PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

MÚSICA CORAL EUROPEA DEL SEGLE XIX A L'ACTUALITAT. CONCERT

MÚSICA CORAL EUROPEA DEL SEGLE XIX A L'ACTUALITAT. CONCERT    

Diumenge 19 de maig de 2024 de 18 a 19 h a l'Església de la Puríssima Concepció.
 
 

CONCERT DE MÚSICA CORAL EUROPEA DEL SEGLE XIX A L'ACTUALITAT:

COR PRAESENTIA, direcció Martí Costa Senz

PAX COR DE CAMBRA, direcció Esteve Costa Ventura

Organista: Robert Ramírez

PRIMERA PART A CAPELLA I SEGONA PART EN ACOMPANYAMENT D'ORGUE.

ESTRENA MUNDIAL DE L'OBRA "BEATI QUORUM" PER COR I ORGUE COMPOSADA PER MARTÍ COSTA I ESCRITA ESPECIALMENT PER L'OCASIÓ.

Programa de mà.

La història de la música coral és llarga i complexa, des de la simplicitat monòdica dels cants gregorians fins a la complexitat harmònica de compositors com Morten Lauridsen. La seva evolució ha estat variada i constant, depenent de tendències estètiques, estils, èpoques, territoris i gèneres. En el programa d'avui, però, ens centrarem en els territoris, ja que proposem una petita mostra de la música coral dels últims dos segles en el continent Europeu. Per la gran diversitat de països i cultures hem reduït el programa a 7 països representatius: França, Itàlia, Noruega, Txèquia, Alemanya, Anglaterra i, finalment, el nostre.

La primera part del concert consta d'obres a capella, mentre que la segona part combina l'orgue i el cor. Comença la primera part amb dues peces del compositor romàntic francès Camille Saint-Saëns: "Deux chansons" que l'integren dues peces breus "Calme de nuit" i "Les fleurs et les arbres". Ambdues peces són cants a la natura i a la integració del home en aquesta. La primera, d'atmosfera calmada i tranquil·la d'acord amb el text, aboca la calma de la nit i la contemplació. La segona, en canvi, és de caire més pastoral i alegre, contrastant amb la serenitat de la primera peça. A continuació viatgem a Itàlia amb la peça del conegut compositor Giacomo Rossini: "O salutaris hostia" a partir del text de Sant Tomàs d'Aquino. L'obra, és un reflex de la dramaticitat del compositor, conegut per les seves òperes, i juga amb un gran ventall de dinàmiques amb el cor. La següent peça ens trasllada al clima àrtic de Noruega: "Northern Lights" del compositor contemporani Ola Gjielo. Com el mateix nom indica, la peça, que utilitza el text "Pulchra es amica mea" del Rei Salomó, és un intent de reflectir l'experiència de les aurores boreals, molt comunes en la regió nòrdica. La varietat de colors i la sobrietat d'escriptura coral ens porta a aquest ambient fred però alhora màgic tan característic. Per finalitzar la primera part del concert el cor cantarà una peça del compositor romàntic més important de la República Txeca: Antonín Dvorák. "Vecerní les", amb text en txec molt poètic de Vítezslav Hálek, destaca per la densitat d'escriptura, amb veus molt profundes que ajuden al caràcter nocturn del poema.

Enceta la segona part del programa, en la que s'incorpora l'orgue, la peça del compositor romàntic alemany Josef Rheinberger "Stabat Mater". A través de l'himne dedicat a la verge Maria, Rheinberger ens porta per un viatge dramàtic que comença amb el patiment de la Verge, passant per la compassió fins arribar a la protecció divina. L'obra consta de 5 moviments que s'interpreten junts. Continua una peça breu del compositor romàntic anglès Edward Elgar amb el conegut text "Ave Verum Corpus". L'obra comença amb una melodia de les sopranos, acompanyada per l'orgue de forma suau, que és imitada per la resta del cor.

Per finalitzar el concert, anem al nostre país amb una estrena absoluta de l'obra "Beati Quorum" de Martí Costa, director del cor Præsentia. Aquesta peça, feta especialment per l'ocasió, és una dramatització del salm 32 del Rei David, que parla de la redempció. Dividida en 4 moviments enllaçats per interludis l'orgue, el primer comença amb el motiu que conduirà l'obra sencera, parlant de la beatitut i contrastant-la amb el patiment de la culpa. El segon moviment comença amb l'admissió de la culpa, representat per un forte dolorós inicial del cor que es veu reposat amb la calma de la redempció divina. El tercer ens recupera el motiu inicial aquest cop per elevar i donar les gràcies al Senyor i donar testimoni de la seva protecció. L'últim moviment, que comença amb una inusual introducció d'orgue de caràcter místic, comença amb la paraula de guia de Déu i culmina amb l'elevació i glorificació d'aquest, amb un espectacular crescendo que finalitza en el retrobament del motiu inicial, aquest cop com a alliberament.

Accessible Accessible

 Data i Horari: 

Dia: Diumenge 19 de maig de 2024

Horari: de 18 a 19 h

 


 Lloc: 

Església de la Puríssima Concepció.

Adreça: via de Massagué, 21, 08201, Sabadell

 


Com arribar-hi?


                                                                                  Sabadell, Capital de la Cultura Catalana 2024
                                                           AAFF Sabadell Capital de la Cultura Catalana 2024 LOGO POS COLOR 1L

Xarxes socials de Cultura. Segueix-nos, participa!

Facebook de Sabadell Cultura       Instagram Sabadell Cultura     Twitter X

També pots estar al dia amb l'app SincronitzatsSincronitzats 2

Descarrega-la aquí:

 Sincronitzats. El nou canal de cultura a Sabadell! Ara podreu estar, més que mai, sincronitzats amb la cultura a Sabadell