PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

La mostra “Gris Plom” posa en valor les arts visuals a Sabadell des dels anys 60 fins avui

El projecte sorgeix de la Taula d’Arts Visuals de Sabadell i presenta una constel·lació d’obres d’art, documents escrits i visuals i activitats realitzades per artistes de la ciutat que mostra Sabadell com un gran actiu creatiu La mostra “Gris Plom” posa en valor les arts visuals a Sabadell des dels anys 60 fins avui

GRIS PLOM sorgeix de la Taula d’Arts Visuals de Sabadell, convocada per l’Ajuntament de Sabadell amb la finalitat d’impulsar propostes culturals de cara al programa de la Capitalitat Cultural Sabadell 2024 i de Manifesta+ (la programació local de la biennal internacional Manifesta 15, en la qual Sabadell hi participa). La mostra inclou un programa d’activitats i accions disseminades per tota la ciutat. L’objectiu és obrir, interpel·lar, desbordar continguts i obrir nous imaginaris.

Tres son els eixos de GRIS PLOM, la part expositiva, un documental i el desenvolupament d’un programa d’activitats.

Part expositiva

L’exposició GRIS PLOM és el resultat de dos anys de recerca desplegada en tres direccions:

- Una recerca oral: amb 66 entrevistes gravades en so i 58 entrevistes filmades a diferents artistes i persones vinculades a l’espai cultural de la nostra ciutat. Aquestes veus ens ofereixen una suma de microrelats, mirades i experiències entorn de les arts visuals a Sabadell i el seu context social, econòmic, tecnològic i polític. Relats de gran vàlua per la seva diversitat i punts de vista.

- Una recerca d’arxiu: la recerca d’arxius, públics i privats ens ofereix un mapatge aproximat del context econòmic, tecnològic, social, polític i cultural que ha determinat la dinàmica de les arts visuals a Sabadell de les darreres dècades.

- Una selecció significativa d’obres d’art: Sabadell despunta per la qualitat i diversitat creativa en l’àmbit de les arts plàstiques, visuals i sonores, amb noms i obres que formen part del relat de la història de l’art català, nacional i internacional. Un fet que es renova, de generació a generació, des dels anys seixanta del passat segle fins avui.

La part expositiva es distribueix en tres escenaris emblemàtics: l’Acadèmia de Belles Arts, La Nau Estruch i el Museu d’Art de Sabadell.  

Així, a l’Acadèmia de Belles Arts (del 4 de setembre al 31 d’octubre del 2024) l’exposició recull l’època d’efervescència i d’irrupció de moviments creatius dels anys 60 del segle XX, nascuts d’una necessitat de despertar cultural lligat a un ànsia de llibertat i obertura democràtica. En aquest context l’Acadèmia de Belles Arts té un paper central, les obres d’art, els documents visuals i gràfics de GRIS PLOM presentats a l’Acadèmia de Belles Arts ens parlen d’aquesta simbiosi entre creació experimental, canvis tecnològics, continguts culturals i ciutat.

D’altra banda, el Museu d’Art de Sabadell (del 4 de setembre del 2024 al 6 de gener del 2025) mostrarà les iniciatives públiques i privades que han donat suport a la creativitat de la ciutat en tots els seus llenguatges, com també de les transformacions que ha viscut aquest sector de la cultura a Sabadell.

Les obres presentades al Museu d’Art mostren la capacitat de l’art de transferir continguts al nivell de la imaginació i la sensibilitat estètica. Presències singulars, diferenciades, cada una configura un univers de sentit amb capacitat de retornar a la ciutat de Sabadell la construcció de relats i imaginaris que les arts visuals van construint.

Pel que fa a la Nau Estruch (del 4 de setembre al 31 de desembre del 2024), les obres, documents i material audiovisual que s’hi trobaran parlen del procés de transformació de Sabadell de ciutat industrial a postindustrial les obres d’art presents a la mostra despleguen un mostrari de les pràctiques performàtiques contemporànies produïdes a Sabadell els darrers anys, com també obra d’artistes que exploren relacions entre art i ciutat.

El documental

El documental parla de les arts visuals a Sabadell dels darrers 50 anys, analitzades en el context social, polític i econòmic. Posa en relleu la diversitat de l’ecosistema creatiu a la ciutat per donar-li suport, sortida, divulgació i consolidació.

Amb l’aportació de dades històriques i diferents veus, el documental mostra com ha evolucionat l'art a Sabadell, fent un repàs de les principals dades econòmiques, estructurals i culturals que han tingut lloc a la ciutat i l’han transformat. L’objectiu és oferir una anàlisi de la situació de les arts visuals avui a Sabadell, com també plantejar pautes per tal de potenciar-les, donar-les a conèixer i buscar formes per consolidar-les i preservar-les.

Activitats

GRIS PLOM compta a més amb un ampli programa d’activitats relacionades, disseminades per tota la ciutat, que es duran a terme durant els mesos que la mostra estarà activa. Tallers, presentacions, visites guiades, activitats familiars, música, performances i altres propostes formen un programa destinat a obrir mirades i sacsejar l’interès del públic per les arts visuals.

Entre les activitats, destaquen “binomis de mediació”, que són accions d’activació crítica conduïts per un grup d’artistes de la ciutat, tres equips responsables d’articular formes de mediació, participació i acció obertes a la multiplicitat lingüística i a la diversitat cultural de la ciutat. Aquests binomis comptaran amb la participació de diferents col·lectius.

Els binomis seran Gestos en l’aire. Vides extraordinàries a càrrec d’Oriol Enguany – Oriol Vilapuig, Els museus com rius, afluents d’art i cultura a càrrec d’Assumpció Oristrell — Frank Trobok  i Salut interdependent. Dia Mundial de la Sida a Sabadell a càrrec d’Actuavallès – Sitesize.

La inauguració de “GRIS PLOM. Arts visuals a Sabadell 1960-2024” tindrà lloc el dimecres 4 de setembre del 2024, en el marc de la Festa Major:

  • A les 18 h, al Museu d’Art de Sabadell. Presentació institucional i visita
  • A les 19 h, a l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell. Visita
  • A les 20 h, a Ca l’Estruch. Visita i acte de cloenda a càrrec de CIBRÁN (Riccardo Massari Spiritini i Adrià Bofarull)

 Més informació