L’Ajuntament es reuneix amb diferents entitats per tal de reflexionar al voltant de la sensibilització i l’educació en valors
La reflexió al voltant de la sensibilització i l'educació en valors van centrar aquest dissabte, 3 d'octubre, una trobada entre l'Ajuntament i diferents entitats de la ciutat...
La reflexió al voltant de la sensibilització i l’educació en valors van centrar aquest dissabte, 3 d’octubre, una trobada entre l’Ajuntament i diferents entitats de la ciutat. Unes 30 entitats que treballen en educació pels valors des de diverses perspectives, van participar en la jornada de treball sobre la situació dels programes de sensibilització, des de la convicció que cal fer un salt qualitatiu dels programes actuals en relació amb aquests àmbits.
Les entitats convocades han estat les creadores de l’estudi Diagnosi sobre les accions de sensibilització a Sabadell i són: Agermanament Sense Fronteres; ANAK-ADI (ANAK DARI INDONESIA); Associació d'Acció Solidària Eulàlia Garriga-Càritas Interparroquial Sabadell; Associació espiritual BRAHMA KUMARIS; Associació Juvenil Esquitx; Associació per la protecció del medi ambient APROMAB; Associació Xarxa Solidària Sabadell-Colòmbia; CCOO; Centre familiar cristià Sabadell; Comunidad Al-Huda; Creu Roja-Assemblea Local de Sabadell; Església baptista El Redemptor; Espai jove de Can Puiggener; Espai jove Ludojove (Ludoteca Margarida Bedòs); Federació d'Associacions d'Immigrants del Vallès (FAIV); Fundació Josep Comaposada/Sindicalistes Solidaris; Fundació Main; Fundació Privada Pau i Solidaritat; Fundació Quetzal; Fundació Sid Moskitia; Fundació Vicente Ferrer; Fundación Educación y Cooperación, EDUCO; Indian Sunrises; Lliga dels Drets dels Pobles; Mans Unides; Moviment Ecumènic de Sabadell; OXFAM INTERMÓN; SCAI (Servei Ciutadà d'Acolliment als Immigrants); Solidaris amb el Poble Saharaui; SOM COM SOM; Col·lectiu per l'Alliberament Sexual del Vallès; Taller d'Art, Cultura i Creació; Unió de Mares; VOLS-Voluntariat Solidari. Taules de participació de la Regidoria de Drets Civils i Ciutadania: Taula de Nova Ciutadania; Taula d'Igualtat de gènere, Comissió de la convivència; Taula de creences i conviccions; Taula del poble gitano i Taula de joves.
Aquesta jornada va comptar amb l’assistència del tinent d’alcalde d’Acció Social i Drets Civils, Gabriel Fernàndez, que va destacar que “el nou govern de la ciutat aposta inequívocament per la construcció col·lectiva d’una alternativa a la societat consumista i individualista que tants perjudicis i desigualtats ha desenvolupat, i malauradament continua desenvolupant. No podem fer-ho sols, necessitem la complicitat i la coresponsabilitat de la ciutadania per poder avançar envers nous models de convivència, més sensibles amb la diversitat, més participatius i igualitaris i més compromesos amb l’entorn”. També va comentar que “sense una educació en valors transversal, que pugui ser interioritzada per les persones no hi ha present ni futur; sense reflexió no hi ha model i sense debat, llibertat i diàleg no hi ha convivència”.
Per la seva part la regidora de Drets Civils i Ciutadania, Míriam Ferràndiz, va ressaltar “la necessitat d’elaborar un Pla de sensibilització i formació integral de l’educació en valors, que augmenti l’impacte en la ciutadania a través del contingut dels missatges i els canals de comunicació. Cal crear noves formes de donar suport a les entitats i grups de la ciutat que treballen en valors”.
La reflexió té com a punt de partida la percepció compartida entre les entitats i l’Ajuntament que la ciutat té una gran riquesa en la producció d’activitats de sensibilització i d’educació en valors però que els esforços i els recursos que s’hi esmercen no acaben de revertir en el resultat i l’impacte desitjat. Amb aquesta percepció s’inicia un procés per tal de poder establir una estratègia a llarg termini i avançar de cara al futur en un Pla d’Educació en Valors a Sabadell.
Durant la jornada es van mostrar els resultats de l’enquesta sobre la diagnosi de la sensibilització a la ciutat que es va dur a terme abans de l’estiu i en la qual van participar les 38 entitats. En aquesta diagnosi es van apuntar diversos reptes de futur com ara que la sensibilització implica transmissió de valors i canvis d’actitud, la necessitat de fer una distribució més equitativa d’accions al territori de la ciutat i la importància de fomentar el coneixent entre les entitats.
Al llarg de la jornada també es va poder escoltar la conferència dictada per Rodrigo Araneda, president d’ACATHI (Associació Catalana per a la Integració d’Homosexuals, Bisexuals i Transsexuals Immigrants).
En aquest sentit cal dir que, en el darrer any, s’han dut a terme 189 accions de sensibilització i educació en valors, realitzades per les entitats de la ciutat i l’Ajuntament, que han arribat a més de 170.000 ciutadans i ciutadanes de Sabadell.
La refelxió conjunta entre les entitats i l'Ajuntament tindrà continuïtat en les properes setmanes amb noves accions de treball en xarxa.