El Programa Treball als barris permetrà l’any que ve contractar 92 persones i donar suport per trobar feina o millorar-la a un mínim de 600
Per desenvolupar el projecte, des de Sabadell s’ha demanat una ampliació de territori i suport al Servei d’Ocupació de Catalunya i es compta amb una subvenció del SOC d’1.937.166 euros, la qual cosa significa un increment de 170.000 euros en l’aportació rebuda enguany (+9,5%). Amb Treball als Barris i com a punt de partida, l’objectiu és beneficiar com a mínim unes 700 persones, tot i que habitualment es superen aquestes xifres (enguany es tancarà amb unes 840 persones beneficiàries).
Amb l’ampliació, l’any 2025 el veïnat de la zona nord-oest, que inclou els barris de Ca n’Oriac, Torreguitart, Torrent del Capellà, Can Deu, Plana del Pintor, Can Rull, Can Feu, Merinals i Serra d’en Cameró, podrà participar també en les accions vinculades a Treball als Barris, que fins ara estaven obertes al veïnat de la zona sud (Creu de Barberà, Les Termes, Campoamor i Espronceda) i de l’àmbit del riu Ripoll (Torre-romeu, Can Puiggener, Can Roqueta, Poblenou i Raval d’Amàlia).
Contractació
En el marc de Treball als Barris, es desenvoluparan diferents programes d’ocupació, on es contracten persones en atur que tenen dificultats afegides o especials a l’hora de trobar feina, al mateix temps que es fan obres i serveis d’interès general i social a la ciutat.
El projecte permetrà contractar 92 persones, un increment del 16% respecte l’any anterior (79 contractes). Els contractes enguany tindran en conjunt una major durada -oscil·laran entre els 6 i els 10 mesos- i es desenvoluparan en les especialitats de fusteria, pintura, instal·lacions, construcció, neteja d’equipaments, jardineria, dinamització esportiva, mainaderes, auxiliars d’acompanyament a la gent gran i personal tècnic.
Alhora s’inclouen tres accions específiques per a menors de 30 anys, denominades Cases d’Oficis, en les especialitats de videoproducció i cultura audiovisual, atenció a la infància i dinamització esportiva. Tenen 10 mesos de durada, amb un contracte de formació que significa, en alguns casos, la primera oportunitat laboral per a les persones participants.
Com a novetat enguany, es recuperen els programes Tallers d’Ocupació. En concret, se’n faran dos. Un en l’especialitat d’horticultura ecològica per a dones en situació de vulnerabilitat i en atur i l’altre, de recuperació d'espais naturals, per a persones en atur, preferentment majors de 45 anys. Tots dos, de 10 mesos de durada.
Part dels processos de selecció per participar en aquests programes ja s’han iniciat. Les persones interessades han d’adreçar-se a l’Oficina de Treball del SOC.
Servei diari d’ajuda per trobar feina
D’altra banda, en el marc del programa Treball als Barris, el veïnat de la zona nord-oest, de la zona sud i de l’àmbit del Ripoll tindrà a l’abast un servei diari d’ajuda per trobar feina, rebre diversos recursos ocupacionals i informació del ventall d’ajuts als quals es pot accedir.
Aquest servei s’adreça a persones en situació d’atur o bé treballant i que busquin una millora, alhora que s’atenen les necessitats de reclutament de les empreses. Per al 2025 s’espera acompanyar un mínim de 600 persones entre els diferents punts d’actuació.
Dins el programa, als punts d’atenció ja existents s’afegeix la Biblioteca del Nord (Ronda Navacerrada, 60), per al veïnat de la zona nord-oest. La resta de persones interessades en formar part d’aquests serveis s’hauran d’adreçar als centres cívics de referència en funció del lloc de residència.
En el cas del veïnat de la zona sud, és el Centre Cívic de la Creu de Barberà (pl. de Castelao, 1); per a les persones residents a Can Puiggener, el Centre Cívic de Can Puiggener (c. Archidona, 3) i per a les persones residents a Torre-romeu, El Poblenou, el Raval d’Amàlia i Can Roqueta, el Centre Cívic de Torre-romeu (pl. de Montcortès, 1). Per a més informació, es pot consultar el web https://www.sabadelltreball.cat/dispositiu-barris
Les persones participants han d’estar registrades a l’Oficina de Treball com a demandants d’ocupació o millora d’ocupació i empadronades a les zones que són objecte d’aquest programa. L’objectiu general és donar un servei de proximitat a aquestes zones i facilitar l’acompanyament de forma personalitzada.
Com a novetat, per al 2025, a més d’orientació i acompanyament a la inserció s’incorpora un nou rol professional, una psicòloga, que s’encarregarà de les actuacions de benestar emocional, ja que sovint aquests aspectes són els que obstaculitzen un itinerari d’inserció. Aquesta figura serà itinerant per tots els punts i s’encarregarà de fer actuacions grupals i individuals per vèncer la por a les entrevistes de feina, afrontar situacions laborals crítiques, aprendre a reduir l’ansietat i treballar el cercle de la confiança i l’apoderament personal.