Sensibilització
La sensibilització és crucial per fomentar un discurs crític entre la societat perquè desenvolupi una solidaritat informada envers les persones que busquen refugi i les que ja són a la ciutat. Es busca estimular un compromís actiu de la ciutadania de denúncia de les desigualtats i vulneracions de drets humans que provoquen el desplaçament forçat i encoratjar a la mobilització en defensa del dret d'asil amb perspectiva de transformació i justícia social.
Una de les formes de treballar l’àmbit de la sensibilització a la ciutat és a través de la Plataforma Ciutadana de Suport a les Persones Refugiades a Sabadell, composta per membres d’entitats, empreses i partits polítics, que organitza accions de formació i sensibilització de la ciutadania i denuncia la situació de les persones refugiades i l’immobilisme d’algunes institucions.
Des de l’Ajuntament també es treballa en sensibilització amb les següent accions:
- Dins del programa Ciutat i Escola, el taller “Compromesos amb els refugiats” als centres educatius, que consisteix en el testimoni directe d’una persona sol·licitant d’asil o refugiada i la projecció de documentals relacionats amb la situació al seu país d'origen.
- Edició de materials informatius, com el monogràfic “El dret d’asil i les persones refugiades”
- Xarxa Antirumors: estratègia d’acció per sensibilitzar la ciutadania contra rumors i prejudicis amb relació a diferents col·lectius ciutadans, com les persones migrades o refugiades. Creant la xarxa d’agents antirumors s’ajuda a desmentir els rumors amb dades rigoroses i fets fonamentats.
- Creació de la pàgina web Sabadell Ciutat Refugi, per tal d’oferir informació actualitzada i informar d’activitats i campanyes en marxa.