PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Tot i l’increment d’ajuts menjador atorgats, la forta pujada de les sol·licituds fa que l’augment sigui insuficient

El govern municipal insta la Generalitat a incrementar la dotació d’enguany...

 

El govern municipal insta la Generalitat a incrementar la dotació d’enguany

Malgrat que la Generalitat ha incrementat aquest curs la dotació destinada a ajuts menjador, aquest augment ha resultat insuficient atesa la forta pujada de les sol·licituds. Les dades de Sabadell indiquen, efectivament, un increment d’ajuts concedits en un 28%. La demanda, però, ha pujat en un 48% (de les 3.155 gestions l’any passat s’ha passat a les 4.690).

En xifres absolutes, i a data d’avui, el nombre d’ajuts concedits a través del Consell Comarcal ha passat dels 2.250 el curs passat als 2.900 d’enguany. L’any passat, però, es van denegar 905 sol·licituds i enguany 1.290 (a les qual caldria sumar 482 sol·licituds que mostren incidències relacionades amb les dades d’hisenda i s’estan comprovant). Cal remarcar, així mateix, que de les peticions denegades i/o pendents de comprovació per motius relacionats amb hisenda, i segons criteris tècnics, 205 corresponen a famílies que, per raons socioeconòmiques sí haurien de rebre l’ajut. Cal tenir en compte, també, que segons les dades actuals i tot i l’increment de dotació, els ajuts corresponents a l’anomenada tercera franja s’haurien reduït enguany respecte el curs anterior.

Davant la situació, el govern municipal de Sabadell insta la Generalitat de Catalunya a incrementar la dotació pressupostària amb l’objectiu de tornar a cobrir al màxim possible les sol·licituds per apropar-se al percentatge d’ajuts aprovats l’any passat, pel que es refereix a la tercera franja. Aquesta demanda a la Generalitat es fa encara més remarcable en el cas de les 205 sol·licituds que haurien de rebre l’ajut tenint en compte la situació socioeconòmica de les famílies.

En paraules del tinent d’alcalde d’Acció Social i Drets Civils de l’Ajuntament de Sabadell, Gabriel Fernàndez, “com a govern de la ciutat, la nostra principal prioritat és l’emergència social i malauradament a Sabadell tenim, com a molts altres indrets, molts veïns i veïnes en una situació certament complicada. Davant d’això, hem d’actuar de manera contundent, sobretot tenint en compte que, en aquest cas, parlem dels infants, als quals hem de garantir drets bàsics com és l’alimentació”. Fernàndez ha afegit que “valorem l’esforç fet per la Generalitat en l’increment de la dotació d’ajuts atorgats a través del Consell Comarcal pel que fa a les franges 1 i 2. I som conscients que la situació en matèria de finançament i recursos de l’administració de Catalunya no és ni molt menys la que voldríem, però, malgrat les circumstàncies, no podem deixar de fer tot el que estigui a les nostres mans per donar suport a les famílies que ho necessiten”.

Els ajuts menjador corresponen a una convocatòria pública dels Consells Comarcals i la seva principal dotació pressupostària és de la Generalitat de Catalunya. Són ajuts que els ciutadans i ciutadanes poden sol·licitar a través de les instàncies municipals. L’any passat a inicis de curs, es van tramitar a Sabadell un total de 3.155 ajuts menjador. Aquest inici de curs 2015-16 se n’han tramitat un total de 4.690.

Del total de sol·licituds del passat curs es van aprovar 2.250, dels quals 72 corresponien a la franja de més cobertura, 1.902 a la segona franja de cobertura i 276 a la tercera franja. Un total de 905 sol·licituds van ser denegades.

A data d’avui, per al curs 2015-16, s’han aprovat un total de 2.900 ajuts menjador, dels quals 92 corresponen als de més cobertura, 2.546 a la segona franja i 262 a la tercera. Un total de 1.290 sol·licituds han estat denegades (i 482 sol·licituds mostren incidències quant a la informació d’hisenda). Les xifres, doncs, indiquen que el curs passat del total de 373 sol·licituds de la tercera franja, se’n van atorgar 276 (un 88%) mentre que en el present curs, d’un total de 743 sol·licituds que corresponen a la tercera franja, se n’han atorgat 262 (només un 35%).

Quadre explicatiu dels ajuts atorgats per franges:

Franja

Descripció

Franja 1

Garantit 100%. D’acord amb un llindar econòmic i una situació social determinada es concedeix el 100% de l’ajut.

Franja 2

Garantit 50%. D’acord amb un llindar econòmic es concedeix el 50% de l’ajut.

Franja 3

Codi 3. El sol·licitant de l’ajut es troba per sobre del llindar econòmic de l’ajut garantit, però no supera el llindar d’accés a la convocatòria. El volum d’ajuts atorgats a aquest tram depèn de la dotació pressupostària de la Generalitat de Catalunya i del Consell Comarcal. Es concedeix un ajut per valor del 50% del preu del menjador.

Denegats

Les sol·licituds denegades poden ser perquè els sol·licitants es troben per sobre del llindar econòmic d’accés de la convocatòria o bé perquè, tot i estar en el tram de codi 3, finalment no s’ha concedit cap ajut perquè no hi ha suficient dotació.