PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

L’Arxiu Històric presenta "La Segla", un film amateur de l'any 1934, per commemorar el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual

La filmació es podrà veure a partir del 25 d’octubre al canal de Youtube de l’Arxiu Històric de Sabadell L’Arxiu Històric presenta La Segla, un film amateur de l´any 1934, per commemorar el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual

Rodat a Sant Feliu del Racó, explica a través de tres estacions de l'any (primavera, estiu i tardor)  la història d'un drama amorós en l'àmbit rural, amb un desenllaç imprevist. Els protagonistes són Maria Montané (la Mariona),  Pere Poquet (en Jiu) i Josep Maria Colomer (en Janret). La Segla es va presentar al públic el març de 1934 a una vetllada de cinema amateur del Centre Excursionista del Vallès, celebrada al Centre Industrial. Un any després, al novembre de 1935, es torna a exhibir en una vetllada a l'Acadèmia Catòlica, organitzada per la Secció de Fotografia i Cinema Amateur de la Joventut Catòlica.

 

El Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual va ser declarat per la UNESCO l'any 1980, amb l’objectiu de reconèixer la importància històrica i cultural del cinema professional i amateur, les emissions de ràdio i televisió, les gravacions sonores i ara també les gravacions digitals. Els arxius audiovisuals són una valuosa font de coneixement, atès que reflecteixen la diversitat cultural, social i lingüística de les comunitats humanes arreu del món.

Aquesta iniciativa de la UNESCO i el Consell Internacional d'Arxius encoratja les institucions arxivístiques en la seva tasca de conservar i fer accessible aquest patrimoni a les generacions futures i sensibilitza sobre la importància i la urgència a protegir i preservar adequadament aquests materials, els quals per la gran vulnerabilitat del seu suport físic es poden perdre o destruir amb gran rapidesa. 

Preservació dels arxius audiovisuals

El lema d'enguany és "Arxius audiovisuals. Una finestra al món". La velocitat inusual amb què estan canviant els entorns rurals i urbans, fins a l'extrem que en pocs anys poden resultar difícils de reconèixer, posa de relleu la importància de preservar tot el bagatge visual antic. Per a les noves generacions, els arxius audiovisuals obren una finestra al coneixement d'un món sovint desaparegut, un paisatge visual desconegut però íntimament vinculat als records i vivències dels seus predecessors immediats, pares i avis.

En aquest sentit, La Segla, a més de mostrar una producció amateur senzilla que aprofita recursos inesperats, com ara casetes de pessebre per simular una vista panoràmica d'un poble, un guió breu però ben concís, o unes escenes costumistes, permet veure també unes torrenteres i gorges profundes del riu Ripoll, on els protagonistes hi neden.

L'ingrés d'aquesta pel·lícula als fons de l'Arxiu Històric de Sabadell és produeix gràcies a la donació de Pere Monistrol Pujante. La nissaga de fotògrafs Monistrol sempre han mostrat un gran interès en la conservació del patrimoni audiovisual i han estat generosos donants de còpies fotogràfiques i també d'originals.

Canal Youtube de l’Arxiu Històric de Sabadell