Balanç positiu de les activitats d’esport escolar organitzades aquest curs
L'Ajuntament fa un balanç positiu del curs esportiu escolar 2015-2016...
El compliment dels objectius d’oferir als escolars un esport participatiu, integrador i que, alhora, fomenti el joc net per davant del resultat confirmen el balanç positiu del curs esportiu escolar 2015-2016.
De fet, tal com planteja el Pla de Mandat 2016-2019 de Sabadell, 3 de les 6 línies estratègiques de la Regidoria d’Esports estan estretament relacionades amb l’esport escolar. En aquest sentit, Marisol Martínez, regidora d’Esports i alcaldessa accidental, ha afirmat que “l’Ajuntament aposta per aquesta pràctica com a part de l’educació integral, de l’educació en valors i com a element de cohesió social. Per al Govern municipal, aquests són tres eixos de treball primordials”.
Jocs escolars i iniciació esportiva
L’Ajuntamentvalora satisfactòriament els 28.926 participacions als diferents programes que s’han ofert durant el curs –en les quals ha col·laborat el Consell Esportiu de Sabadell–, que superen en 2.069 els de l’any anterior.
Si s’analitzen els diferents programes, els Jocs Escolars i les activitats d’iniciació esportiva compten amb un bona acollida, amb 12.428 participacions. L’esport de més acceptació és el futbol sala amb 2.100 participants, seguit de la gimnàstica rítmica amb 773 i el bàsquet amb 540.
A més, en el marc des Jocs Escolars aquest any s’ha donat continuïtat a la campanya Jugar net és guanyar, fent un pasmés, ja que un bon o mal comportament d’un equip ha pogut sumar o restar punts de la classificació general.
També s’han organitzat diferents activitats puntuals per als participants inscrits, com és el cas de: Torneig Nadal d’Handbol, Diada de l’Esport, 6è Trofeu Promoció d’Atletisme en Pista Coberta / 3r Memorial Natàlia Amiel, Campionat de Catalunya d’Escacs per Equips d’Escoles i Fases Supracomarcals.
Altres programes
A banda dels Jocs Escolars, el Consell Esportiu i l’Ajuntament de Sabadell impulsen el Plans de promoció esportiva, un programa d’àmbit comarcal que a Sabadell s’ofereix en el marc del programa Ciutat i Escola. Aquests plans tenen com a objectiu donar facilitats als centres per tal que els alumnes puguin gaudir d’una nova modalitat esportiva dins de l’horari lectiu. Enguany, hi han participat 9.597 escolars. Els esports amb més demanda continuen sent l’atletisme a la Pista Coberta i a l’aire lliure, així com l’esport adaptat i el bàsquet en cadira de rodes.
Així mateix, cal destacar el Pla de Formació, en el qual han pres part més de 443 persones, i el Pla Català d’Esport a l’Escola, un programaadreçat principalment a incrementar la participació dels infants i joves en activitats físiques i esportives en horari no lectiu al mateix centre educatiu i, alhora, emprar aquestes pràctiques per a la difusió i l’educació en valors i per a l’adquisició d’hàbits saludables. Actualment hi ha 23 escoles adherides a aquest programa.
D’altra banda, l’Ajuntament valora la bona acceptació dels programes d’integració amb l’esport que es porten a terme als barris de Torre-romeu i Can Puiggener, ja que corroboren que l’esport és un element de millora de les condicions de vida i de desenvolupament personal per als nois i noies de zones amb dificultats.
De la mateixa manera, cal fer esment de la importància de l’esport de competició (federat) per completar el model esportiu de Sabadell, atès que l’Ajuntament dedica gran part dels recursos a la cessió d’instal·lacions esportives, la subvencions a clubs i el suport de material i de logística
Curs 2016-2017
El proper curs es preveu convocar les mateixes jornades als jocs escolars (14 categoria prebenjamí, 16 per als benjamins i entre 18-21, aproximadament, la resta). També s’apostarà de nou pel Joc net i, per segon curs consecutiu, el bon comportament afectarà la classificació de punts. Pel que fa als Plans de promoció esportiva, s’oferiran tots els esports que tenen èxit, mantenint els mateixos preus i incorporant noves modalitats.
Quant a la formació, es continuarà oferint els cursos de voluntari d’esport i joc (Nadal i estiu), jornades de reciclatge per als tutors de joc i jornades de formació en valors. Com a novetat per a aquest curs s’aposta per un nou format en la formació permanent per al professorat. En comptes d’oferir un únic curs de 20 hores, es faran diferents cursos de petita durada (8 hores) i que estaran reconeguts pel Departament d’Ensenyament. També s’oferirà el curs de “gestió per petites entitats esportives” reconeguts per l’Escola Catalana de l’Esport i que pot ajudar les AMPA i entitats que participen amb el Consell.
D’altra banda, i pel que fa al suport econòmic, els 28 centres escolars que formen part del Pla Educatiu d’Entorn (PEE) tindran l’oportunitat de participar en algunes activitats de caire esportiu incloses al programa Ciutat i Escola, gràcies a la subvenció de 5.000 euros que la Diputació de Barcelona atorga a l’Ajuntament.
En concret, les escoles del PEE podran optar a fer dos esports per grup o bé un esport per a 2 grups classe de qualsevol de les activitats que ofereix el Consell Esportiu del Vallès Occidental.
A més, el proper curs l’Ajuntament també destinarà més diners a les activitats esportives escolars i tots els centres escolars que hagin participat en els Jocs Escolars comptaran amb un ajut de 400 euros addicionals.
Activitats d'estiu
Enguany el curs escolar esportiu ha tancat amb una activitat nova, l’ENJOGASSA’T, que ha comptat amb un total de 4.182 nens i nenes d’entre 3 i 14 anys de 42 entitats diferents de la ciutat. L’activitat ha afavorit el desenvolupament dels infants mitjançant l’educació en el lleure i també els ha permès gaudir d’esports alternatius i atletisme indoor, així com inflables i l’opció de refrescar-se amb canons d’escuma. L’ENJOGASSA’T s’ha dut a terme entre el 29 de juny i el 22 de juliol, com una de les propostes a les quals han pogut optar els casals i esplais, que habitualment feien servir les instal·lacions de la Bassa aquesta època de l’any.
Precisament aquest any, la temporada d’estiu s’ha presentat amb un reforç de les activitats esportives i recreatives i amb l'objectiu de dissenyar una oferta prou completa per donar resposta a les necessitats de la ciutadania.
Entre les opcions que també han tingut una elevada participació destaquen les sessions matinals de cinema als Cinemes Imperial –amb 826 assistents– o les activitats esportives al Pavelló del Nord o al Complex Esportiu Sant Oleguer.
Cal recordar, a més, que les piscines municipals Olímpia, Cal Marcet, Campoamor, Parc del Nord i Joan Serra han ofert a 459 ciutadans i ciutadanes la possibilitat de practicar activitats aquàtiques.
Segons Marisol Martínez, “les activats que ha proposat l’ENJOGASSA’T i l’oferta de cinema d’aquest any han tingut una molt bona acollida. I això és molt important”. I ha afegit que “quan acabi l’estiu farem un balanç i decidirem si aquests dos programes els tornem a oferir de cara a l’estiu que ve”.