FESTA MAJOR SABADELL 2025
La Festa Major 2025 preveu unes 300 activitats amb noms com La Casa Azul, Chenoa, Abraham Mateo, Mama Dousha, Punsetes o La Fúmiga

Noms com La Casa Azul, Chenoa, Abraham Mateo, Punsetes, Reggae per Xics, Mama Dousha, La Fúmiga i el Vaparir Tour formaran part de la Festa Major de Sabadell 2025. La gran celebració de la ciutat arriba del 5 al 8 de setembre amb unes 300 activitats distribuïdes a nombroses localitzacions. De fet, hi haurà una quinzena d’ubicacions principals i múltiples espais que acolliran propostes.
Pel que fa al pregó, enguany el protagonitzaran l’assessora d’imatge i escriptora Marta Pontnou i la periodista Laura Fa, que sortiran al balcó de l’Ajuntament divendres dia 5 al vespre per tal d’obrir oficialment la gran celebració de la ciutat. Serà tot just abans que els Brodas Bros ofereixin a la plaça de Sant Roc l’espectacle inaugural.
La Festa segueix la línia de les darreres edicions, apostant per la qualitat i espectacularitat de les actuacions a l’Espai Concert de l’Eix Macià, un escenari plenament consolidat per acollir els concerts més multitudinaris. També es continua millorant la programació infantil i familiar, amb propostes com el concert de Reggae per Xics a Ca l’Estruch. Un cop més, destaca l’elevada presència d’activitats de km 0, a càrrec d’entitats i artistes locals.
Tot plegat serà possible gràcies a la implicació de més d’un centenar d’entitats i col·lectius de la ciutat, que impulsen o prenen part en les propostes. I amb la implicació i el suport de col·laboradors i patrocinadors.
Una festa accessible
Donant continuïtat al camí iniciat els anys anteriors, aquest 2025 es vetllarà molt especialment per afavorir l’accessibilitat al conjunt d’activitats. Entre les diferents accions, tots els espais de la Festa amb propostes organitzades per l’Ajuntament seran accessibles per a Persones amb Mobilitat Reduïda (PMR). Hi haurà un espai reservat per a PMR a l’escenari de l’Eix Macià, com també a la plaça de Sant Roc i enguany, també, a la plaça del Vallès. A la botifarrada popular, una de les novetats del programa, hi haurà una zona de servei adaptada a persones amb capacitats diverses.
La fira d’atraccions comptarà amb horari sense llums i sons per a persones amb hipersensibilitat sensorial. I continua la proposta iniciada l’any passat dels patis de contes sensorials a l’Arteneu.
Activitats com la presentació del seguici, el pregó, la cercavila de Festa Major, els versots i les primeres sessions dels patis de contes comptaran amb traducció a llengua de signes. D’altra banda, a l’espai Enlaire d’arts escèniques de la plaça de Frederic Mompou i a Ca l’Estruch, hi haurà un espai reservat per a cotxets infantils.
Inici de la festa
Tot i que, com és habitual, algunes de les activitats començaran abans, el tret oficial de sortida de la celebració serà el divendres 5 de setembre, amb el seguici inicial de la Festa, el Ball del Rodet, el pregó a la plaça de Sant Roc amb la Marta Pontnou i la Laura Fa i tot seguit l’espectacle inaugural amb els Brodas Bros. El concert de la nit anirà a càrrec de la cantant de Vic, Joana Serrat.
Espectacle de les fonts ornamentals del Passeig
Durant els dies de Festa Major les fonts ornamentals del Passeig protagonitzaran un espectacle d’aigua i llum. Es faran 4 passis de 15 minuts entre les 22 i les 23 h, el divendres 5, diumenge 7 i dilluns 8 de setembre. El dissabte dia 6, l’espectacle es farà de 22.30 a 23.30 h.
L’Espai Concert
De divendres a dilluns, l’Espai Concert de l’Eix Macià s’omplirà de propostes. Les nits de divendres, dissabte i diumenge, obriran les actuacions els grups de la Coordinadora de Músics de Sabadell. El primer gran concert serà el divendres, amb la Casa Azul, que seguidament donarà pas al Vaparir Tour. També divendres L’Estruch oferirà l’alternativa del so “indie” de Punsetes. El dissabte a la tarda, el concert Reagge per Xics a Ca l’Estruch serà el preludi d’una nit plena d’actuacions a l’Eix Macià, amb Abraham Mateo, Chenoa i DJ Madrasso. El diumenge serà el torn de Mama Dousha, La Fúmiga i DJ Trapella. Les actuacions a l’Espai Concert les tancarà dilluns l’Orquestra Diversiones, amb el ball de fi de festa.
L’Ajuntament de Sabadell pretén millorar l’experiència dels assistents als concerts principals a l’Espai Concert de l’Eix Macià. Per aquest motiu, aplicarà un nou pla de seguretat que modificarà els accessos del públic i les ubicacions dels serveis de seguretat i sanitaris. Aquesta reorganització comportarà nous accessos, increment d’efectius de vigilància i control i sanitaris, nova senyalística i una campanya informativa per explicar a la ciutadania aquests canvis.
Així mateix, durant els dies de Festa a l’Eix Macià, i a certa distància de l’escenari, s’ubicarà una pantalla gegant que facilitarà la distribució del públic, segons es vulgui gaudir dels concerts més a prop de l’escenari o a través de la pantalla. Alhora aquest dispositiu s’utilitzarà durant la celebració per projectar missatges de servei o d’interès públic.
Una quinzena d’ubicacions principals
A més de l’Espai Concert, l’Eix Macià acollirà la Fira d’Atraccions i al parc de Catalunya també s’hi portaran a terme activitats, com el dinar popular, que arriba amb una gran novetat: la fideuà habitual passa a ser una botifarrada. Continuarà havent-hi opcions per a persones amb intolerància al gluten.
D’altra banda, a la plaça de Sant Roc es portaran a terme el pregó, les propostes prèvies i l’espectacle inaugural. També acollirà activitats de cultura popular i tradicional i la jornada castellera. Entre els concerts en aquest espai, hi actuarà la Joana Serrat, la Banda de Música, els D’Kantaka i el concert de corals.
Pel que fa a la plaça del Dr. Robert, s’hi portaran a terme activitats de cultura popular i altres propostes tradicionals. La plaça de Frederic Mompou es manté com a escenari de la mostra d’arts escèniques a l’aire lliure amb el festival Enlaire. A la plaça de la Creu Alta hi haurà diferents propostes de música jove, en el marc del SAM Fest Sabadell Acció Musical i del SAM Fest Electrònic “El Templo” i diferents activitats de cultura popular i tradicional.
Pel que fa a l’Envelat de Festa Major de la plaça del Gas, s’estrena un nou envelat cobert, que permetrà tenir una zona d’ombra a tota la plaça i, per tant, millorar l’experiència del públic a les diferents activitats de música i ball. La plaça del Vallès serà l’escenari dels balls regionals i de la Nit d’Havaneres. I la plaça de les Dones del Tèxtil, de les ballades de sardanes entre altres activitats.
Al pati de Ca l’Estruch hi haurà circ, activitats infantils com el concert dels Reggae per Xics i també, el diumenge, el concert simfònic de l’OSV. A la nit s’oferiran alternatives musicals amb propostes diferents com el concert de Punsetes, divendres, o Habla de í en presente, dissabte. També hi haurà sessions de música electrònica, amb DJ Spacer i DJ Lucient.
El Casal Pere Quart serà seu de l’exposició “Figures i vestuari del seguici festiu de Sabadell”, d’activitats infantils i de propostes de poesia.
A la Casa Duran s’hi podrà veure l’exposició de gegants “ExpoGegant” i també s’hi oferiran visites guiades patrimonials.
Finalment, destacar que enguany les barraques de Festa Major es tornaran a situar a l’espai del pàrquing de la parada de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya de Can Feu-Gràcia, des de divendres fins dilluns.
La cultura popular i tradicional
Les diferents manifestacions i elements de la cultura popular i tradicional seran protagonistes a la Festa Major, impulsant i consolidant accions com el fet que la Cercavila de Gegants mantingui el canvi iniciat l’any passat i es celebri el diumenge per afavorir la participació i l’assistència de públic. Continuen també el Correfoc infantil i el Correfoc de bèsties iniciats en la celebració de 2023 i les exposicions vinculades a la cultura popular i als gegants. La Cercavila de Festa Major, el seguici de cloenda, la jornada castellera, els versots, el Ball de la Bola, les sardanes, el Correfoc Infernal o les havaneres formaran, com ja és tradició, part del programa.
La Festa Major esportiva: una quarantena d’activitats
El programa esportiu de la Festa Major compta amb una quarantena de propostes, entre les quals hi ha el 3x3 Bàsquet, que tindrà lloc el dissabte 6 a la plaça de la Sardana. Hi haurà competició al matí per a categories mini i infantil i la resta de categories competiran a la tarda. Es preveu la instal·lació de 8 pistes per tal de poder acollir uns 280 esportistes.
Les tradicionals curses populars del diumenge de Festa Major de 5 i 10 quilòmetres seran un altre dels ingredients de la celebració, en les quals s’ha millorat el recorregut en algun tram per afavorir la fluïdesa de la cursa i la comoditat dels esportistes que hi participen. Les curses infantils per a nascuts entre el 2013 i 2019 tindran distàncies de 350 m, 600 m i 800 m en funció de l’edat. Les sortides i arribades seran al Pavelló Municipal d’Esports de Sol i Padrís.
Hi haurà disponible un servei de canguratge gratuït dins del Pavelló (al costat de la sortida de les curses) per a nens i nenes d’entre 3 i 12 anys en horari de 9.30 a les 12.45 h. També es disposa del servei de guarda-roba i avituallament intermedi i al final de la Cursa.
Al costat de les sortides i mentre durin les curses, es farà la Màster Class de Zumba, a la plaça de Garcia Planas. Aquesta és una activitat pensada per als acompanyants dels esportistes mentre esperen la seva arribada. En tots aquest serveis i activitats es compta amb la col·laboració de diferents entitats i clubs de la ciutat.
Torna també la Pedalada Popular de dilluns de Festa Major, amb sortida i arribada a la ronda de Ponent. Enguany la sortida es farà en direcció contraria a altres edicions: de la ronda de Ponent cap a la plaça de Catalunya. S’ha allargat el recorregut fins als 8 quilòmetres pels carrers més cèntrics de la ciutat i amb un desnivell que es vol que sigui assolible per a tothom.
A més, la Festa Major esportiva compta amb la participació de 30 entitats, que organitzen un total de 37 activitats. Entre les propostes hi ha campionats o tornejos de tennis-taula, esgrima, voleibol, karate, domino, esquaix, tennis, racket, bike trial, futbol-sala, pàdel i ràpides d’escacs. També exhibicions d’arts marcials, clàssics del motor, de maquetes de vaixells, dansa urbana i gimnàstica artística. Es podrà gaudir de classes obertes de salsa i batxata, zumba, dansa urbana, hip-hop, aikido, beisbol, hoquei patins, ioga i tallers de defensa personal per a dones. A més, es podrà participar en activitats d’escalada, tir, jocs de futbol i tennis-taula, les gimcanes Busca-fites, les trobades d’esports individuals, Jocs infantils i els batejos de submarinisme a la piscina de Can Marcet.
Exposicions als museus i visites guiades
Els museus de la ciutat inauguren exposició per la Festa Major: el Museu d’Història presenta “L’Essència del Museu. Una exposició participativa, una exposició compartida”, en què a través d’un procés participatiu amb més de 200 persones s’han escollit les diverses peces representatives del fons del museu d’història. També es presenta l’exposició “Segur que tomba. La revista Can Oriach”. Dins el cicle Memòria en Xarxa (Xarxa de Museus Locals, Diputació de Barcelona), on es fa un repàs a la trajectòria de la revista Can Oriach, òrgan de l’Associació de Veïns de Ca n’Oriac, que va esdevenir l’altaveu i portaveu de les reivindicacions veïnals de tot el cinturó suburbial sabadellenc durant les dècades del 1960 i 1970.
Al Museu d’Art es podran veure les exposicions “Dins del mantell de la Terra” d’Assumpció Oristrell i “Besllum” de Nativitat Ayala, una panoràmica de dues artistes sabadellenques contemporànies, pertanyents a la generació artística dels anys 1980. Una generació que, sobretot, comparteix la llibertat creativa, la singularitat dels seus llenguatges i diferents maneres d’entendre i viure la pràctica artística.
Altres espais com l’Acadèmia de Belles Arts inauguren també les seves exposicions artístiques.
Als museus hi haurà, a més, visites guiades i altres activitats familiars com les sessions de contes. En total, al programa de Festa Major es compten més d’una trentena de visites guiades i itineraris per diferents espais patrimonials de la ciutat.
Sense violències masclistes ni LGBTIfòbiques
Dins la campanya de prevenció “A Sabadell actuem per a una Festa Major sense violències masclistes ni LGBTIfòbiques”, es desplegaran Punts Lila a les activitats de nit de l’Eix Macià. Es tracta de punts d’informació, sensibilització i assessorament per a l’erradicació i prevenció de les violències masclistes envers les dones i les persones LGBTI+, amb professionals especialitzades que també podran fer atencions davant de possibles situacions sexistes o LGBTIfòbiques en cas necessari.
Pel que fa a la campanya adreçada al col·lectiu jove, es desplegaran equips de parelles educadores itinerants per sensibilitzar, identificar i acompanyar en temes de consum i vers les violències masclistes i LGBTIfòbiques. En aquest cas, es posa el focus en el consum responsable i treballant per una Festa Major amb menys riscos i més consciència però amb molta diversió.
Mocadors i polseres
Un altre dels elements que tindrà continuïtat a la Festa serà la distribució de mocadors (se’n repartiran 20.000) amb l’escut de Sabadell, com a element simbòlic de la celebració i també de polseres identificatives per a infants, on es podrà anotar el nom i telèfon de referència per tal que, si algun es perd, sigui més fàcil localitzar-ne els familiars. Els mocadors es podran aconseguir a l’Oficina de Turisme i als centres cívics i les polseres a l’Ajuntament, a l’Oficina que Policia Municipal tindrà a l’Eix Macià i a l’Oficina de Turisme.
Oficina de Turisme
L’Oficina de Turisme, com l’any 2024, serà l’espai d’informació de la Festa Major. Durant els dies previs la ciutadania podrà recollir programes i mocadors de Festa Major (fins a exhaurir existències) i durant els dies de la Festa oferirà qualsevol tipus d’informació relacionada amb la gran celebració de la ciutat. A més, s'ampliarà l'horari de l'oficina i atendrà de 10 a 14 h i de 17 a 20:30 h. Els mocadors de Festa Major es podran recollir els dies 3 i 4 de setembre també en aquest horari.
Transport públic
Pel que fa al transport públic, durant la Festa Major s’habiliten les línies especials d’autobús urbà nocturn (N1 i N4), que serà gratuït durant les nits de divendres, dissabte, diumenge i dilluns (en aquest darrer dia funcionarà fins a les 2 de la matinada).
També circularà el servei de les línies interurbanes nocturnes N61, N64 i N65. Pel que fa a les línies interurbanes B1 i B2, ampliaran horari i realitzaran servei nocturn durant la Festa Major. Així mateix, hi haurà un servei nocturn ininterromput de tren fins a Barcelona. Un cop més a demanda de l’Ajuntament, la Generalitat de Catalunya (FGC) posarà a disposició de la ciutadania un tren per hora i sentit de la línia S2.
La Festa Major a la xarxa
Tota la informació de la Festa Major es podrà consultar al web http://www.sabadell.cat/festamajor. A més, amb l’objectiu de fer-la més participativa, l’Ajuntament proposa de fer servir l’etiqueta #FMSBD25 a les xarxes socials per publicar qualsevol comentari, fotografia o vídeo relacionat amb la Festa.
Cartell
El cartell guanyador del concurs organitzat per Transports Urbans de Sabadell per triar la imatge que encapçalarà la Festa Major 2025 porta per títol “Sabadell és cultura” i és obra d’Hèctor Fernàndez Cousiño.
Col·laboracions i suports
La Festa Major és possible també gràcies al compromís de patrocinadors i col·laboradors: Transports Urbans de Sabadell (TUS), Diputació de Barcelona, Calisea, Wala, Hyundai, Salas, Editorial MIC, Osvaca SA, Cevasa, Cafès Pont, Aigües Sabadell, Serrat Bus, Peña Ciclista Palomillas, Ràdio Sabadell, Joventut Atlètica Sabadell, We Run i Supermercats Bon Preu i Esclat.
Enllaços relacionats
Xarxes socials de Cultura. Segueix-nos, participa!
També pots estar al dia amb l'app Sincronitzats.
Descarrega-la aquí:
Sincronitzats. El nou canal de cultura a Sabadell! Ara podreu estar, més que mai, sincronitzats amb la cultura a Sabadell