Tècnics municipals participen en unes jornades de treball del projecte Triangulum a Eindhoven
Es tracta d’un dels projectes d’innovació més ben dotats econòmicament dins el programa d’innovació l’Horitzó 2020 de la UE...
Es tracta d’un dels projectes d’innovació més ben dotats econòmicament dins el programa d’innovació l’Horitzó 2020 de la UE
Diversos tècnics municipals han participat aquests dies en diferents jornades de treball en el marc del projecte Triangulum, que la Comissió Europea finançarà dins del programa d’Innovació Horitzó 2020.
Triangulum té com a objectiu principal demostrar que la integració de les tecnologies dels sectors d'energia, dels edificis, de la mobilitat i de les TIC dins d'un districte, pot suposar una reducció significativa de la demanda d'energia i les emissions de gasos d’efecte hivernacle locals. Així mateix, vol provar que pot millorar la qualitat de vida, gràcies a una mobilitat eficient i, alhora, proporcionar la base per al creixement econòmic i el desenvolupament.
En aquest sentit, Sabadell està seguint de prop el desenvolupament del projectes de les ciutats precursores (Manchester, Eindhoven i Stavanger), el que facilitarà la seva replicació. De fet, Triangulum aglutina tres conceptes: demostrar, difondre i replicar a altres municipis. Precisament Sabadell és una de les tres ciutats on està previst transferir els conceptes ja aplicats a les ciutats líders. Les altres dues ciutats on es preveu aplicar i, a les quals es denomina “seguidores”, són Praga i Leipzig.
Per aquest motiu, i com a ciutat seguidora en el projecte és important que Sabadell estigui present en les avaluacions sobre el terreny a les ciutats precursores, tal i com ha succeït en el cas d’Eindhoven, visita que ha tingut lloc entre els dies 13 i 21 d’octubre. Les visites a Stavanger i Manchester, estan previstes durant els mesos de novembre del 2015 i gener del 2016 respectivament.
Durant l’avaluació a Eindhoven, Sabadell ha estat present amb membres del seu equip local, on s’han analitzat diferents aspectes del projecte d’aquesta ciutat líder, com ara:
- Fulls de ruta d’energia, mobilitat, TIC i il·luminació
- Plataforma open data “de ciutat” millorada
- Recàrrega de vehicles elèctrics.
- Eficiència energètica en edificis d’oficines
- Noves aplicacions i serveis TIC pel ciutadà
- Sensors
- Wifi universal
- Reducció del -67% consum energètic i d’emissions CO2
- Creació fons d’inversió en solucions urbanes innovadores
Al llarg de la visita s’ha tingut ocasió de buscar sinergies i analitzar quins aspectes són adaptables i replicables a Sabadell, mitjançant entrevistes amb els tècnics responsables del projecte i responsables polítics, així com altres entitats que formen part del ecosistema de la ciutat.
Estructura de treball
Des de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Sabadell s’està coordinant un equip de treball que aglutina diversos departaments. En aquest sentit, en formen part les àrees de mobilitat, energia i sostenibilitat, que juntament amb Informàtica Ajuntament de Sabadell (IAS), Promoció Econòmica de Sabadell, SL (PES) i Habitatges Municipals de Sabadell, SA (VIMUSA), estan recollint dades locals relacionades amb els indicadors de la ciutat i els camps d'acció. Aquesta informació facilitarà una anàlisi per part de l’Institut Fraunhofer, i serà la base per l'avaluació in situ a Sabadell, que tindrà lloc a principis de 2016.
Tal i com assenyala el tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat; Maties Serracant, “l’estratègia conjunta i el treball transversal entre les diferents àrees municipals ens permetrà ser més eficients i, alhora reforçar la planificació territorial i estratègica per la innovació i el desenvolupament sostenible del govern”. Serrancant afegeix: “El nostre objectiu és ser més eficients i optimitzar els recursos i per aconseguir-ho cal, en bona mesura, comptar amb la tecnologia al servei de la ciutadania i del teixit productiu, una eina que pot ser molt útil per avançar cap el nostre objectiu, tanmateix no suficient per si sola. El nostre repte principal és utilitzar la tecnologia per deslligar el concepte de benestar de la idea hegemònica de creixement econòmic i la seva conseqüència proporcional en el consum energètic”.