Llibres històrics del Cercle Republicà Federal i de l’espiritisme sabadellenc arriben a l’Arxiu Històric en una donació singular

La donant, Aurora Fargas Monge, infermera jubilada, va conservar sense saber-ho durant 55 anys part del tresor bibliogràfic del Cercle Republicà Federal. Els va rescatar el 1970 de la Casa de la Caritat, on havien anat a parar després de l’espoli franquista. No va ser fins que el seu nebot, l’historiador del Museu d’Història de Sabadell, Genís Ribé, va identificar els segells del “Círculo Democrático Federal Instructivo” i “del Círculo Cooperativo Sabadellés” que es va comprendre el veritable valor del conjunt.
Entre les peces destacades hi ha 51 llibres de l’editorial Montaner y Simón (1882-1914) i 28 volums del Diccionario Enciclopédico Hispano-Americano. Aquests llibres són l’únic rastre físic que queda de la que va ser la biblioteca més important de Sabadell fins al 1928. L’entitat, amb seu al carrer del Jardí, va arribar a tenir 1.500 volums abans que el règim franquista els dispersés o destruís.
L’espiritisme com a arma d’emancipació
La segona part de la donació revela una altra faceta poc coneguda de la història local: 22 llibres espiritistes que van pertànyer a Jeroni Fargas i Josepa Gallinat, avis de la donant i pioners de l’espiritisme sabadellenc i membres del Centre d’Estudis Psicològics. Aquests textos mostren com el moviment, vinculat a cercles obrers i lliurepensadors, va servir d’eina per qüestionar l’ordre social durant les primeres dècades del segle XX. Entre els títols hi ha traduccions d’Allan Kardec, el màxim exponent de l’espiritisme europeu, i textos sobre metafísica que circulaven clandestinament després de la Guerra Civil.
El Cercle Republicà
El Cercle Republicà Federal (CRF) va ser una entitat clau a Sabadell entre finals del segle XIX i el 1939. Fundat com a societat cooperativa i política, el CRF va destacar per la seva activitat cultural i formadora, i va ser la llar dels primers alcaldes republicans de la ciutat. La seva seu, coneguda com la Catedral Republicana del Vallès, és avui seu de l’Orquestra Simfònica del Vallès.
En col·laboració amb el Museu d’Història de Sabadell, l’AHS estudiarà i difondrà aquests fons per enriquir el coneixement de la història local i recuperar part del llegat cultural i intel·lectual d’aquesta entitat, determinant en la vida sabadellenca de les primeres dècades del segle XX.