PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Joventuts Musicals de Sabadell portarà set concerts de cambra fins a finals d’any al Teatre Principal

La pianista japonesa Yukiko Akagi inaugura la temporada el proper divendres 4 d’octubre Joventuts Musicals de Sabadell portarà set concerts de cambra fins a finals d’any al Teatre Principal

Aquest cicle és un clàssic de la programació artística de la ciutat i, com ja és habitual, consta d’un concert de cambra cada mes, un divendres a les 20 h al teatre, i d’un concert al saló, un dimecres de cada mes, a les 19.15 h. La programació del primer trimestre (octubre, novembre i desembre) inclou set concerts: tres al teatre, tres més al saló i un al Gremi de Fabricants.

El regidor de Cultura, Carles de la Rosa, ha destacat durant la presentació de la nova temporada la importància dels concerts que

“gràcies a la col·laboració amb Joventuts Musicals ens permet tenir una seqüència molt llarga de música de cambra a la ciutat”.

En aquest sentit, ha afegit que durant la temporada 2023-2024 es van oferir

“vuit concerts de música de cambra als quals van assistir 1.536 espectadors i nou concerts de saló amb 729 espectadors”.

De la Rosa ha agraït les aportacions de Joventuts Musicals a la celebració de Sabadell com a Capital de la Cultura Catalana.

La presidenta de Joventuts Musicals de Sabadell, Joana Soler, per la seva banda, ha convidat la ciutadania a gaudir

“dels concerts, de la música i de les xerrades perquè això ens ajuda a créixer”.

Els concerts

  • El divendres, 4 d’octubre, s’inicia la temporada amb un recital de piano a càrrec de Yukiko Akagi. El programa de la pianista recull obres del compositor Benet Casablancas, tot establint un diàleg amb compositors als quals ha dedicat una obra o han servit de font d’inspiració. El concert comença amb Si, a Montsalvage, de Casablancas, i a continuació seguirà amb una obra de Xavier Montsalvage titulada Ritmes. Tot seguit, les obres de Casablancas combinades amb les de Frederic Mompou. El viatge per la música catalana arribarà al contrast de la música de Casablancas amb les grans obres del romanticisme de Liszt i Chopin. Una oportunitat per conèixer compositors de diferents segles.
  • El divendres, 29 de novembre, Soireé. Gio Symphonia, sota la direcció de Francesc Prat, presentarà un programa variat i festiu basat en la tradició centre-europea de les orquestres de saló. Aquests conjunts instrumentals interpretaven música d’entreteniment, tant en salons civils com en sales de ball. La formació era molt variable, tant pel nombre de músics com pel tipus d’instruments que es feien servir. El nucli, en la gran majoria de casos, era un conjunt de cordes amb piano. Soireé. Gio Symphonia hi ha afegit la flauta (segons la tradició vienesa) i el clarinet (segons la tradició berlinesa), completant la fórmula del conjunt amb un acordió.
  • El divendres, 13 de desembre, ressonarà al Teatre Principal la música medieval amb el Cant de la Sibil·la. Aquest drama litúrgic sobre el judici final, que reprodueix les profecies de Sibil·la d’Eritrea i que es canta durant la Missa del Gall, arribarà de la mà d’un quartet vocal –amb dues cantants sabadellenques: Laia Prat, soprano i Assumpta Cumí, mezzosoprano– i d’un conjunt instrumental. Interpretaran cançons que han sobreviscut gràcies a la tradició oral o al fet que van quedar anotades en còdexs antics. El públic també podrà sentir una selecció dels motets catalans medievals més captivadors i de diferents peces incloses en el Llibre vermell de Montserrat. Aquest concert neix d’una proposta presentada en el marc de Sabadell, Capital de la Cultura Catalana.

La música al Saló

Pel que fa als concerts al Saló del Principal, el primer tindrà lloc el 30 d’octubre: el grup NA NARA, amb l’espectacle CALIU, convidarà l'espectador a gaudir d'un viatge musical on podrà vibrar i cantar petites tonades, tot sumant la seva energia a la dels components del grup. Després d'anys en l'estudi i la divulgació de la música i la dansa popular i tradicional de l'Àfrica de l'Oest, els sabadellencs David Egea (veu principal, kàmele n'goni i percussió) i Alba Janot (segones veus i dansa) han tingut la necessitat de crear un estil de música propi amb influències de la World Music dels 1990. Juntament amb Oriol Badosa (a les guitarres elèctrica i acústica), que aporta el seu talent i coneixements adquirits a l'Aula Moderna del Liceu, i amb German Hernández (a les percussions), amb un ampli coneixement de patrons rítmics africans, formen NA NARA.

La segona proposta de Música al Saló serà Nexe Ensemble. Feliu Llobet, violoncel barroc; Marta Guillén, violí barroc; i Jeremy Nastasi, corda polsada, oferiran un concert de música barroca de dansa del segle XVII. El propòsit d’aquest concert és apropar la música barroca a una audiència contemporània de manera accessible i entretinguda a través de les explicacions que tindran lloc al llarg del concert. La intenció és trencar la barrera que normalment hi ha entre públic i músics i poder-lo fer partícip del que està escoltant. En ressaltar la diversitat i la riquesa cultural de la música europea del segle XVII, busquen fomentar un diàleg intercultural i celebrar la riquesa de les tradicions musicals compartides.

Tancarà aquestes sessions el pianista Marc Heredia amb un programa que inclou obres de Frédéric Chopin i Franz Liszt. Va començar els seus estudis de piano als tres anys amb la professora Trini Ramírez i va continuar la seva formació amb Cecilio Tieles al Conservatori Superior de Música del Liceu, on va concloure el Grau superior amb la màxima qualificació. Va continuar la seva formació a la “Escuela Superior de Música Reina Sofía”, amb els professors Dimitri Bashkirov, Claudio Martínez Mehner i Denis Lossev. Ha actuat com a solista al costat d’orquestres com l’OBC (Orquestra Simfònica de Barcelona), Orquestra Simfònica Camera Musicae, Banda Municipal de Barcelona, la JONC (Jove Orquestra de Catalunya) o l’Orquestra Conjunt XXI. A més de la seva activitat com a solista, és un gran entusiasta de la música de cambra, tocant regularment amb músics com els violoncelistes Pau Codina, Guillermo Pastrana i Erica Wise, els violinistes Joel Bardolet o Eric Silberger o el Quartet Gerhard.

Activitats extraordinàries

Seguint amb Benet Casablancas com a compositor resident el curs passat i l’actual, aquest músic sabadellenc farà la sessió de didàctica musical del 12 de novembre.

D’altra banda, el dilluns 14 d’octubre, Joventuts Musicals programarà el concert del grup noruec Quartet Engegård al Gremi de Fabricants de Sabadell.