PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

La moda, la fotografia i la dona en l’art, plats forts de la programació dels museus municipals

L’Arxiu Històric iniciarà el tractament arxivístic dels fons del fotògraf Antoni Carbonell i del Diari de Sabadell La moda, la fotografia i la dona en l’art, plats forts de la programació dels museus municipals

La col·laboració, d’altra banda, entre els dos museus i l’arxiu permetrà que al setembre s’estreni “Sabadell davant la càmera”, un projecte sobre la història de la fotografia a la ciutat des dels seus orígens fins a l’esclat de la Guerra Civil. Són peces que a més del seu component testimonial del moment històric, tenen una qualitat artística destacable.

Aquest matí, a la presentació de la programació, el regidor de Cultura, Carles de la Rosa, ha explicat que

“a banda de les exposicions, els museus també organitzen activitats paral·leles vinculades a les mostres. Gran part d’aquestes activitats s’organitzen amb sinergies amb els artistes, les entitats i la comunitat educativa, i també fent xarxa amb altres institucions nacionals i internacionals”.

El fons propi del MHS pren força

Aquesta temporada el Museu d’Història de Sabadell (MHS) mostrarà peces inèdites del seu fons, entre les quals destaquen els vestits creats per modistes sabadellenques des de finals del segle XIX. La mostra “Vestits de dona, modistes de Sabadell” és un homenatge cap a elles i s’estrenarà el 8 de març amb motiu del Dia Internacional de la Dona.

També al març, el MHS inaugurarà l’exposició “L’Escola del Bosc a Can Rull”, que aprofundeix en l’obra educativa del govern municipal de la Segona República a Sabadell, amb l’exemple de la construcció d’aquesta antiga escola.

Una altra de les apostes del MHS és l’exposició “A la vora del foc”, que s’estrenarà al setembre en el marc de la Festa Major. La mostra posarà en valor diversos objectes del fons local que tenen relació amb el foc i el seu paper en el desenvolupament de la humanitat.

Difusió del patrimoni artístic al MAS

Per la seva banda, el Museu d’Art de Sabadell (MAS) seguirà prioritzant l’estudi i la divulgació de l’art sabadellenc amb exposicions com “Restitució”, un diàleg intergeneracional entre Marià Burguès i Roc Parés, produïda en col·laboració amb La Pahisa del Marquet, entre d’altres; “Art i paraula”, que compta amb la col·laboració de Papers de Versàlia, s’inaugurarà al març i se centra en la poesia com a generadora d’imatges i sensacions; “Geòrgia i altres qüestions”, al maig, un vídeo documental produït pel sabadellenc Xavi Ristol que ha estat adquirit recentment per a la col·lecció del Museu; i “De l’objecte al paisatge i el temps”, de Guillem Celada, premi Sabadell Obert 2022 del certamen Art Emergent. Aquesta última es podrà veure a partir de l’octubre.

Per continuar donant visibilitat i protagonisme a la perspectiva de gènere i a la diversitat en els discursos, el MAS ha programat dues exposicions temporals. Així, el 8 de març s’estrenarà “Dones de galeria”, una mostra dedicada a les dones sabadellenques que van ser representades artísticament. I també al març, “De l’oblit a la revolta. Deesses invisibles”, un projecte que mostra el treball de cinc dones del segle XX: Mercè Gallén, Elena Jaumandreu, Maria Lluïsa Malibran, Magdalena Mañosa i Maria Josefa González Montalbán.

Finalment, també destaca la publicació del catàleg en digital de l’exposició “La impremta Sallent, de Sabadell Dietari imprès d’una ciutat”, a càrrec de Ricard Mas, i l’edició en paper de “Els cercles sabadellencs de Feliu Elias”, a càrrec de Mariona Seguranyes.

Nous fons documentals a l’AHS

Aquest any, l’Arxiu Històric de Sabadell (AHS) iniciarà el tractament arxivístic del fons personal del fotògraf Antoni Carbonell Busom i del Diari de Sabadell.

El fons d’Antoni Carbonell està format per unes 60.000 imatges des de la dècada de 1950 fins a l’actualitat que mostren la seva passió per la natura i l’excursionisme, però també el seu interès per la transformació urbana i el patrimoni de la ciutat.

Pel que fa al Diari de Sabadell, l’Ajuntament va adquirir-ne l’arxiu després del tancament de l’empresa Vallesana de Publicaciones S.A el 2018. El fons està format per aproximadament 300.000 fotografies en paper i 500.000 imatges digitals.

Finalment, durant el primer semestre d’aquest any, es presentarà el número 40 de la revista Arraona, coeditada per l’AHS i els museus. Aquesta edició ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Bosch i Cardallach i inclourà un dossier dedicat a la Grip de 1918 al Vallès.