mai, sincronitzats amb la cultura a Sabadell

 

Edicions Cultura