PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell commemora el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat amb un programa que inclou més de quaranta activitats

La jornada "Al Vallès Occidental, sumem capacitats" es consolida com a trobada comarcal referent per a entitats i serveis Sabadell commemora el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat amb un programa que inclou més de quaranta activitats

Les activitats programades inclouen esports, xerrades, tallers, visites guiades a equipaments culturals i altres esdeveniments lúdic-educatius. La regidora d’Acció Social, Laura Pineda, ha explicat que

“el programa que presentem avui no només sensibilitza, sinó també visibilitza, fent que la discapacitat ocupi els carrers i places de la ciutat; fa que la ciutat s’obri cap a les persones amb discapacitat, oferint activitats específiques per aquests col·lectius; i posa de manifest la importància de coordinar entitats i administracions per tal d’obtenir bons resultats”.

L'Acte Institucional es realitzarà el 3 de desembre, Dia Internacional de les Persones amb discapacitat, a les 11h, al Teatre Principal. En el marc d’aquesta celebració, tindrà lloc la presentació del calendari institucional 2025 dedicat a la temàtica dels drets de la dona amb discapacitat. També es farà la projecció del vídeo de sensibilització adreçat al sector de serveis, un projecte en el qual han pres part entitats del sector de la discapacitat i que vol promoure la sensibilització sobre la importància de fomentar, facilitar, promocionar i impulsar la contractació de persones amb discapacitat, així com donar algunes pautes sobre el bon tracte que han de rebre aquestes persones en comerços i restaurants. Finalment les entitats de discapacitat de la ciutat faran la lectura del manifest Som Capaços 2024, que enguany ha elaborat l’entitat Obrir-se al món. Aquest dia la façana de l’Ajuntament s’il·luminarà de color taronja per apel·lar als valors d’inclusió i diversitat, posant de manifest la voluntat de construir una ciutat més igualitària i justa.

El programa inclou la segona edició de la jornada comarcal "Al Vallès Occidental, sumem capacitats", que tindrà lloc el matí del 29 de novembre a la Fira Sabadell, reunint entitats i serveis de la comarca per fomentar la col·laboració en l'àmbit de la discapacitat. Enguany el tema de treball serà sobre les mesures de suport a la capacitat jurídica de les persones amb discapacitat.

Organitzada conjuntament per diversos ajuntaments de la comarca, la trobada busca unir forces per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat. Es tracta d’una cita adreçada a representants de les entitats i serveis de l’àmbit social i de la discapacitat, tant de l’administració pública com del tercer sector. Durant la jornada, es compartiran recursos i bones pràctiques, a més de reflexionar sobre els reptes comuns que afronten aquestes organitzacions. L’objectiu és conèixer el canvi de model en l’atenció a les persones amb discapacitat que implica el desplegament de les noves mesures de suport, recollides a la Llei 8/2021, de 2 de juny, per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l’exercici de la seva capacitat jurídica, i com aquestes mesures incideixen en el dia a dia de les persones amb discapacitat.

Activitats lúdiques, culturals, esportives i molt més

D’entre les activitats, en destaca la Fira de les Capacitats, un espai on les entitats de l’àmbit de la discapacitat de la ciutat faran difusió de la seva activitat i posaran a la venda els productes artesanals que han elaborat durant l’any. Serà el diumenge 10 de novembre, de les 11 a les 14h a la Rambla.

Els museus d’Història i d’Art també tenen propostes per conèixer els espais museístics amb una mirada diferent, des del punt de vista de la percepció dels diversos sentits. Més informació seguint l’enllaç.

També són nombroses les propostes esportives que inclou el programa Som Capaços d’aquest 2024, com ara pàdel, futbol, petanca o atletisme, entre altres.

El 22 de novembre serà una jornada especialment centrada en les disciplines artístiques. L’Estruch acollirà durant el matí el taller de circ accessible amb el col·lectiu Mur, on els i les participants aprendran les diferents tècniques de circ (malabars amb boles, amb bitlles, equilibris…) de la mà d’artistes d’aquest mateix col·lectiu. De fet, el Teatre Principal serà l’escenari de l’espectacle « De tu a tu », del col·lectiu Mur, una proposta de circ integrador, un viatge a la introspecció de les relacions personals que sorgeixen quan un individu està enfront d’un altre, quan no hi ha terceres persones ni interferències i després d’aquest moment de cortesia inherent a tot procés de comunicació, comencen a passar coses. El Joaquim Aragó, del col·lectiu Mur, ha explicat avui que

“el nostre objectiu és fer circ i fer cohesió entre els membres de la companyia. Som una companyia estable professional formada per persones amb i sense discapacitats i ja fa temps que mostrem les nostres creacions per Catalunya i per l’estat, amb molt bona acollida”.

Després de l’espectacle hi haurà un espai de conversa amb la companyia, per compartir sensacions i reflexions al voltant de l’espectacle. Cal reservar les invitacions en aquest enllaç : https://sabadellcultura.koobin.cat/detuatu

El Francesc Pellicer, president d’Obrir-se al món, ha explicat el procés d’elaboració del manifest d’aquest any, posant èmfasi en la bona relació que hi ha entre les entitats de l’àmbit de la discapacitat i el consistori :

“a Sabadell trobem el compromís amb el col·lectiu que representem i entre tots treballem per facilitar que el món estigui a l’abast de les persones amb discapacitat”.

La Fundació Som Suport ha estat responsable de la imatge d’aquest any, símbol del treball en equip i de la suma d’esforços per aconseguir els objectius. La representant de la Fundació, Ingrid Torra, ha fet l’explicació del procés creatiu de la imatge d’aquest any:

“Hem demanat la col·laboració de tots i totes els i les usuàries que ens ha estat possible. Sense la il·lusió i les ganes de tothom, aquest objectiu no s’hagués aconseguit”.

Altres accions

El programa ha estat dissenyat per involucrar la majoria de les regidories de l'Ajuntament, assegurant una col·laboració transversal que reflecteix la importància d'aquesta causa. I també compta amb la participació d’entitats, empreses i institucions que han fet possible, un any més, la celebració del Som Capaços a la ciutat.

Sota el paraigua del Som capaços també s’hi inclouen accions i campanyes que s’implementen en els dies que es desenvolupa el programa. Un exemple són els nous pictogrames dels centres cívics. Per tal que la ciutat esdevingui més inclusiva i accessible, s’instal·laran pictogrames en els diferents espais dels centres cívics. Són plaques amb imatges senzilles i concretes que esdevenen un element clau en la comunicació perquè transmeten a les persones allò que es trobaran, aportant-los seguretat i autonomia. D’aquesta manera podran identificar les sales i les activitats que s’hi desenvolupen de manera més senzilla.

Entre els col·lectius de persones amb discapacitat i l’Ajuntament també s’ha elaborat una guia d’atenció policial per a persones amb discapacitat. Es tracta de la Guia i Decàleg de bones pràctiques d’atenció a les persones amb discapacitat. Aquesta guia ha estat dissenyada de manera conjunta amb Policia Municipal de Sabadell i Acció Social. També ha comptat amb la revisió de les entitats que treballen amb persones amb discapacitat: Associació Andi Down Sabadell, Associació de Persones Sordes de Sabadell, CIPO SCCL, Fundació Privada Atendis, Grup SIFU i ONCE (Agència administrativa de Sabadell).