Cicle “Què passa al món?” Crisi de refugiats: origen, resposta europea i acollida
Dimarts, 13 d’octubre, de 18,30h a 20h
D’on i per què fugen els refugiats?
Els refugiats que en aquest moment estan arribant a Europa provenen de territoris amb un alt nivell de conflictivitat i violència. El cas dels refugiats sirians és el que ha atret una major atenció, tant pel dramatisme de les imatges com per la magnitud dels fluxes que estan arribant al cor d’Europa a través dels Balcans. Però no oblidem que, a més dels sirians, també hi ha un nombre significatiu d’afganesos, iraquians o eritreus que també estan intentant arribar a Europa per aquesta via o creuant la Mediterrània des de les costes de Líbia. En aquesta sessió s’explicaran les causes d’aquest èxode, com sorgeixen els conflictes que afecten els seus països i quines són les perspectives, si és que n’hi ha alguna, de millora. Les presentacions aniran a càrrec d’Ana Ballesteros, investigadora a l’Escola de Cultura de Pau i experta en l’Afganistan i el Pakistan; Òscar Mateos, profesor de Relacions Internacionals a Blanquerna – Universitat Ramon Llull i expert en pau i seguretat a l’Àfrica sub-sahariana, i Eduard Soler i Lecha, coordinador de recerca al CIDOB i expert en el Nord d’Àfrica i l’Orient Mitjà. El debat serà moderant per Sergio Maydeu, analista i consultor especialitzat en conflictes armats, violència i desenvolupament.
Divendres 16 d’octubre, de 11,30h a 13h
Com està responent Europa a la crisi de refugiats?
El projecte europeu s’ha vist desbordat de nou per una crisi que afecta alguns dels seus pilars fonamentals. L’arribada de refugiats ha fet palesa la incapacitat de la Unió de fer front a crisis humanitàries que tenen lloc a pocs quilòmetres de les seves fronteres, alhora que ha posat en perill la llibertat de moviments a Europa i els acords de Schengen. La crisi de refugiats ha fet augmentar també les divisions internes entre els països europeus i ha demostrat la incapacitat de donar una resposta conjunta a les demandes d’asil procedents de països en conflicte. En aquesta sessió s’analitzarà la resposta europea a la crisi dels refugiats, amb especial atenció al paper de les diferents institucions i Estats Membres, les deficiències de l’acció europea, els reptes de futur, així com els efectes de la crisi per a la mobilitat al continent, l’espai Schengen o la necessitat d’una política comuna d’asil. Les presentacions aniran a càrrec d’Anna Terrón, membre del Consell d’ECFR i exsecretària d’Estat d’Immigració, i Ernest Urtasun, diputat al Parlament Europeu pel Grup dels Verds-Aliança Lliure Europea. El debat serà moderat per Pol Morillas, investigador principal del CIDOB per a Europa.
Divendres 27 d’octubre, de 18,30h a 20h (tbc)
Com s’acull als refugiats que arriben?
La primera acollida i la posterior integració dels refugiats no s'ha d'entendre com un procés senzill i unidireccional. Acomodar els refugiats va molt més enllà de proveir un allotjament o una manutenció, es tracta d'un procés complex al qual s’ha de respondre de forma integral i coordinada entre tots els actors involucrats. Aquesta acollida ha d'estar directament adreçada al benestar i a l'autonomia dels refugiats. En aquesta sessió es tractarà, d’una banda, de conèixer el punt de partida dels refugiats, les seves condicions d'arribada i les seves necessitats. D'altra banda, es buscarà donar resposta a la complexitat del procés al qual s'enfronten tant el tercer sector com les administracions locals, així com els mecanismes que ja s'estan posant en marxa. Les presentacions aniran a càrrec de CEAR (tbc)i Ignasi Calbó (tbc), coordinador de l’àrea de refugiats de l’Ajuntament de Barcelona. El debat serà moderat per Elena Sánchez-Montijano, investigadora sènior del CIDOB i coordinadora de l’àrea de migracions.