PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Mosquit trigre

Què és?

El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic. L'any 2004 es van detectar a Sant Cugat i a Cerdanyola del Vallès les primeres poblacions de l'espècie de mosquit Aedes albopictus, conegut popularment com a mosquit tigre.

 La seva dispersió posterior ha estat constant.

On viu?

El seu hàbitat de cria són els petits receptacles d'aigua a la intempèrie. Posen els ous a dins dels recipients que acumulen aigua. Tot seguit es desenvolupen les larves i en menys de set dies surten els mosquits.

A Sabadell s'han detectat freqüentment larves de mosquit tigre en tapes de bidons (que acumulen aigua) de zones d'horta i també en gerros, galledes, platets sota els testos, desguassos de patis o piscines, embornals, escocells dels arbres, sistemes de drenatge de teulades, bidons sense tapa hermètica, dipòsits subterranis, subsòls inundats, piscines en estat d'abandó, i un llarg etcètera.

No els agrada pondre els ous en aigües en moviment ni en grans masses d'aigua.

S'amaga a les zones de vegetació ombrívoles i a recer del vent.

Què puc fer per controlar-lo?

La millor estratègia de control d'aquest mosquit és eliminar el focus de cria. Les aplicacions plaguicides contra mosquits adults no constitueixen una solució a curt ni a mitjà termini (l'efecte no s'allarga més d'una setmana) i poden donar-se efectes indesitjables.

És per això que cal

  • Retirar de la intempèrie els recipients que puguin acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats, sota els testos, plats d'animals domèstics, piscines de plàstic, etc. En cas que no es puguin eliminar: Buidar-los, invertir-los, foradar-los o tapar-los.
  • Buidar dos cops per setmana els recipients de l'exterior que puguin acumular aigua.
  • Si no es poden eliminar ni buidar: Tapar el recipient hermèticament o bé amb tela mosquitera molt prima (malla d'1 mil·límetre) els safareigs i les basses petites.
  • Evitar acumulacions d'aigua a tapes de bidons que acumulen pel·lícules d'aigua (foradant-los o cobrint-los amb una mosquitera).
  • Evitar acumulacions d'aigua en zones de drenatge o canals de desguassos.
  • Evitar els forats i les depressions del terreny on es pugui acumular aigua i tapar els forats dels troncs d'arbres omplint-los de sorra.

 Baixa't els consells per controlar el mosquit tigre

 

Cartell "Al mosquit tigre ni una gota d'aigua"

Com evitar les picades?

Podem evitar l'entrada del mosquit als edificis instal·lant teles mosquiteres que n'impedeixin el pas per finestres, portes i altres obertures.

Per evitar les picades és recomanable que porteu roba de màniga llarga i pantalons llargs, (millor si són de color clar), així com mitjons.

Si opteu per un repel·lent:

  • Fer-lo servir només a l'exterior i durant el temps necessari, i complir estrictament les instruccions d'ús, especialment el nombre d'aplicacions diàries permeses.
  • No aplicar-lo en infants menors de 2 anys. En nenes i nens més grans s'evitarà sempre que es pugui, i mai no es posarà a les mans ja que se les poden portar a la boca o als ulls.
  • No és aconsellable aplicar-lo a la roba.
  • Quan ja no sigui necessari el repel·lent, cal netejar bé la pell amb aigua i sabó.
  • Si presenteu algun tipus de reacció a la pell, renteu-vos bé la zona amb aigua i sabó i consulteu el vostre metge.

Tractament de les picades

Rentar bé la zona afectada amb aigua i sabó, evitar el rascar la zona afectada. I, si cal, es poden aplicar cremes pel tractament simptomàtic de les picades.

En la majoria dels casos, les picades es poden tractar a casa fàcilment. No obstant, algunes persones poden presentar reaccions més molestes i/o infeccions, que han de ser consultades al seu metge o metgessa.

Enllaços d'interès