PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

La distribució d’aigua regenerada a Sabadell creix més del doble en els primers sis mesos de l’any

La regenerada esdevé clau per reduir els efectes de l'estrès hídric i garantir la resiliència de la ciutat, més encara en períodes de sequera com l’actual La distribució d’aigua regenerada a Sabadell creix més del doble en els primers sis mesos de l’any

L’augment de l’aigua regenerada durant el primer semestre ha estat possible gràcies al creixement d’usos com a conseqüència de la sequera i les restriccions vigents a l’aigua potable. A Sabadell, la distribució es porta a terme a través de la xarxa del polígon industrial i comercial de Sant Pau de Riu Sec i també dels dispensadors situats a les portes de la planta Sabadell Riu Sec: l’habitual, obert a tots els usuaris, i l’exclusiu per als serveis municipals de l’Ajuntament de Sabadell, que s’ha estrenat recentment.

Precisament l’aigua regenerada servida als dispensadors entre els mesos de gener a juny ja supera el volum total servit durant tot l’any 2023, arribant als 16.746 m3. Habitualment, els serveis municipals de Sabadell eren els principals usuaris del dispensador (per exemple, per omplir els camions que s’encarreguen de la neteja viària), a més d’altres clients privats dels sectors agrícola i industrial. Amb la sequera i les restriccions associades, Sabadell s’ha convertit en estratègica, també, per als municipis del seu entorn, atès que la planta de Sabadell Riu Sec és el punt de subministrament d’aigua regenerada per a les seves necessitats municipals, com ara el reg d’arbrat, actuacions al clavegueram o la neteja de vials, entre d’altres.

A de 30 juny de 2024 els usuaris autoritzats per fer servir els dispensadors d’aigua regenerada han crescut un 64% respecte al mes de juny de 2023.

Sabadell Aigua Circular: objectiu de regenerar el 10% de l’aigua que la ciutat consumeix en un any

Sabadell és, des de l’any 2011, referent català en regeneració de l’aigua, en convertir-se en la primera ciutat en obtenir una concessió a Catalunya per subministrar aigua regenerada per a cisternes sanitàries del polígon industrial i comercial de Sant Pau de Riu Sec. Una ciutat pionera, també, en disposar d’un pla director d’aigua regenerada i en adaptar el reglament municipal a aquest nou recurs.

Ara, l’Ajuntament de Sabadell i Aigües Sabadell estan fent un pas més en aquest àmbit, en el marc del projecte de col·laboració publicoprivada Biotop i l’acció ‘Sabadell Aigua Circular’: l’objectiu és distribuir l’equivalent al 10% del consum d’aigua de la ciutat en tot un any.

En aquest sentit, l’Ajuntament i Aigües Sabadell estan executant les obres per fer créixer la xarxa d’aigua regenerada a altres punts de la ciutat. De fet, la conducció d’aigua regenerada des de la planta Sabadell Riu Sec fins al barri de Can Gambús ja està pràcticament finalitzada. L’actuació, que suposa una inversió d’1,2 milions d’euros, compta amb una subvenció d’1 milió d’euros de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). A Can Gambús, l’aigua regenerada es podria destinar al reg de zones verdes, tant públiques com privades, i també a la descàrrega de cisternes dels lavabos. A més d’aquesta actuació, ja s'estudien creixements futurs de la xarxa d’aigua regenerada a punts estratègics de la ciutat, en el marc del projecte Biotop. A mig termini, i gràcies al creixement previst de la xarxa, el consum estimat d’aigua regenerada a Sabadell serà de 200.000 m3/any.

Sabadell, capital de l’aigua regenerada al Vallès 

Però els plans amb l’aigua regenerada van més enllà de la pròpia ciutat. La planta de Sabadell Riu Sec genera un efluent de sortida d’aigua de màxima qualitat i en un volum tan important (7 hm3/any) que permetrà, també, exportar el recurs als municipis colindants, a més de mantenir el cabal ecològic del riu. De fet, actualment es treballa en el disseny d’una nova xarxa supramunicipal d’aigua regenerada, procedent de Sabadell Riu Sec, que permetrà fer arribar el recurs a Cerdanyola i Sant Cugat. La distribució estimada d’aigua regenerada a través de la xarxa supramunicipal del Vallès podria arribar als 800.000 m3/any.

Potenciar l’aigua regenerada permet estalviar aigua potable, destinant el recurs a usos que no requereixen aigua de boca, com ara la descàrrega de cisternes, el reg de zones verdes, la neteja de carrers o fins i tot processos industrials, un aspecte crucial en l’actual context de sequera. De fet, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) el canvi climàtic provocarà una reducció del 22% en la disponibilitat de recursos hídrics al litoral català al 2050. Davant d’aquesta situació, la reutilització de l’aigua regenerada permet garantir la disponibilitat i qualitat dels recursos hídrics i mitigar, també, l’impacte dels períodes de sequera com l’actual. L’aigua regenerada és la solució més sostenible davant l’emergència climàtica i la ciutat de Sabadell compta amb l’avantatge de tenir una destacable experiència en aquest àmbit per créixer en regeneració i guanyar resiliència hídrica.