Un total de 21 organitzacions d’Economia Social i Solidària s’integren al grup de treball de l’Ajuntament de Sabadell per impulsar el sector
Sabadell ha acollit avui la 1a Trobada d’Economia Social del Vallès organitzada per l’Ajuntament i el Consell Comarcal...
Sabadell ha acollit avui la 1a Trobada d’Economia Social del Vallès organitzada per l’Ajuntament i el Consell Comarcal
La 1a Trobada d’Economia Social del Vallès s’ha celebrat avui al Centre d’Empreses Industrials de Can Roqueta a Sabadell. L’objectiu és posar en contacte diferents agents del territori i donar d’eines als participants per fomentar projectes col·laboratius conjunts. L’activitat s’ha dirigit especialment a les cooperatives, les associacions, fundacions i societats laborals amb un clar component i interès social.
La trobada s’inclou en el marc de la Xarxa Innovació Social del Vallès organitzada conjuntament per l’Ajuntament de Sabadell i el Consell Comarcal. El regidor de Treball i Empresa de l’Ajuntament de Sabadell, Eduard Navarro durant la seva intervenció a la trobada ha assegurat que “hi ha factors que expliquen el perquè està prenent força progressivament el sector i va estenent-se pel conjunt de la societat. Des de l’Ajuntament de Sabadell ens marquem com a obligació acompanyar les iniciatives d’aquest àmbit i crear instruments per a que es consolidin i perdurin més enllà de qui governi. Per nosaltres això implica canvi de dinàmica entre institucions i entitats, veritables protagonistes de l’Economia Social i Solidària, i passar a una nova fase d’interrelació”.
En aquest sentit, des de l’Ajuntament de Sabadell s’ha creat un grup de treball de sensibilització i comunicació amb diferents entitats del sector integrat en aquests moments per 21 organitzacions. Es tracta d’un espai de debat i col·laboració, amb una dinàmica de treball basada principalment en punts de trobada virtuals, per determinar plegats els objectius que es volen assolir i les accions que conjuntament es poden desenvolupar. Per impulsar el sector, s’ha completat el primer diagnòstic de la situació actual de l’Economia Social i Solidària de Sabadell.
El diagnòstic revela que Sabadell compta amb 194 iniciatives d’Economia Social i Solidària la majoria pertanyents a la petita i mitjana empresa. Gairebé la meitat d’aquestes entitats són cooperatives i a continuació les formes jurídiques més detectades són les associacions o fundacions sense ànim de lucre i les societats laborals (tant anònimes com limitades). Finalment, un petit percentatge està constituït per empreses d’inserció i centres especials de treball.
Segons l’estudi fet, bona part de les iniciatives es dediquen al sector serveis, ja sigui en productes destinats a la llar i al petit consumidor, o bé a serveis dirigits específicament a les empreses. Ambdós àmbits suposen prop d’un 60% del total. Les activitats educatives, de cultura i lleure, suposen més d’un 15% de les iniciatives. L’alimentació, la salut i els serveis a les persones i el tèxtil, suposen, cadascuna d’elles, un 10% aproximat de les iniciatives estudiades.
Pel que fa a la facturació, la cinquena part declara facturar més de 3 milions d’euros anualment mentre que més de la meitat no supera els 250 mil euros l’any. L’anàlisi fet conclou que el tipus de contractació més habitual entre aquestes iniciatives d’ESS és la indefinida amb un 89% dels casos Només un 11% dels contractes del sector són temporals. Les dades es poden consultar en l’informe complert accessible des del web www.vaporllonch.net.
Per impulsar el sector, l’Ajuntament de Sabadell també ha realitzat el primer Mapa de Consum Responsable de la ciutat accessible des del web municipal sabadell.cat. I és impulsor de de la 1a Xarxa catalana de municipis per l’Economia Social i Solidària. Durant els propers mesos, des de Sabadell es preveuen desenvolupar noves actuacions de caire formatiu i esdeveniments com una Fira d’Economia Social i cooperativa per impulsar el creixement d’aquest sector al territori
Diagnosi completa:
http://www.vaporllonch.net/vaporllonc/assets/diagnosi%20economia%20social%20sabadell.pdf
Mapa Consum Responsable:
http://sal.sabadell.cat/Planol/