PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

La cursa de transports, caminades saludades, exposicions i xerrades per celebrar la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

Sabadell participa activament en la celebració de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura (SMSiS) amb un ampli ventall de propostes...

Sabadell participa activament en la celebració de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura (SMSiS) amb un ampli ventall de propostes. Sota el lema Tria. Canvia.smobilitat15 Combina, la Setmana del 2015 proposa trobar noves formes de mobilitat, allunyant-nos del domini absolut del cotxe particular, cap a un transport més sostenible, segur i saludable.

La celebració, que es farà entre l’11 i el 18 d’octubre, pretén conscienciar dels beneficis de canviar la nostra manera de desplaçar-nos, ja que allunyant-nos del cotxe podem augmentar els nostres nivells d’activitat física, contribuir a millorar la qualitat de l’aire que respirem a les ciutats i ajudar a prevenir els accidents de trànsit. Escollir el transport públic col·lectiu per anar a la feina, caminar o moure’s en bicicleta per anar de compres en comptes d’agafar el cotxe pot ser una bona forma de protegir i millorar la salut.

Tal i com ha explicat el regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero:“volem fomentar la intermodalitat, l’intercanvi de diferents mitjans de transport i convidar a la ciutadania a explorar noves formes de mobilitat com ara la bicicleta, el caminar o el transport públic. Això fomentarà els hàbits saludables, reduirà la contaminació, tant acústica com ambiental, i incrementarà la seguretat”. Guerreroha afegit: “el concepte de la Setmana de la Mobilitat lliga amb el concepte de mobilitat d’aquest govern municipal perquè la ciutat no la fan els cotxes sinó les persones, són elles les que marquen les prioritats de les ciutats, per això mateix tenim el repte de pacificar encara més els carrers en els propers 4 anys”.

Sabadell s’adhereix, doncs, a la SMSiS 2015 organitzant diverses activitats, que ja van començar amb la bicicletada de Festa Major, que sempre marca l’inici de curs i la voluntat dels ciutadans i ciutadanes per fer servir un mitjà de transport tan eficient i sostenible com és la bicicleta.

També en el marc de la Festa Major, aquest any va tenir lloc la primera Mostra de Vehicles Elèctrics i Sostenibles organitzada per l'Ajuntament de Sabadell amb la col·laboració de Volt-tour i, recentment, s’ha portat a terme la segona celebració del PARKING DAY per part de la plataforma d’entitats Sabadell Verd. Un esdeveniment que es celebra a escala mundial amb artistes, dissenyadors i ciutadans, on les zones d’aparcament es transformen en parcs públics temporals. A Sabadell va tenir lloc el passat 18 de setembre a la zona d’estacionament de Pi i Margall.

Durant els dies de la Setmana de la mobilitat, a més, es podrà visitar una exposició sota el títol Les energies renovables, per conèixer quines són les energies al nostre abast més ecològiques. La presentació de l’exposició es farà a càrrec del seu autor, Dionís Villalba, els dies 7 i 14 d’octubre a les 17 h. La mostra es podrà veure al Mercat de Sant Joan (plaça de Sant Joan, 1) de dilluns a divendres de 9.30 a 13 h i de 16 a 20 h i fins al proper dia 23.

Dimarts, 13 d’octubre, tindrà lloc una caminada popular saludable amb sortida des del CAP Can Rull (av. de Lluís Companys, s/n). La passejada, que consta de 4,5 km de recorregut, permetrà veure llocs emblemàtics de la ciutat, com ara el parc de Catalunya o la Masia de Can Rull, mentre es fomenta la realització d’exercici i els beneficis de caminar en els nostres desplaçaments quotidians. L’hora de sortirà serà a les 9.30 h i cal inscripció prèvia al mateix CAP Can Rull.

Una altra de les activitats previstes en el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura serà la Cursa de transport de la Regió Metropolitana de Barcelona,que no és una carrera, sinó una comparativa cívica de cost econòmic, impacte ambiental i temps de viatge entre diferents mitjans de transport. Els inscrits poden participar anant a peu, amb bicicleta, amb cotxe o amb transport públic (autobús). Al final de la carrera es comptabilitza el temps destinat en el recorregut i es fa la comparativa entre els diferents mitjans de transport utilitzats.

Enguany també es portaran a terme Xerrades sobre mobilitat segura per a gent gran. La primera esfarà el 15 d’octubre al Complex de Gent Gran de Sant Oleguer. Un dia després, es repetirà la conferència al Complex de Gent Gran del Parc Central. Aquestes xerrades, que es faran a les 10 del matí, seran impartides per policies i s’adrecen, bàsicament, a la gent gran.

El mateix divendres 16 d’octubre, de 10 a 13.30 h i de 17 a 20.30 h, es podrà veure al passeig de la Plaça Major l’exposició de l’autobús històric núm. 4 de TUS, vehicles elèctrics municipals i una exposició fotogràfica dels mitjans de transport realitzada per la secció de fotovídeo de la Unió Excursionista de Sabadell (UES). A més, en aquest espai també es podrà conèixer com funciona l’APP del transport públic de Sabadell.

Seguidament, dissabte 17, a les 11, 12 i 17 h es portaran a terme 3 visites organitzades a les instal·lacions de la TUS (Transports Urbans de Sabadell). Les visites s’adrecen principalment a nens i famílies i tenen una durada d’una hora (aproximadament), per donar a conèixer com funciona el servei d’autobusos de Sabadell. Cal inscripció prèvia a: info@tus.es / www.tus.es.

Per últim, coincidint amb el marc de la setmana de la mobilitat, es realitza la cursa ciclista “La Falconada” el proper 18 d’octubre, organitzada pel Club Falcons de Sabadell.

Per a informació sobre les activitats i per a la inscripció, es pot consultar el web municipal www.sabadell.cat/mobilitat o posar-se en contacte amb el Servei de Mobilitat, Trànsit i Transports al telèfon 93 745 33 27.