El Museu d’Història presenta "Home en ruïnes. Relats i poemes des dels camps de la vergonya", del poeta esperantista Jaume Grau Casas
Aquest esdeveniment s’emmarca en els actes commemoratius del “Dia Nacional de l’Exili i la Deportació”, dins del Pla de Memòria Democràtica de Sabadell, i compta amb la col·laboració de l'Associació Catalana d’Esperanto, així com amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.
El llibre recull els testimonis de Grau Casas, escriptor, poeta i esperantista català, durant els anys d’internament en camps de concentració francesos (1939-1944). Grau Casas, declarat no apte per treballar, va documentar la seva experiència i la d'altres interns en diverses llengües, entre les quals l’esperanto, el català, el francès i el castellà. Els seus escrits, sovint elaborats en condicions extremes, reflecteixen el patiment, la resistència i la humanitat dels exiliats que van viure les dures condicions de reclusió en camps com els d’Argelers, Bram, Récébédou i Cerelhac.
Mostra d’escrits originals
Paral·lelament a la presentació, es podrà visitar una petita exposició amb documents originals de Jaume Grau Casas. Aquesta mostra estarà disponible fins al 23 de febrer al Museu d’Història de Sabadell. Els textos exhibits pertanyen a l’Arxiu-Biblioteca Petro Nuez de l'Associació Catalana d’Esperanto. S'hi inclouen poemes, relats breus i notes personals escrites per l'autor durant el seu pas pels camps de concentració. Aquests escrits, molts dels quals són inèdits, estan redactats en diversos idiomes i constitueixen un valuós testimoni de l’exili republicà i la repressió franquista.
Entre els documents exposats, es podran trobar fragments dels següents textos destacats:
- “Confidències al vent. Històries d’amors i de flirts”, escrit al camp de Bram el 1940.
- “Camp-hospital de Récébédou” (1941-1942) i “El campo penitenciario de Nexon” (1942-1943), testimonis de les condicions sanitàries i de vida als camps.
- Manuscrits en esperanto que reflecteixen la situació política i personal de l'autor, com el text que relata la persecució de l’esperanto als camps de concentració a causa de les seves connotacions d'internacionalisme i solidaritat entre exiliats.
Els visitants tindran l’oportunitat d'aprofundir en la figura de Jaume Grau Casas, un dels grans promotors de la cultura esperantista a Catalunya, i en l'impacte que l’exili i la reclusió van tenir en la seva obra literària.