PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell recorda la poeta Ester Xargay amb un acte al Teatre Principal

L’homenatge tindrà lloc dijous, 18 d’abril, com a cloenda de la programació del Sant Jordi de Lletres i Pensament Sabadell recorda la poeta Ester Xargay amb un acte al Teatre Principal

L’acte comptarà amb la presència del regidor de Cultura, Carles de la Rosa, així com amb la participació de la pintora i escultora, Mariona Millà, creadora de  nombrosos treballs d’il·lustracions de llibres com el poemari Salflorvatge d’Ester Xargay. També en serà protagonista la música, amb obres de dones compositores interpretades al piano per David Casanova, pianista especialitzat en música contemporània.

Tal i com ha comentat el regidor de Cultura, Carles de la Rosa,

“reivindiquem Ester Xargay com a poeta sabadellenca per la forta vinculació que va tenir amb Sabadell i perquè ella mateixa va voler omplir la fitxa d’escriptora sabadellenca, una voluntat de ser present en la vida cultural i literària de la ciutat que ens la fa sentir molt propera i molt nostra”.

De la Rosa ha destacat el talent de Xargay,

"una gran poeta experimental d’una gran qualitat i riquesa" i ha afegit que "esperem que, com en el cas de Sabadell, moltes ciutats d’arreu del territori se la facin “seva” i visquem sovint actes en memòria d’Ester Xargay”.

Ester Xargay

Ester Xargay  va néixer l’any 1960 a Sant Feliu de Guíxols, es va criar a França, on va viure gairebé divuit anys i va morir a Palamós el 19 de gener de 2024. Era escriptora i videoartista i publicava en diaris i revistes, com ara el diari Avui i El Temps de les Arts, entre d'altres. Juntament amb Carles Hac Mor, va traduir, entre d’altres, a Adrian, Todorov, Pascal i Queneau. Amb Pascale Bardoulaud també va traduir Esther Tellermann.

Va publicar una desena de llibres de poesia, el darrer dels quals, Desintegrar-se, va obtenir el Premi Cadaqués a Rosa Leveroni 2018. També va realitzar, juntament amb Carles Hac Mor, el DVD-ROM Sextina al microscopi, al 2002, i amb Adolf Alcañiz i Carles Hac Mor, el CD-Rom Paraparèmies, que va ser Premi de creació audiovisual de Navarra al 1999. També a Barcelona Televisió (BTV) va realitzar diversos videopoemes i documentals, un dels quals va rebre el Premi Espais a la Crítica d’Art. Va tenir cura de Barcelona poesia, juntament amb David Castillo, Eduard Escoffet i Martí Sales i de Poesia als parcs, en el marc del cicle de poesia als Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, amb Carles Hac Mor.

Darrerament va realitzar entrevistes videogràfiques a autors catalans per a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), juntament amb Jordi Marrugat i Adolf Alcañiz. També formava part del consell assessor de la Fundació Joan Brossa -Centre de les Arts lliures  i dirigia l'equipament cultural La Pahissa del Marquet -Arts-Lletres-Natura- del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac de la Diputació de Barcelona, un espai amb forta vinculació amb Sabadell.