Sabadell, en situació de risc per contaminació atmosfèrica
Es recomana l’ús del transport públic i minimitzar el cotxe a l’espai urbà...
Es recomana l’ús del transport públic i minimitzar el cotxe a l’espai urbà
Sabadell pateix aquests dies una situació de risc per contaminació atmosfèrica, que es produeix a un total de 40 municipis de l’àrea de Barcelona declarats com a zona de protecció especial. Segons la informació facilitada per la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya, hi ha prevista la intrusió de pols sahariana amb concentracions de pols en superfície que superen el límit diari de PM10 (partícules amb diàmetre inferior a 10 micres) i es preveu que aquests valors es mantindran o s’incrementaran els propers dies. La Generalitat ha activat un avís preventiu, que no comporta l’activació de cap pla d’emergència.
En aquesta situació es recomana l’ús del transport públic i minimitzar l'ús del cotxe dins l'espai urbà. També que les persones més sensibles a la contaminació atmosfèrica (amb problemes respiratoris, gent gran i nens petits) evitin fer esforços físics a l'aire lliure. A més, s’avisa les activitats industrials i de generació elèctrica afectades pel Pla que han d’activar els seus protocols de treball.
La situació atmosfèrica d’anticicló que es produeix aquests dies impedeix la incursió de fronts atlàntics i projecta vents càlids del sud, cosa que ha provocat una densa capa de contaminació.
La contaminació provoca cada any 3.500 morts als 57 municipis que conformen l’àrea metropolitana de Barcelona, segons un estudi del Centre d’Investigació en Epidemiologia Ambiental (CREAL), encarregat pels departaments de Medi Ambient i Habitatge i de Salut de la Generalitat. L’estudi ha conclòs que l’alt nivell de partícules contaminants a l’aire d’aquests municipis –que duplica el volum aconsellat per l’OMS– provoca aquestes morts i que la reducció de la contaminació atmosfèrica a Barcelona al nivell que recomana l’OMS pot tenir com a conseqüència un augment mitjà de l’esperança de vida de 14 mesos.
El regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga, ha afirmat que “és important que tothom prengui consciència que la contaminació atmosfèrica és un problema rellevant que té conseqüències ambientals per al planeta i per a la nostra salut”. També ha assenyalat que “des del Govern estem treballant en un Pla de millora de la qualitat de l’aire, que presentarem el 2016, per contribuir a donar resposta a aquesta problemàtica”.
El regidor de Salut, Ramon Vidal, ha destacat que: “La contaminació atmosfèrica, especialment en episodis de contaminació com l’actual, constitueix un risc per a la salut. Per això, i com a mesura preventiva, mentre duri aquesta situació, és recomanable evitar fer exercici físic intens o un altre tipus d’esforç corporal a l’aire lliure, principalment si produeix fatiga o és de llarga durada”.