PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones ha atès 461 dones i 34 fills i filles durant aquest any

Prop del 95,2% de les atencions s’ha fet de forma presencial El Servei d’Informació i Atenció a les Dones ha atès 461 dones i 34 fills i filles durant aquest any

L'Ajuntament de Sabadell ofereix a la ciutadania un servei de referència com és el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD), des d'on es dona informació, assessorament, primera atenció i acompanyament en relació amb els drets de les dones en tots els àmbits de la seva vida. Alhora, està especialitzat en l'atenció a la violència de gènere i ofereix informació, assessorament social i jurídic, atenció psicològica individual i grupal a dones de Sabadell i altres municipis del Vallès, que viuen o han viscut alguna situació de violència masclista o discriminació per gènere, així com als seus fills i filles.

Entre gener i octubre d’aquest any, al SIAD s'han realitzat un total de 2.103 atencions. D'aquestes, un 32,5% les han realitzat les treballadores socials, un 36,4% les psicòlogues de dones, un 19,2% la psicòloga infantojuvenil i un 11,9%, les juristes. Respecte a l'any passat s'han incrementat un 7,4% les atencions psicològiques a dones.

En total s'han atès 461 dones, més d’un 92% de les quals empadronades a Sabadell. Aquest any han estat ateses 326 dones per primera vegada. D’altra banda, s'ha donat cobertura a 34 fills i filles. Les principals demandes de les dones són l'atenció psicològica (43,9%) i l'atenció jurídica (39,5%). La majoria dels casos (69,9%) estan relacionats amb violència dins l'àmbit de la parella o exparella; d'aquests, en un 43,3% s'ha registrat violència psicològica i en un 22,2% violència psicològica i física.

Gairebé la meitat de les dones (44,5%) s'ha adreçat al SIAD per iniciativa pròpia; un 10,4% per derivació dels Serveis Socials i un 16,3% per derivació del Centre d'Atenció Primària, entre d'altres. La major part de les dones visitades per primera vegada tenen entre 30 i 45 anys (40,5% dels casos) i entre 46 i 65 anys (33,7% dels casos), mentre que les de 19 a 29 anys suposen un 17,8% dels casos.

D'altra banda, a Sabadell també hi ha el Servei d'Intervenció Especialitzada en Violència Masclista (SIE), del Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya. Ofereix informació, atenció i recuperació a les dones que han estat o estan en processos de violències masclistes, així com els seus fills i filles a càrrec, que accedeixen per iniciativa pròpia o derivats per altres serveis de la Xarxa de recursos d'atenció i recuperació integral.

En el període referenciat, el SIE ha atès 449 dones, 31 infants i 43 adolescents de Sabadell. D'aquests, 263 són expedients de casos nous (217 de dones, 21 de fills i filles i 25 adolescents). El SIE ubicat a Sabadell dona cobertura als municipis del Vallès Occidental Sud i en aquest període ha fet 2.974 atencions (463 des del Programa d'Acollida, 911 des del Programa d'Atenció Psicològica Dona, 540 des del Programa d'Atenció psicològica Infanto Juvenil, 765 del Programa Socioeducatiu i 295 des del Programa Jurídic).

Pel que fa als cossos de seguretat, a Sabadell es disposa dels serveis de la Policia Municipal i els Mossos d'Esquadra, que atenen de forma personalitzada i coordinada casos de violència masclista i domèstica.

Des del Servei d'Atenció a la Víctima (SAV) de la Policia Municipal s'han atès 348 casos relacionats amb nenes i dones. D'aquests, el 65,5% han estat per violències masclistes, el 15,5% per violències domèstiques, el 9% per violència sexual i el 4,5% per altres conflictes, entre ells els derivats per problemàtiques en l'incompliment dels convenis reguladors i impagament de pensió d'aliments, el 4,6% per altres formes de violència a dones, infants i adolescents (tracte degradant, mobbing laboral, desemparament...) i un 1% per altres delictes, sent la motivació l'odi i/o la discriminació.

La franja d'edat més atesa pel SAV en la violència masclista ha estat dels 30 als 49 anys (57% dels casos). En la violència sexual, agressions i assetjaments sexuals la franja d'edat amb més casos d'afectades és la de 4 a 18 anys amb un 45,1% del total. Respecte a la violència domèstica el col·lectiu més afectat han estat les dones de més de seixanta-cinc anys, amb un 40,7%.

Aquest any torna a haver-hi un augment en el nombre total de diligències respecte a l'any anterior, mantenint-se les denúncies en l’àmbit de la violència masclista en valors similars: 54 denúncies respecte a les 58 de l'any 2022, però sí que hi ha hagut un increment del 70% en les denúncies per violència sexual i un increment del 42% en la violència domèstica, afectant sobretot el col·lectiu de dones més grans de seixanta-cinc anys. Respecte a les Ordres de Protecció sol·licitades, se n’han concedit un 60,5%.

Pel que fa al Grup d'Atenció a la Víctima (GAV) de Mossos d'Esquadra (ABP Sabadell), l'Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC) i la Unitat d'Investigació (UI) de Mossos d'Esquadra de la comissaria de Sabadell (ABP Sabadell), han instruït 399 denúncies de violència de gènere (al 2022 van ser 300) i 102 per delictes contra la llibertat sexual on la víctima és dona (al 2022 van ser 81). Pel que fa als seguiments de casos amb víctimes residents a Sabadell, n'hi ha 472 per violència de gènere i 163 per violència sexual. Finalment, actualment hi ha actives 581 ordres de protecció judicial vigents (489 al 2022).