PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

La Junta de Portaveus aprova per majoria una moció en defensa al dret al propi cos i en contra de la reforma restrictiva de la Llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament ha aprovat aquest matí una moció en defensa al dret al propi cos i en contra de la reforma restrictiva de La llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs...

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament ha aprovat aquest matí una moció en defensa al dret al propi cos i en contra de la reforma restrictiva de La llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs. La proposta, presentada pel Grup Municipal d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), s’ha aprovat per majoria amb els vots a favor del PSC, ES, ICV i EUIA, l’abstenció de CiU i el vots en contra del PP.

El text de la moció és el següent:

Atès que des de l’inici de l’any 2012 estem assistint a reiterades declaracions i despropòsits, del ministre de Justícia Sr. Ruiz Gallardón, amb suport de les seves companyes i companys del PP, en relació a la proposta de reformar de forma restrictiva la Llei de Salut Sexual i Reproductiva i de la Interrupció Voluntària de l’embaràs.

Atès que la Llei d’interrupció voluntària de l’embaràs va ser reformada al 2010, amb un ampli consens, malgrat no haver assumit la totalitat de les reivindicacions del moviment feminista,  manifestem la nostra rotunda oposició a una reforma que suposa un retrocés en matèria dels drets de les dones i un intrusisme inacceptable de les doctrines ultraconservadores que pretén imposar el govern del PP al marge del consens social.

Atès que la reforma que s’està impulsant des del Govern del PP  significarà un retorn al passat, encara més retrògrada que el de la Llei de 1985, una llei que despenalitzava l’avortament en determinats supòsits, i que era insuficient per a garantir la protecció jurídica i mèdica de les dones i de professionals de la salut. El retorn a una llei restrictiva faria augmentar les activitats clandestines i perjudicials per la salut de les dones i augmentaria la desigualtat en l’accés al dret a decidir sobre el propi cos, ja que l’accés a l’avortament dependria de la capacitat econòmica de les dones per anar a altres països.

Atès que les recents declaracions del ministre de justícia, Alberto Ruiz Gallardón, demostren el concepte que l’actual govern té vers les dones, com a éssers irresponsables i immadures que necessiten de la supervisió de la societat patriarcal i on la seva funció al món és ser mare i no dona que gaudeix de drets i llibertats per a escollir el seu propi projecte de vida. Aquesta concepció de les dones basada en els rols tradicionals i masclistes és inacceptable i totalment rebutjable.

Atès que les dades demostren que la taxa d’avortaments és menor en aquells països on les lleis són més permissives. Cal recordar al Ministre Gallardón que Espanya va ratificar al 1983 la Convenció de les Nacions Unides sobre l’eliminació de totes les formes de discriminació contra les dones (CEDAW) on proclama en el seu article 16.e) Los mismos derechos a decidir libre y responsablemente el número de sus hijos y el intervalo entre los nacimientos y a tener acceso a la información, la educación y los medios que les permitan ejercer estos derechos.

Atès que retrocedir cap a una llei més restrictiva seria abandonar tractats internacionals que daten del 1979 i tenir per a les dones una legislació retrograda al nivell de països que no subscriuen els tractats internacionals en matèria de drets humans i, a nivell europeu, ens ubicaríem a la cua dels països de la UE.

Per tot l’exposat, el grup municipal d’ICV proposa a la Junta de Portaveus els següents:

ACORDS

Primer. Rebutjar la revisió anunciada pel Govern de l’Estat espanyol de la Llei orgànica 2/2010, del 3 de març, de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs, i qualsevol altra revisió legislativa que comporti un retrocés en la llibertat de les dones de decidir sobre llur propi cos i en la garantia dels drets sexuals i reproductius.

Segon. Ratificar el compromís d’aquest ajuntament amb el dret de les dones i a tenir el control de llur sexualitat i a decidir lliurement i responsablement sobre aquesta, incloent-hi la salut sexual i reproductiva, la maternitat i la interrupció voluntària de l’embaràs, lliure de pressió, discriminació i violència, i dins dels límits que estableix la legalitat vigent.

Tercer. Reclamar als governs, espanyol i català, que inverteixin en les úniques mesures que s’han demostrat efectives en la disminució d’embarassos no desitjats:

  • L’accés universal a la informació en matèria de sexualitat i mètodes anticonceptius
  • L’educació sexual i afectiva
  • Accés universal i cobertura legal en les interrupcions voluntàries de l’embaràs a la xarxa de salut pública
  • Reforçar els serveis d’informació i assessorament professional a les dones

Quart. Traslladar els acords al Govern de l’Estat espanyol, al Ministre de Justícia, al Govern de la Generalitat de Catalunya i als grups parlamentaris del Congrés i del Parlament de Catalunya.