Sabadell acull una mostra per difondre l’impacte social de l’Economia Social i Solidària
La 1a Fira d’ESS del Vallès inclou la celebració de la tercera trobada de treball dels municipis constituents...
La 1a Fira d’ESS del Vallès inclou la celebració de la tercera trobada de treball dels municipis constituents de la Xarxa de Municipis per a l’Economia Social i Solidària
El recinte de Fira Sabadell acull els dies 10 i 11 de juny la Primera Fira d’Economia Social i Solidària del Vallès que pretén visualitzar el sector de l’economia social i solidària al Vallès Occidental i el seu impacte en les persones i el medi ambient. En aquest marc, la fira acull divendres la celebració de la tercera jornada de treball dels municipis constituents de la Xarxa de Municipis per a l’economia social i solidària, i dissabte la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica de Sabadell.
La fira està organitzada pels ajuntaments de Sabadell, Sant Quirze i Castellar del Vallès i compta amb el suport de la Federació Cooperatives de Treball, la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Vallès Occidental, i el Servei d’Ocupació de Catalunya (Generalitat de Catalunya). També hi col·labora Xarxa Economia Solidària- Sabadell, el Consell de Solidaritat i Cooperació, el SETEM i el Grup de treball de comunicació entorn l’ESS a Sabadell.
Els objectius d’aquesta primera experiència són els de fer visible l’aportació econòmica i social del sector al Vallès Occidental; mostrar solucions innovadores en l’àmbit de l’emprenedoria social; crear xarxes d’interrelació entre els actors de l’economia social; fer créixer el nombre de persones i organitzacions compromeses en iniciatives de ESS; fer formació per enfortir les organitzacions i dotar-les d’eines de gestió més eficients; i, finalment, fomentar un consum més crític, reflexiu i responsable entre la ciutadania. Tal i com ha explicat el regidor de Treball i Empresa, Eduard Navarro, el Govern “té la voluntat d’impulsar iniciatives com aquesta, en primer lloc, perquè són iniciatives especialment indicades per ser aliades nostres en l’impuls d’un model de desenvolupament territorial més sostenible i centrat en les persones. Però també perquè es tracta d’un sector que ha mostrat més resiliència davant la crisi, que no pas el teixit empresarial ordinari”.
Programa
La programació de la fira està dividida temàticament en dos àmbits. La jornada del divendres dia 10 té com a finalitat formar i dotar d’eines a les empreses i entitats d’ESS, així com promoure el coneixement i interrelació entre elles mitjançant sessions de networking. Tal i com ha explicat la regidora Dinamització Econòmica de l’Ajuntament de Castellar del Vallès, Anna Màrmol “estem davant una economia i una societat que canvia i els ajuntaments hem de fer costat als canvis i una de les coses que hem de promoure és la formació i d’aquí la importància de la jornada de divendres, amb diferents espais formatius i sessions de networking”.
A més, durant el matí, tindrà lloc una nova jornada de treball dels municipis participants en la constitució de la Xarxa de Municipis per a l’economia social i solidària, en la qual es debatrà sobre el pla d’actuació de la Xarxa, entre d’altres assumptes. En aquest marc, el regidor de Nova Economia, Albert Boada, ha destacat que la importància d’aquesta trobada dels municipis de la futura Xarxa (que ja supera les quaranta poblacions) és que “definirem les estratègies i el pla de treball que volem desenvolupar. És un pas més en la construcció d’aquest grup, però un pas important perquè definirem l’estratègia a seguir”. El regidor ha afegit que a l’octubre tindrà lloc una altra trobada per detallar els aspectes jurídics o el nom definitiu de la xarxa, que ja estarà constituïda i en funcionament el 2017.
D’altra banda,, la programació del dissabte dia 11 està orientada a la sensibilització i divulgació dels valors d’una altra economia, el comerç just i la banca ètica, amb una oferta d’activitats per a totes les edats. En aquest sentit la regidora de Drets Civils, Míriam Ferràndiz, ha destacat el fet de incloure la festa del comerç just en el context de la mostra. “És una decisió que vam debatre al Consell de Solidaritat i Cooperació. Entenem que el comerç just o la banca ètica i solidària formen part de l’Economia Social, en tant que apareixen com alternatives i valors al model actual”.
En aquesta línia s’ha expressat Àlex Brossa, regidor de Desenvolupament Econòmic i Local de l’Ajuntament de Sant Quirze, que ha remarcat que “els municipis han de promoure aquestes noves tendències de consum, on els consumidors posen l’accent en l’exigència de tenir al davant un producte de qualitat, respectuós amb el medi ambient o produït en unes condicions laborals dignes”. Brossa ha destacat també el treball intermunicipal per dur a terme iniciatives com aquesta fira.