PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Les corals claverianes commemoren el 75è aniversari del Monument d’Anselm Clavé a Sabadell

Demà dissabte, 21 de setembre, a partir de les 11 del matí a l’Auditori del carrer de Lacy Les corals claverianes commemoren el 75è aniversari del Monument d’Anselm Clavé a Sabadell

Les formacions corals que participaran en aquest concert commemoratiu seran els cinc cors de Clavé de Sabadell: Coral Fundació CN Sabadell, Coral La Industrial, Coral Talia, Coral Violes i Coral Estrella Daurada, a més de la Coral La Unió Santcugatenca i la Coral La Lira de Sant Cugat.

Josep Anselm Clavé i Camps, nascut a Barcelona el 1824, va ser un polític, compositor i escriptor i fundador del moviment coral a Catalunya i impulsor del moviment associatiu. Algunes de les seves composicions més populars són Fraternidad (1849); Les flors de maig (1858); Els xiquets de Valls (1867); La Maquinista (1867) i La Marsellesa (1871).

Els cors de Clavé són les societats corals fundades per Josep Anselm Clavé per elevar la cultura del obrers mitjançant la música i el cant. A Sabadell, Clavé té un carrer, un passatge i una plaça, al barri de Gràcia, on també hi ha el monument que li va dedicar la ciutat. La idea de construir el monument apareix als anys 1930. Camil Fàbregas va crear un projecte –no realitzat– que es conserva al Museu d’Art de Sabadell, on també hi ha el model original de l’escultura definitiva, fet d’escaiola.

La plaça es va reurbanitzar el 1949, amb un projecte de l’arquitecte Vila Juanico, qui va decidir l’emplaçament precís de l’escultura de Fàbregas. Entre altres elements, al monument hi ha una coral masculina, un orfeó femení i referències a la classe obrera. El bust d’Anselm Clavé es troba a la part alta.

A la cara posterior del pedestal, es troba gravada la lletra d’una de les més populars composicions d’Anselm Clavé: La maquinista.