PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Una activista israeliana i una de palestina de Combatants for Peace protagonitzen dijous una xerrada-diàleg a Sabadell

Una activista israeliana i una de palestina de Combatants for Peace protagonitzen dijous una xerrada-diàleg a Sabadell

Combatants for Peace

Combatants for Peace és un moviment de base de persones israelianes exmembres de l’exèrcit d’Israel i excombatents palestins que treballen plegats per posar fi a l’ocupació i l’opressió i assolir la pau, a través d’accions de resistència civil no violenta, de l’educació i de l’activisme. L’organització ha estat nominada al Premi Nobel de la Pau en dues ocasions, el 2017 i el 2018. Durant gairebé dues dècades, el seu missatge ha estat el mateix: no hi haurà una solució al conflicte mentre hi hagi violència.

Participants

Iris Gur és una activista israeliana per la pau i a favor dels drets humans. Educadora de professió, que ha liderat processos i canvis organitzatius i pedagògics posant l’accent en els punts forts i necessitats tant dels individus com de la societat. Va ensenyar durant vint-i-dos anys a secundària i també va exercir a primària, com a professora i com a directora de centre. Es va retirar fa dos anys.

El seu activisme i les seves accions per la pau van començar, com ella mateixa explica, el 2017, quan la seva filla petita va negar-se a fer el servei militar, que a Israel és obligatori. Va ser llavors quan va decidir formar part de Combatants for Peace (Combatents per la Pau), perquè va pensar que si volia fer un canvi, havia de fer-ho amb ells, amb un grup binacional format per persones palestines i israelianes. Ara, no només és activista d’aquesta organització, sinó que també treballa en altres àmbits relacionats amb la pau i l’entesa entre pobles.

Mai Shanin és terapeuta i activista per la pau i originària d’Al Eizariya, a Cisjordània. Filla de combatents  palestins, va haver d’enfrontar-se a la realitat de la guerra des de molt petita. Era només una adolescent, quan, durant la Segona Intifada (2000–2005), l’exèrcit israelià aixecava el mur de separació delimitant els límits de la Cisjordània ocupada. La seva immediata reacció va ser optar per una resistència violenta. “Vaig triar el camí de la violència”, confessa Mai.

Després dels seus estudis universitaris en psicologia i una trobada casual amb l’organització Combatants for Peace al 2013, va anar, poc a poc, adquirint una altra perspectiva sobre el conflicte que vivia i va començar a veure el camí cap a una aproximació pacífica i no violenta. Va decidir canviar l’estratègia de violència per la paraula. Després d’haver-se especialitzat en comunicació no violenta, avui s’ocupa de la formació de joves palestins sobre aquesta temàtica, per unir més veus i energia en aquest moviment de base que apel·la a la pau, a la llibertat i a la dignitat de tots els pobles.