Sabadell, Barberà i Sant Quirze seran presents a la inauguració del Parlament Global d’Alcaldes
La nova plataforma pretén la cooperació entre ciutats de tot el món en temes com la migració, la desigualtat, el canvi climàtic i la governabilitat
La nova plataforma pretén la cooperació entre ciutats de tot el món en temes com la migració, la desigualtat, el canvi climàtic i la governabilitat
Les tres ciutats són les úniques de Catalunya i de l’Estat espanyol presents en la nova iniciativa
L'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, conjuntament amb l'alcaldessa de Barberà del Vallès, Sílvia Fuster, i el regidor de Desenvolupament Econòmic i Local de Sant Quirze del Vallès, Àlex Brossa, assistiran, demà dissabte, a la trobada inaugural del Parlament Global d'Alcaldes que té lloc del 9 a l'11 de setembre a la Haia.
Es tracta d'un esdeveniment en què els alcaldes i les alcaldesses en representació de ciutats de tot el món, conjuntament amb persones expertes en diferents àmbits, es reuneixen per constituir aquesta nova plataforma amb l'objectiu de crear un espai que permeti a les ciutats promoure la cooperació entre si per treballar conjuntament amb l’objectiu de buscar solucions pràctiques i reals a diferents reptes pels quals passen les ciutats, com ara la migració, la desigualtat, el canvi climàtic i la governabilitat.
Un dels aspectes que es tractaran durant el congrés és l’aprofundiment democràtic. Segons Sílvia Fuster, alcaldessa de Barberà, “la participació ciutadana és un clar repte de la política avui en dia; amb propostes concretes com els pressupostos participatius de Barberà del Vallès, Sabadell o Sant Quirze, estem posant fil a l’agulla a la necessitat d’obrir les decisions polítiques al conjunt de la ciutadania, aportant més transparència, més rendició de comptes i més proximitat”.
Les tres ciutats, que assistiran conjuntament al congrés, assumeixen i comparteixen molts dels reptes i estratègies plantejades en el marc d’aquest esdeveniment. Molt sovint és el municipalisme el que actualment ha d’acabar resolent les problemàtiques de la ciutadania. Segons Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell, “avui dia els ajuntaments som la institució que acaba responent a les greus situacions de desigualtat. En són un clar exemple l’abordatge de les desigualtats socials o la resposta a les persones refugiades. Aquests són dos dels aspectes que explicarem en el marc del Global Parliament of Mayors”.
Disposar d’una visió supramunicipal conjunta dels reptes del territori és fonamental en matèries com la promoció econòmica i la sostenibilitat. Segons Elisabeth Oliveras, alcaldessa de Sant Quirze del Vallès, “treballar conjuntament amb Barberà del Vallès i Sabadell ja ens ha permès recentment presentar un ambiciós Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT), que reforça àmbits com la indústria, el disseny i l’economia circular. Alhora, treballarem també altres àmbits com la millora d’infraestructures i de la mobilitat urbana”.
Sabadell, Barberà del Vallès i Sant Quirze del Vallès són l’única “àrea urbana” de Catalunya i de l’Estat espanyol que participen en aquest esdeveniment internacional, on assisteixen alcaldes i representants de ciutats com Nova York, Tòquio, Seül, Oklahoma, Atenes, Palerm, Washington, Dakar, Ciutat del Cap o Bristol, entre d’altres.
En aquest sentit, per Fernàndez, “és una gran oportunitat no només de fer present Sabadell en un escenari on hi ha grans ciutats a escala mundial, sinó també de generar sinergies i col·laboració amb les ciutats del nostre entorn immediat. Per això hi anem conjuntament Sabadell, Barberà del Vallès i Sant Quirze del Vallès”.
El principal impulsor d'aquest parlament ha estat Benjamin Barber, politòleg estadounidenc autor del llibre If Mayors Ruled the World, el qual, tant en aquesta obra com en moltes altres publicacions, defensa, entre altres, que les ciutats són la incubadora principal de les innovacions culturals, socials i polítiques que donen forma al nostre planeta i que des de les ciutats es poden oferir les millors pràctiques per donar suport i accelerar les respostes globals en un món cada vegada més interdependent.