PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell participa aquesta tardor a la Biennal Nòmada Europea Manifesta 15 Barcelona Metropolitana

El Vapor Buxeda Vell serà la seu a la ciutat d’aquest esdeveniment d’art contemporani, que tindrà lloc del 8 de setembre al 24 de novembre a Barcelona i 11 ciutats més de la regió metropolitana Sabadell participa aquesta tardor a la Biennal Nòmada Europea Manifesta 15 Barcelona Metropolitana

La 15a edició de Manifesta, la biennal nòmada europea, obrirà les portes al públic diumenge, 8 de setembre de 2024, descobrint un programa multidisciplinari que es desenvolupa dins i als voltants d’espais emblemàtics que enllacen el passat, el present i el futur de la regió metropolitana de Barcelona. En l’edició d’enguany, es presentaran obres de vuitanta-cinc participants (individuals i col·lectius) en més de setze espais de dotze ciutats, entre les quals Sabadell hi serà present.

Manifesta opera cada dos anys des d'una ciutat d'acollida diferent i promou el debat i la transformació social per mitjà de l’art. Va ser concebuda a principis dels anys noranta com a una biennal d'art contemporani, responent a la nova realitat social, cultural i política que va sorgir després de la Guerra Freda. En els seus trenta anys d'existència, Manifesta s'ha convertit en una de les biennals més influents del món. Pel seu caràcter nòmada, du a terme una anàlisi contínua de l'estat de la cultura europea en el context dels reptes del nostre temps. Així mateix, explora l'ADN geogràfic, cultural i sociopolític d'Europa des d'una perspectiva local per crear programes culturals i interdisciplinaris.

Manifesta 15 és l’edició de major abast geogràfic de la història de la biennal. Aquesta peculiaritat respon a les peticions que la biennal va rebre de Barcelona i de les onze ciutats de la regió metropolitana quan van presentar la seva candidatura per acollir aquesta edició. La candidatura demanava que l’esdeveniment permetés replantejar els rols de les zones situades fora del nucli històric de Barcelona i, alhora, explorar maneres de millorar les relacions entre l’entorn edificat i l’entorn natural de la regió, especialment els rius, les muntanyes i el mar. Partint d’aquestes premisses, Manifesta 15 indaga no només en els reptes urbans, ambientals i polítics que la regió metropolitana té davant seu, sinó també com aquests reptes reflecteixen els d’altres comunitats d’arreu d’Europa i de fora del continent.

Sabadell, les arts i el seu poder curatiu

El programa de Manifesta 15 metropolitana s’organitza en tres clústers temàtics i geogràfics: Equilibrant conflictes (Delta del Llobregat), Cuidar i cuidar-nos (serra de Collserola i comarca del Vallès) i Imaginant futurs (riu Besòs i litoral nord-est).

Sabadell participa al clúster Cuidar i cuidar-nos. Concentrat al llarg de la serra de Collserola i el Vallès, se centra en el poder curatiu de les arts i la cultura, així com en la importància de cuidar-nos a nosaltres, a les altres persones i al medi natural. Formen part d’aquest àmbit, Sant Cugat, Terrassa, Granollers i Sabadell. El punt museístic de la biennal a Sabadell serà el Vapor Buxeda Vell on es podrà visitar el treball de diferents artistes.

D’altra banda, entre els artistes participants d’arreu del món, Sabadell estarà representada per Fina Miralles, una de les artistes conceptuals més internacionals de la ciutat. Hi exposarà dues obres cedides pel Museu d’Art de Sabadell a la Casa Gomis del Prat de Llobregat, formant part del clúster Equilibrant Conflictes, que planteja des de l’art i la cultura la necessitat d’enfocar des d’un punt de vista sostenible el creixement urbà i el seu equilibri amb l’entorn natural. En aquest context, Miralles exposa L’arbre. L'arbre i l'home. Lligada a l'arbre, 1975/2020 i Relacions. Relació del cos amb elements naturals. El cos cobert de palla, 1975.

Focus week

Al llarg de la biennal, Manifesta 15 organitzarà també setmanes temàtiques (Focus Weeks) en cadascuna de les ciutats, que esdevindran protagonistes amb un programa centrat en cadascuna d’elles. Per celebrar l’inici de cada Focus Week, s’instal·larà a la plaça principal de cada ciutat una seu itinerant, la Manifesta 15 Mobile Venue, des d’on s’organitzaran activitats accessibles i informatives conjuntament amb l’ajuntament local.

Aquesta seu itinerant, construïda en col·laboració amb els estudiants de l’IAAC (Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya), funcionarà com a hub cultural i espai comunitari. La Focus week a Sabadell tindrà lloc entre el 30 de setembre i el 6 d’octubre.

Manifesta 15+, la programació local

Per introduir encara més Manifesta 15 en l’ecosistema cultural de la regió metropolitana, s’afavorirà la participació d’actors locals a través del programa Manifesta 15+. Comissariat i executat per representants artístics dels municipis metropolitans amfitrions, aquest programa introduirà nous projectes i celebrarà festivals i activitats ja existents, situant la cultura a primera línia de la vida metropolitana durant els vuitanta dies de Manifesta 15.

Sabadell ha dissenyat un ambiciós programa amb exposicions, conferències, tallers, jornades d’art i itineraris d’arquitectura. Destaca especialment l’exposició Gris Plom, un recorregut històric de les arts visuals sabadellenques des del 1960 fins a l’actualitat i que s’inaugurarà en el marc de la Festa Major. És una iniciativa de la Taula d’Arts Visuals de Sabadell i l’Ajuntament.

Entrades a la venda

Les entrades de Manifesta 15 Barcelona Metropolitana ja són a la venda en línia. Manifesta 15 disposa també de diferents paquets d’entrades que inclouen ofertes especials per a compres d’entrades en grans quantitats així com una gran varietat de descomptes amb la voluntat de fer accessible a tothom el programa de la biennal.