PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

La Junta de Portaveus aprova per unanimitat una proposició de suport a les persones afectades per la Talidomida

La Junta de Portaveus ha aprovat aquest matí una proposició dels grups municipals del PSC, Unitat pel Canvi, ERC, Crida per Sabadell, CiU, Ciutadans, Guanyem i PP de suport a les persones afectades per la Talidomida...

 

La Junta de Portaveus ha aprovat aquest matí una proposició dels grups municipals del PSC, Unitat pel Canvi, ERC, Crida per Sabadell, CiU, Ciutadans, Guanyem i PP de suport a les persones afectades per la Talidomida. La proposició s’ha aprovat per unanimitat.

El text és el següent:

La “TALIDOMIDA”, de la farmacèutica Grünenthal, va ser un fàrmac que es va a administrar a Espanya “oficialment” entre l’any 1956 i el 1963. Actuava com a sedant i pal·liava les nàusees i vòmits a les dones embarassades. La retirada del medicament va ser fruit de que es va concloure que el medicament era responsable d’un increment desproporcionat de nadons amb malformacions, fet es va conèixer l’any 1961. L’estat espanyol va ser dels últims de retirar-lo, ho va fer l’any 1963, però es va continuar venent, segons ens informa l’entitat, fins a l’any 1975.

A l’estat espanyol una part de les persones afectades per aquests medicament s’han organitzat a través de l’Associació de Víctimes de la Talidomida a Espanya (AVITE). Aquesta entitat fa 11 anys que treballa en representació dels interessos de les víctimes de la Talidomida.

Segons les dades facilitades per AVITE a l’estat espanyol hi hauria uns 3.000 afectats, dels quals en sobreviuen al voltant de 500. Només a Catalunya hi ha 64 persones que han contactat amb l’entitat, i que són víctimes de la Talidomida. La majoria d’afectats, però, van morir poc després de néixer o posteriorment.

Accions legals AVITE contra Grünenthal:

El procés es va iniciar l’any 2013 quan 186 persones afectades van demandar el laboratori que va patentar el medicament. El jutjat de primera instància els va donar la raó, i va condemnar al laboratori a indemnitzar una vintena dels 186 afectats amb 20.000€ per punt de discapacitat reconeguda.

Grünenthal, però, va recórrer argumentant que el dany havia prescrit, donat que havia transcorregut el termini d’un any que la llei preveu per l’exercici d’aquest tipus d’accions i el Tribunal Superior de Madrid li va donar la raó i va anul·lar la indemnització l’any 2014.

AVITE va presentar recurs i, justament el passat dimecres 23 de setembre, el Tribunal Suprem també ha resolt a favor de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid i rebutja la indemnització als afectats, considerant prescrits els danys.

AVITE vol elevar el cas al Tribunal Constitucional i al de Drets Humans d’Estrasburg.

Donada la situació actual de les víctimes de la talidomida i,

  • Atès que Grünenthal Pharma ha indemnitzat a les víctimes d’altres països, però no a les de l’estat espanyol, pels perjudicis causats per aquest medicament.
  • Atès que l’Estat i les autoritats sanitàries no van ser prou diligents en la retirada del mercat de la medicació, un cop ja es va tenir coneixement dels efectes secundaris de la Talidomida.
  • Ateses les necessitats socials, psicològiques i sanitàries de les persones supervivents.
  • Atès que una de les víctimes Sabadellenca, en nom d’AVITE, ha instat a l’Ajuntament de Sabadell a manifestar el suport i solidaritat amb la seva causa.

Per tot això, proposem a la Junta de Portaveus l’adopció dels següents:

ACORDS:

Primer.-    Declarar el suport de l’Ajuntament de Sabadell a les víctimes de la Talidomida, i en particular a l’Associació AVITE, que treballa en pro i a favor de les víctimes del fàrmac de l’Estat Espanyol. I col·laborar en la sensibilització de la població sobre la realitat de les persones afectades per la Talidomida.

Segon.-     Instar a Grünenthal Pharma per a què les víctimes de la Talidomida espanyoles rebin el mateix tracte que han rebut les víctimes en altres països, com per exemple Alemanya. I, conseqüentment, assumeixin les indemnitzacions que corresponguin per a les víctimes del medicament.

Tercer.-       Reclamar al Govern espanyol que d’una vegada per totes es digni a aprovar un Reial Decret per tal d’obligar a la farmacèutica alemanya Grünenthal a indemnitzar els afectats, o ho faci el mateix Estat Espanyol com a responsable subsidiari.

Quart.-      Instar el Govern espanyol a considerar i implantar les peticions d’AVITE particularment pel que fa a les mesures específiques de caràcter social i sanitari que promou AVITE i que inclouen la creació de procediments per identificar els afectats i, també, l’accés als recursos mèdics, psicològics i socials que s’escaiguin per a garantir la qualitat de vida, supervivència, independència i dignitat dels afectats.

Cinquè.-    Traslladar els següents acords al President del Govern Espanyol, a la farmacèutica Grünenthal i a l’associació AVITE.