PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

La 47a Exposició de Pessebres es clausura amb un acte de maridatge cultural, amb la presentació del llibre “Les Noies de Sants”, de Tània Juste

El dilluns 13 de gener 19 h, a l’Agrupació de Pessebristes La 47a Exposició de Pessebres es clausura amb un acte de maridatge cultural, amb la presentació del llibre “Les Noies de Sants”, de Tània Juste

Aquest acte tanca per primer cop la tradicional exposició pessebrista amb un acte literari. Carles de la Rosa regidor de l'Ajuntament de Sabadell, ha subratllat la importància de col·laborar amb l'Agrupació de Pessebristes per a reivindicar el patrimoni cultural local.

"Els pessebres expliquen històries, i la literatura també, ens sembla un maridatge perfecte",

ha comentat de la Rosa.

De la seva part, Francesc Bartolomé, president de l'Agrupació de Pessebristes de Sabadell, ha afirmat que

“enguany l'acte de clausura té un caire especial, en el context de Sabadell com a Capital de la Cultura Catalana. Aquest any, la tradició pessebrista s'ha enriquit amb altres disciplines artístiques, i aquesta col·laboració literària n'és un exemple destacable”.

L'art del pessebrisme a Sabadell

L'Agrupació de Pessebristes de Sabadell ha exposat aquest any 39 diorames, incloent-hi 6 obres realitzades per nens i nenes menors de 12 anys, amb l'ajuda de familiars pessebristes. Per a l’entitat, aquesta transmissió generacional assegura la continuïtat d'una tradició arrelada a la ciutat i fomenta la participació de les noves generacions en l'art pessebrista.

Els pessebristes van iniciar l’estiu passat a construir els seus treballs. Aquest avançament va venir motivat per l'organització per part de l’Agrupació - en el marc de la Capitalitat de la Cultura- de la 52a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears que es celebra anualment.

Aquest fet va permetre concentrar tots els esforços en el pessebre de la ciutat, exposat a la plaça de Sant Roc, del qual es presentava un projecte totalment nou, amb una superfície de més de 60 metres quadrats i 360 graus de visió, sota el guiatge de l'Emili Sans i Joan Carles Capdevila. Aquest és el cinquè any que es construeix un pessebre monumental.

“Les noies de Sants”

La presentació de Les noies de Sants (Columna, 2024) comptarà amb la participació de la seva autora, Tània Juste. La novel·la presenta les vivències personals de cinc germanes que viuen al barri de Sants, amors, desamors i la vida del barri en el context dels grans esdeveniments històrics de la primera meitat del XX: l’adveniment de la República, l’esclat de la Guerra Civil, el terror dels bombardejos o la fam de la postguerra. Les noies de Sants reivindica «l’altra guerra» en què van lluitar les dones a les ciutats i pobles de Catalunya durant la Guerra Civil.

Tània Juste (Barcelona, 1972) és escriptora i llicenciada en Història de l’Art. L’any 2009 va publicar la seva primera novel·la, A flor de pell, situada a la Barcelona dels anys vint, en plena dictadura de Primo de Rivera. El 2010 va participar en l’antologia Veus de la nova narrativa catalana. El 2012 publica Els anys robats, un homenatge als aviadors republicans durant la Guerra Civil. L’hospital dels pobres és la seva tercera obra, publicada el 2014, una novel·la coral ambientada als primers anys del segle XX durant la construcció de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

El 2015 rep el Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica amb l’obra Temps de família, sobre una nissaga familiar dedicada al cultiu de la vinya i l’elaboració del vi, i el 2018 publica Passatge al nou món, una travessia transatlàntica que el 1918 porta la seva protagonista barcelonina a una nova vida a la Patagònia. Amb la novel·la Amor a l’art, una reivindicació de les dones artistes, va guanyar el Premi Prudenci Bertrana 2021. Compagina l’escriptura amb feines de traducció al català i al castellà, i també col·labora en revistes i participa en activitats literàries.