Sabadell torna a remuntar diferents indicadors econòmics en davallada continua entre 2008 i 2014, segons el darrer Informe de l’Observatori de l’Economia Local
Els signes positius contrasten amb l’increment de paràmetres vinculats amb les desigualtats i precarietat en el mercat de treball...
Els signes positius contrasten amb l’increment de paràmetres vinculats amb les desigualtats i precarietat en el mercat de treball
L’Informe de Conjuntura de Sabadell referent al 1r semestre de 2015 dóna continuïtat als primers signes positius de recuperació detectats a finals de l’any 2014. Diferents indicadors d’estructura empresarial que estaven en contínua davallada des de l’any 2008 han tornat a remuntar a finals de juny de 2015. En concret, ha augmentat la xifra d’empreses, llocs de treballs assalariats i llocs de treball autònom. En finalitzar el primer semestre de 2015 hi havia a la ciutat 5.359 centres, un 3,3% en relació amb el mateix període de l’any 2014 i 48.247 llocs de treball assalariats, un 7,1% més. Pel que fa als llocs de treball autònoms, en finalitzar el mes de juny de 2015 eren 12.617, un 1,6% més que en el mateix període de l’any anterior.
El 2015 també ha estat òptim per al descens de l’atur a la ciutat i per la considerable pujada de la contractació. En total entre gener i juny de 2015 s’han signat 28.475 contractes laborals a la ciutat, un 27% més respecte del mateix període de l’any anterior. En contrast amb aquestes xifres positives, es registra un augment dels paràmetres vinculats amb les desigualtats i precarietat en el mercat de treball. Les dones continuen presentant més dificultats per sortir de les llistes de l’atur que els homes. Entre gener i juny de 2015 l’atur masculí va caure en un 15,3% mentre que el femení va ser del 7,9% D’altra banda, la pujada dels contractes de menys d’un mes cada cop és més destacable i representen el grup majoritari sent el 46% del total.
El regidor de Treball i Empresa, Eduard Navarro, ha manifestat que “aquests indicadors mostren els efectes de la crisi en el mercat laboral i com sota les condicions de flexibilitat del mercat productiu es posa el treballador en una situació d’extrema precarietat. Creixen en nombre i en importància els contractes de menys d’1 dia o entre 1 i 3. Cal continuar treballant per millorar la competitivitat de les empreses però creant ocupació estable i de qualitat”.
D’altra banda, pel que fa a l’índex d’especialització respecte dels sectors d’activitat Sabadell torna a situar-se per sobre de la mitjana comarcal especialment en el sector serveis. En concret, els serveis continuen sent el principal motor econòmic local concentrant a Sabadell el 78% del total de centres de treball com el 83% del total de llocs de treball assalariats i el 76% dels autònoms. A més, la notable presència d’activitats econòmiques enquadrades dins el sector serveis també condiciona la dimensió de les empreses de Sabadell que es caracteritzen per una estructura d’empresa petita. De fet, el 95% en tenen menys de 25 llocs de treball. A més, la gran implantació dels serveis també fa que el pes de les activitats econòmiques considerades estratègiques sigui destacat amb el 44,6% del total dels llocs de treball assalariats.
Aquests són alguns dels principals resultats de l’Informe de Conjuntura del 1r semestre de 2015. L’Informe de Conjuntura arriba a l’edició número 31, es publica en versió electrònica i es pot consultar des dels web www.vaporllonch.net. L’objectiu és ser un instrument d’utilitat amb dades obertes a la consulta de la ciutadania. El resum de les principals dades d’aquest Informe es pot consultar en forma d’infografia en el següent enllaç: https://infogr.am/informe_conjuntura_1r_semestre_2015.