PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

El cicle “Ús abusiu d’ell i ella” uneix cultura i gènere per mitjà de la poesia

L’organitza l’Ajuntament de Sabadell i l’Arteneu, en el marc de la Capitalitat de la Cultura Catalana El cicle “Ús abusiu d’ell i ella” uneix cultura i gènere per mitjà de la poesia

A mode de relleu, el o la poeta convidada lliurarà el testimoni per al mes següent a un altre i explicarà els motius pels quals designa l’autor o autora. És per això que Ús abusiu d’ell i ella esdevé un cicle únic i excepcional, perquè la programació l’han fet els mateixos protagonistes: cada poeta n’ha escollit un altre.

Aquesta alternança fa encara més especial aquest cicle perquè uneix cultura i gènere, poesia amb equitat. Una iniciativa amb tants homes com dones que escriuen poesia i obert també a altres opcions que les binàries.

Antoni Clapés obre el camí

El cicle comença el dissabte  26 d’octubre, a les 12 del migdia, amb Antoni Clapés, poeta sabadellenc, traductor, crític literari i editor. Clapés ha convocat per al 30 de novembre la poeta Mireia Calafell, una veu poètica mereixedora del Premi Carles Riba de Poesia i La Lletra d’Or. Ella, al seu torn, ha triat Eduard Escoffet, que protagonitzarà la sessió del 14 de desembre. És un poeta i agitador cultural que ha explorat diferents vessants poètiques com la poesia visual,  la instal·lació, l’acció i la poesia sonora.

Escofett aposta per la qualitat i interès de Roser Domènech per al 18 de gener, amb diferents llibres publicats com Blanc és oblit, Teixeixo cortines d’aire i La mare i el Buit i De tanta llum al 2024. Domènech considera que hi ha un poeta que cal conèixer i reconèixer: Dídac P. Larriga, que, a més, és escriptor, periodista, editor i traductor especialitzat en el diàleg intercultural i interreligiós. Serà dissabte, 15 de febrer. Ell, al seu torn, ha designat Laia Llobera per al 15 de març. Poeta, assagista i traductora premiada des del seu primer poemari.

Llobera vol que en aquest cicle no hi falti Adrià Targa per al mes d’abril –dissabte 19-, amb diversos poemaris publicats com Liorna, guardonat amb el Premi Vicent Andrés de Poesia. Aquest darrer ha nomenat per al 17 de maig, com la seva successora dins del cicle, Raquel Santanera, poeta reconeguda i àmpliament traduïda, que també ha estat programadora de L’Horiginal i altres cicles poètics.

Raquel Santanera ha designat per tancar el cicle, el 14 de juny, Guim Valls, poeta i rapsode català que ha publicat diversos llibres i enregistrat el CD Graveland.

Arteneu

El pati de la Casa Taulé, seu actual de l’Arteneu, és un dels espais a l’aire lliure més icònics de la vida cultural de la ciutat, un escenari conegut per acollir manifestacions artístiques en un entorn íntim i recollit. La poesia ha estat protagonista de vetllades inoblidables. Per exemple, encara hom recorda una presentació, l’any 2011, del Quadern de Versàlia dedicat a Rilke, amb un pati ple a vessar.

L’Arteneu és un espai actiu i creatiu per a infants i joves amb necessitats educatives especials a Sabadell. Des de l’entitat s’utilitza l’art i les seves diferents expressions per generar un canvi en el desenvolupament integral de la persona.

L’equip de persones que el formen tenen la missió de crear un entorn procliu per al desenvolupament de les persones de 5 a 18 anys i així millorar-ne les oportunitats i qualitat de vida, seva i de la seva família.

Paral·lelament, Arteneu té la intenció de projectar-se a la ciutat com espai que promou cultura per mitjà de les arts per a tothom i d’aquesta manera generar una transformació social.