PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Diumenge, visita guiada a la Casa Duran

casaduran18pConstruïda al final del segle XVI, és un bé cultural d’interès...

Construïda al final del segle XVI, és un bé cultural d’interès nacional des del 1958 casaduran18

El diumenge 20 de març, a les 12 del migdia, tindrà lloc una visita guiada i gratuïta a la Casa Duran, carrer del Pedregar, 7, organitzada pel Museu d’Història de Sabadell.

Les persones que hi participin podran recular al Sabadell de fa més de cinc-cents anys, quan la ciutat era només una petita vila de carrers estrets i irregulars que s’havien bastit al voltant del mercat i de l’església de Sant Feliu. Podran conèixer qui eren els Duran, a quines activitats es dedicaven, quina va ser la política de casaments que van portar a terme i com tot plegat va convertir els Duran en una família d’important poder econòmic i financer. Aquest fet es reflecteix en la mateixa arquitectura de la casa i especialment en els elements ornamentals i decoratius.

La casa, construïda al límit de les muralles i a tocar de l’antic camí de Granollers, és un edifici que respon a una doble funcionalitat. D’una banda, era la residencia de la família i, d’altra banda, conté encara les estances destinades a funcions productives, tant agrícoles com industrials.

A laplanta baixa, destinada a les funcions productives, es podrà visitar el celler, un gran espai que servia per emmagatzemar vi i que encara ara es pot contemplar amb totes de bótes, la premsa i els cups. Es podran visitar també el graner, l’estable, els cups i les diferents estructures de la fàbrica de sabó. Aquesta darrera –datada al segle XIX– s’ha documentat gràcies a les intervencions arqueològiques fetes duran el procés de rehabilitació. Consta de diverses estructures per contenir les matèries primeres per fabricar sabó (aigua, lleixiu, greix), d’una fogaina per elaborar-lo i dels dipòsit per refredar-lo.

La planta noble, on residia la família Duran, es distribueix al voltant d’una gran sala en què es poden veure les pintures murals i l’enteixinat del sostre, que daten del segle XVIII. La resta d’habitacions d’aquesta planta també conserva decoració pictòrica en parets i sostres, que daten dels segles XVIII i XIX. Les golfes s’utilitzaven com a espais complementaris de les activitats de la casa.