PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Commemoració del 50è aniversari de la creació de l’Assemblea Democràtica de Sabadell

Serà el proper diumenge, quan s’organitzarà una excursió a Togores, on es va constituir l’Assemblea, i es senyalarà un nou espai de memòria a les Escolàpies Commemoració del 50è aniversari de la creació de l’Assemblea Democràtica de Sabadell

Per aquest motiu, diumenge 27 d’octubre s’ha organitzat una excursió a Togores, que culminarà amb un acte a les 12 h davant de l’ermita, amb la presència de protagonistes i testimonis de l’època. Amb aquesta activitat, es vol recordar la constitució de l’Assemblea, que es va fer al bosc per esquivar la policia, que estava avisada de la iniciativa i va donar ordres de vigilar les parròquies i esglésies de la ciutat per impedir-la. A la reunió hi participaren més d’un centenar de persones.

Totes les persones que vulguin commemorar aquesta efemèride poden sumar-se a l’excursió, que sortirà del Molí de l’Amat (actual fàbrica Aprestos de Lanería SA) a les 11 h del matí. Es demana als assistents que portin un cistell, per replicar el pretext d’agafar bolets que havien ideat els promotors de l’Assemblea per esquivar el seguiment policial.

La commemoració del 50è aniversari de la constitució de l’Assemblea Democràtica de Sabadell està recollida al Pla de Memòria Democràtica 2022-2026.

Nou espai de memòria: els 67 detinguts a l’església de les Escolàpies

Unes setmanes abans, el 8 de setembre de 1974 la ciutat es va veure sacsejada per la detenció de 67 membres del plenari de l’Assemblea de Catalunya a les Escolàpies de Sabadell, al carrer de Sant Josep. Una cinquantena de policies, sense ordre judicial i sense el permís de les religioses i de les autoritats eclesiàstiques, van entrar a les Escolàpies i procediren a detenir tots els reunits, entre els quals hi havia 4 sabadellencs.

Per recordar aquest fet, l’església de les Escolàpies esdevindrà un nou espai de la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. El dijous 7 de novembre, a les 18 h, tindrà lloc un acte al recinte de les Escolàpies, amb protagonistes i testimonis d’aquests fets. Entre d’altres, hi assistirà la que era superiora de la comunitat aleshores, Maria Pau Trayner, que fou una persona clau per poder organitzar aquesta reunió clandestina.

Aquest serà el 10è espai de memòria amb el qual compta Sabadell. Abans d’acabar l’any, se n’afegirà un altre també relacionat amb la lluita antifranquista i la recuperació democràtica, en aquest cas al barri de Ca n’Oriac.