PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell ret homenatge al militant antifranquista Cipriano Martos amb la creació d’un nou Espai de Memòria

En el marc del programa d’actes que ha organitzat l’Ajuntament per recordar les víctimes de la dictadura i la repressió franquista Sabadell ret homenatge al militant antifranquista Cipriano Martos amb la creació d’un nou Espai de Memòria

El programa, batejat amb el títol “Dictadura, repressió i lluita antifranquista”, preveu, entre altres propostes, la creació de dos espais de memòria més (també inclosos a la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya) a la ciutat. D’una banda, el Círcol Republicà Federal (c. de Narcís Giralt, 40) i, de l’altra, l’antiga Comissaria de la Policia Armada de la Rambla (1941-1977), a l’edifici situat a la Rambla, 22.

La regidora de Drets Civils, Sílvia Garcia, considera que

“recordar i reparar la memòria dels represaliats franquistes és una obligació que tenim com a societat i com a ciutat, per transmetre a les noves generacions quina és la seva història, el perquè dels fets que van succeir i com treballar per reforçar la democràcia, el diàleg i la llibertat per evitar que els totalitarismes i el feixisme s’estenguin”.

Abans de l’homenatge a Cipriano Martos, el pròxim dijous a les 19 h, s’ha programat una xerrada a la seu de l’associació de veïns de la Plana del Pintor (carrer de Caucas, 85). Intervindran Roger Mateos, autor de “Caso Cipriano Martos: Vida y muerte de un militante antifranquista”, i Núria Armentano, antropòloga biològica que va liderar el procés d’exhumació del seu cos en el marc de les actuacions incloses en el Pla de Fosses de la Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat.

L’homenatge de dissabte, inclourà la col·locació d’un adossat panoràmic a la plaça on s’explicarà la vida i la mort de Cipriano Martos. L’acte, convocat a les 19 h a la plaça de la Vall d’Aran, inclou actuacions artístiques i l’obra de teatre “Molotov”, de David Pintó i Joan Valentí. Ambdues activitats han estat organitzades per l’Ajuntament de Sabadell, la Generalitat de Catalunya i Bruixes del Nord. A l’acte hi assistirà l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, la consellera de Justícia, Gemma Ubasart i familiars de Cipriano Martos.

Círcol Republicà i Comissaria de la Policia Armada

El 24 de setembre a les 12h, es presentarà un altre Espai de Memòria, el Círcol Republicà Federal, amb la senyalització de l’edifici ubicat al número 40 del carrer Narcís Giralt, i el 29 d’octubre es farà el mateix amb l’immoble de la Rambla, 22, que va ocupar l’antiga Comissaria de la Policia Armada.

El programa proposa també l’exposició “La Riuada del 1962: perspectiva històrica i social d’una catàstrofe al Vallès”, produïda per l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental i que es podrà visitar a la Biblioteca Vapor Badia fins al 30 de setembre i després al Centre Cívic de Torre-romeu i al Centre Cívic de Can Puiggener. Paral·lelament, el 27 de setembre a les 18 h a la Biblioteca Vapor Badia tindrà lloc la conferència “Les Riuades de 1962: els cadàvers trobats al mar”, a càrrec de Joan Comasòlivas (Arxiu Històric i Museu d’Història de Sabadell), Genís Ribé (Museu d’Història de Sabadell) i Roser Lozano (UAB).

La instal·lació de dues noves stolpersteine, en memòria de dos sabadellencs deportats a camps de concentració nazis el 12 de novembre, clouran els actes en memòria de les víctimes de la repressió franquista. Es tracta de José García Campillo, a les 11 h al carrer de la Serralada, 49, i de Pere Sabater Carbonell, a les 13 h, al carrer de l’Horta Novella, 115.