PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

El Museu d’Història organitza el taller familiar “L’Escola, llum de llibertat”, que posa en valor l’educació durant la Segona República

És una activitat relacionada amb l’exposició “L’Escola del Bosc de Can Rull”, disponible fins al 30 d’abril El Museu d’Història organitza el taller familiar “L’Escola, llum de llibertat”, que posa en valor l’educació durant la Segona República

La proposta està pensada per a famílies amb infants de més de 10 anys. Primer es farà una visita guiada a l’exposició. Després, les persones participants es posaran en la pell de l’alumnat amb documents i elements didàctics inspirats en aquells que s’utilitzaven a les escoles durant l’època republicana.

L’exposició “L’Escola del Bosc de Can Rull”

L’exposició “L’Escola del Bosc de Can Rull” s’emmarca en el projecte Memòria en Xarxa i està organitzada per l’Oficina de Patrimoni Cultural amb la col·laboració del Museu d’Història de Cerdanyola i el Programa de Memòria Democràtica de la Diputació de Barcelona. Es tracta d’una exposició repartida en 17 museus de la demarcació de Barcelona, que entre gener i desembre de 2023 presentaran una selecció d’objectes i documentació sobre el paper de l’educació durant el període de la Segona República.

La mostra que es presenta a Sabadell dins d’aquest cicle –disponible fins al 30 d’abril-, tracta la història de l’actual Escola d'Adults de Can Rull, que ocupa l’edifici del qual va ser l’antiga Escola Unitària Mixta del Bosc de Can Rull, una obra de l’Ajuntament de la Segona República. És un bé patrimonial que testimonia com d’important va ser la política republicana prioritària del foment de l’educació i de la cultura, amb la implementació de l’ensenyament públic, laic i científic, i l’aplicació de nous mètodes educatius, progressistes i renovadors.

L’edifici és obra de l’arquitecte Joaquim Manich Comerma i l’escola va començar a funcionar el curs 1934-1935, amb nens i nenes dels barris de Can Rull i de la Serra d’en Camaró i de les masies properes.

A l’exposició es posen en valor objectes de la col·lecció del museu que remeten a l’ensenyament de primària de la primera meitat del segle XX. També documentació de l’AHS, documentació fotogràfica, personal i testimonis d’antigues alumnes que hi van estudiar. Per primera vegada s’han pogut documentar, també, aspectes del funcionament d’aquesta escola i els noms de les mestres i el mestre que hi van exercir la seva tasca pedagògica entre els anys 1934 i 1938.

Actualment, aquesta escola forma part dels Espais de memòria del Memorial Democràtic de Catalunya.

D’altra banda, el 13 d’abril, a les 18.30 h, tindrà lloc una altra activitat relacionada amb l’exposició. Es tracta de la conferència “Els mestres de la República: recuperant la memòria històrica”, a càrrec de Salomó Marquès i Sureda, un dels màxims experts del país en la matèria.

Més informació de l’exposició