Sabadell commemora els 40 anys de la vaga general del 1976
Aquells fets van ajudar a recuperar les llibertats democràtiques i...
Aquells fets van ajudar a recuperar les llibertats democràtiques i a assolir unes millors condicions laborals
Una comissió ciutadana ha organitzat diversos actes per commemorar els 40 anys de la vaga general que va tenir lloc a Sabadell el 1976. L’objectiu és recordar que aquells fets van acabar sent un símbol de la lluita del moviment obrer, en un context històric de ruptura del sistema polític postfranquista i van portar cap a una recuperació de llibertats democràtiques i a l'assoliment d'unes millors condicions de treball. Ara el temps ha situat aquells fets com l'inici de la transició democràtica.
El programa d’actes
El programa inclou diferents activitats. D’una banda, del 18 al 30 d'octubre, al Centre Cívic de Sant Oleguer, hi ha una exposició que duu per títol "La memòria democràtica (1939-1976)", produïda per la Fundació Cipriano García - Arxiu Històric de CCOO de Catalunya. Aquesta mostra s'anirà exposant a altres equipaments municipals de la ciutat.
D’altra banda, el divendres 21 d’octubre, a les 7 de la tarda, també al Centre Cívic de Sant Oleguer, tindrà lloc la taula rodona: La vaga general del 1976 a Sabadell, amb l'historiador sabadellenc i especialista en la relació entre moviments socials i canvi polític Xavier Domènech i amb la participació de Tània Mercader, Rafael Aguilera, Juan Ignacio Valdivieso i Ramon Vallbé, com a testimonis de la vaga del 1976. Teresa Mira serà l’encarregada de moderar la taula.
En tercer lloc, al matí del diumenge 20 de novembre es farà l’itinerari "Sabadell, memòria del conflicte. Recorregut urbà i guiat per les manifestacions del febrer de 1976". Organitzat pel Museu d'Història de Sabadell, l’itinerari sortirà del Racó del Campanar a 2/4 d’11 del matí.
La Comissió organitzadora d'aquest programa d'actes està formada per l'Alliance Française de Sabadell, el Centre Cultural de Torre-romeu, CCOO - Vallès Occidental (Catalunya Central), la Federació d’Associacions de Veïns (FAV), la Fundació Bosch i Cardellach, Òmnium Cultural de Sabadell, Sabadell per la República, UGT - Vallès Occidental i UPS - Universitat Popular de Sabadell i l'Ajuntament de Sabadell.
La vaga general del 1976
Al mes de febrer del 1976, van tenir lloc a Sabadell un seguit de manifestacions multitudinàries. El 25 de febrer, el Pavelló municipal d'Esports de Sabadell va congregar milers de persones que, envoltades de forces policials, volien expressar la situació política i el conflicte que s'estava vivint a la ciutat. Entre els participants hi havia sabadellencs de tots els sectors laborals, però també de l'ensenyament, la banca..., fet que va convertir l’esdeveniment en una confluència entre el moviment veïnal, estudiantil i ciutadà, i va representar una de les concentracions polítiques més importants que es va produir en aquells moment a tot el país.
Aquella concentració era gairebé el final d’una vaga general política que va tenir lloc el 23 de febrer i que havia nascut arran d’una repressió policial brutal amb motiu d’unes manifestacions de mestres, alumnes i familiars els dies 13 i 19 de febrer. Finalment, la vaga es desconvocà després d’una multitudinària assemblea amb més 30.000 persones a les Pistes d’Atletisme, el 26 de febrer de 1976.