PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

article opinió abril 2017 (3)

 

Article d'opinió

santjordi

Sant Jordi? Sense estereotips, gràcies

Un article que posa una mirada de gènere a una de les festes més tradicionals de la nostra cultura. 

 

Ja estem aquí de nou, amb una data ben coneguda per tothom: Sant Jordi.

Hi ha moltes coses d’aquest dia que ens agraden i que disfrutem; que els carrers s’omplin de gent, que sembli que tothom està dos punts més de bon humor que un dimecres qualsevol i que l’interès per  la lectura augmenta, que l’amor i la vergonya surten de casa i que les roses de tots colors, però especialment les vermelles, inunden els carrers.

Però, com bé sabeu,SEMPRE portem les ulleres violetes i en dies assenyalats i tradicionals com avui acostumem a detectar diferents elements que trobem interessants posar sobre la taula, qüestionar i, mica en mica, anar revertint.

Per una banda la llegenda de Sant Jordi en ella mateixa, el rol dels diferents personatges. A grans trets seria, una vegada més, la princesa toia-bleda-asolellada que espera el príncep valent-salvador-del-que-una-no-pot-si-no-enamorar-se’n.  No ens podem estar de mencionar el fet que mentre el drac es menja el poble no passa res, però quan arriba el torn a la princesa tothom entra en un mar de llàgrimes.

Per l’altra el mandat de la tradició que fa que ell regali una rosa a la noia i ella un llibre al noi. Per sort, mica en mica, som més les persones que anem adaptant la tradició a la realitat, a les dones també ens agrada llegir, segur que algunes més que a d’altres, (potser hi ha aquí no li agrada que llegim, perquè això ens forma, ens empodera i ens fa una mica més independents) i als homes també els hi agraden les flors, segur que a uns més que a d’altres. Per no parlar de què passa si vols fer regals i no tens parella, o en vols fer més, o la teva parella és una persona del teu mateix sexe.

I finalment la desproporcionat entre les escriptores i les seves publicacions  i l’espai que, generalment, reben. Tan físic en les paradetes i llibreries , com mediàtic com en el nostre imaginari i referents. Qui sap dir el nom de 5 poetes? I de 5 poetesses? D’autores de ciència ficció? Aquesta desigualtat no és nova, el contrari. Aquesta desigualtat passa des de les èpoques i llocs de la història on les dones han hagut d’escriure i publicar amb pseudònims o deixar que publiqués i s’emportés el mèrit i la fama el seu, normalment, marit. Fins i tot els llibres de text durant l’etapa educativa que fan menció als il·lustres escriptors i, en els millors dels casos, peus de pàgina a les seves homòlogues dones. Mica en mica aquesta desigualtat s’està reverint però encara queda molt camí per recórrer per una igualtat real.

És per això que avui celebrant, si és que ho celebreu, Sant Jordi feu petites revolucions quotidianes que ens apropin a aquest món menys desigual, més just i més feliç pel qual treballem.

Us desitgem una feliç diada de Sant Jordi amb moltes flors i molts llibres trencant estereotips!

Publicat el 23 abril 2014 a http://projecteella.org/sant-jordi-sense-estereotips-gracies/