PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Els equipaments escènics sabadellencs han acollit 258 projectes de creació aquesta temporada

Els equipaments escènics sabadellencs han acollit 258 projectes de creació aquesta temporada

En el cas de l’Estruch, Fàbrica de Creació de les Arts en Viu, ha acollit un total de 237 projectes de creació, repartits en 139 residències locals i 98 residències professionals. Les diferents sales i espais del complex cultural de la Creu Alta tanquen el curs amb 15.444 hores d’ocupació, en les quals companyies i artistes han produït els seus projectes d’arts escèniques (dansa, teatre, circ i escena híbrida), música i arts visuals i performàtiques.

El suport a la creació és la principal missió de l’Estruch, que al llarg de la temporada ofereix diferents modalitats de residència per tal que els artistes puguin donar forma a les seves propostes, ja sigui en la fase d’investigació com de producció. Així, s’inclouen residències tècniques on artistes i companyies poden perfilar les seves propostes al teatre de l’Estruch utilitzant els recursos tècnics i humans de què disposa l’espai. I en molts casos també es compta amb la possibilitat de confrontar la creació amb el públic per primer cop, a través d’assajos oberts, la qual cosa a la pràctica comporta un procés de cocreació.

Així, la Fàbrica de Creació ha estat l’espai on s’han preparat espectacles com Tempo, que el coreògraf Toni Mira ha estrenat al Mercat de les Flors, o alguns dels títols guanyadors als Premis Zirkòlica 2023, de les companyies Mumusic i Psirc i de l’artista Maria Palma. Altres propostes creades a l’Estruch s’han presentat a la Mostra d’Igualada, al Festival Trapezi de Reus, la Fira Mediterrània de Manresa, la Fira de Tàrrega, el Festival IF, el Festival RBLS o el Festival Dansa Metropolitana, que aquest any es va inaugurar a Sabadell amb motiu de la Capitalitat de la Cultura Catalana.

Al complex de la Creu Alta, a més, s’hi ha desenvolupat la 10a edició del Fòrum del Sistema Públic d'Equipaments Escènics i Musicals de Catalunya (SPEEM) i, recentment, unes jornades d’accions formatives entre art i educació per a professoral de secundària organitzades per la Xarxa d’Espais de Creació i Producció de Catalunya (XarxaProd). A més, des d’aquest curs, a l’Estruch s’ofereix la part pràctica del Postgrau en Escena i Tecnologia Digital de l’Institut del Teatre.

Programes de creació de laSala

Com a centre de creació, laSala ha acollit 11 projectes artístics en residència, amb una àmplia acollida en les principals programacions nacionals per a infància i joventut. El centre també ha coproduït espectacles com Copiar, de la companyia Animal Religion, en col·laboració amb el Mercat de les Flors; o Nanuq, de la companyia La Voén, que s’estrenarà aquest juliol al Festival Grec de Barcelona.

D’altra banda, dues produccions relacionades amb laSala han resultat premiades a FETEN, la principal fira d’espectacles familiars d’Espanya. Es tracta de Textures, de La Curiosa, companyia resident a laSala que ha rebut el premi FETEN 2024 al Millor Espectacle per a la Primera Infància. I El cau dels sentits, una producció de laSala i el Festival elPetit, que s’ha fet amb el premi FETEN 2024 a la Millor Instal·lació.

D’altra banda, laSala ha estat el centre de referència d’Escèniques, un projecte interdisciplinari i transversal de cocreació d’una peça teatral en català entre els alumnes de l’Institut Ca n’Oriac i els artistes i professionals de l’equipament sabadellenc, que ha comptat amb el suport de Fundació Carulla i ha rebut el Premi Baldiri 2023 a Escola Transformadora i el Premi Baldiri Arts i Llengua 2023. Els premis Baldiri Reixac de la Fundació Carulla reconeixen i impulsen escoles amb projectes educatius que utilitzen l’art i la cultura per millorar i transformar l’educació i la societat.

Programes de creació de la Faràndula i el Principal

Els teatres municipals de Sabadell dedicats principalment a l’exhibició (la Faràndula i el Principal) també han donat suport a la creació artística. En aquest sentit, la Faràndula ha estat l’espai on s’han produït els 4 títols de la temporada de la Fundació Òpera a Catalunya (FOC), que després de l’estrena a Sabadell han girat per tot el territori mitjançant el circuit Òpera de Catalunya. També s’hi han produït les 4 produccions de teatre familiar de gran format de la Joventut de la Faràndula. Aquesta activitat ha comportat un total de 690 hores d’ocupació de l’equipament dedicades al suport a la creació.

Per la seva banda, el Principal ha acollit 2 residències de suport a la producció professional local, cosa que ha comportat 286 hores d’ocupació. Concretament s’han acollit les residencies de la companyia Al Galliner, amb l’obra Atemptat, i la companyia Estrena Morena, amb l’obra Teatre sense animals. D’altra banda, l’administració municipal també ha donat suport tècnic a la creació de 2 produccions locals: Desperta’m quan sigui primavera, l’homenatge a Llongue, i 60 anys de los Watts. Aquests dos darrers projectes han format part de la programació Sabadell Capital de la Cultura Catalana.