L’autobús urbà recupera la majoria dels viatgers d’abans de la pandèmia
L’any passat, un total de 12.299.405 persones van fer ús de l’autobús, un 16% més que l’any passat.
El passatge ha valorat millor que mai el servei. En l’enquesta anual, feta a 1.200 persones entre els mesos de novembre i desembre, la nota mitjana ha estat de 8,02 sobre 10 (per sobre dels 7,81 de l’any passat).
Els aspectes més ben valorats pels usuaris han estat: l’accessibilitat dels vehicles, la conservació i neteja dels autobusos, el recorregut de les línies i el temps de viatge.
Aquestes dades les han presentat avui Jesús Rodríguez, tinent d’alcaldessa de Cohesió Territorial, Desenvolupament Urbà, Seguretat i Civisme; Paco López, president de TUS, i Xavier Andreo, gerent de TUS.
El tinent d’alcaldessa de Cohesió Territorial, Desenvolupament Urbà, Seguretat i Civisme, Jesús Rodríguez, ha explicat que
“aquest ha estat un any de recuperació. Les dades demostren que s’ha fet una bona feina, perquè els resultats són molt positius i manifesten que estem consolidant aquest creixement”.
Per la seva banda, el gerent de TUS, Xavier Andreo, també ha fet èmfasi en el fet que
“el creixement és progressiu i continu. Si se segueix aquesta tendència, aviat tindrem els usuaris d’abans de la pandèmia”.
I el president de TUS, Paco López, ha dit que
“s’està arribant gairebé a la màxima quota de la companyia”.
I ha afegit que l’objectiu és
“ser una xarxa dinàmica per complir amb les expectatives de la població”.
Les bonificacions incrementen les vendes
Des de l’1 de setembre fins a final d’any, la T-10 de TUS va estar bonificada un 30%, mentre que l’abonament mensual i mensual jove ho van estar un 50%. Com a conseqüència, les vendes dels dos títols van pujar. En aquest període de temps, l’ús dels abonaments mensuals es va incrementar un 60% gràcies a la millora de preu.
Segons les dades obtingudes en el darrer mes, aquestes vendes es continuen incrementant.
Augmenta l’ús de la T-Mobilitat
El passat 25 de gener va entrar en servei la T-Mobilitat al bus urbà, sistema que permet validar els títols del l’Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona, l’ATM, mitjançant el mòbil o un suport sense contacte.
L’ús d’aquest sistema augmenta progressivament, i actualment es fan més de 1.400 validacions diàries. Aquesta dada suposa un 6% del total de validacions de títols integrats de l’ATM.
Les línies L1, L2 i L3, les més utilitzades
D’altra banda, la mitjana de passatgers s’ha incrementat en dies feiners, caps de setmana i festius.
Quant als usuaris per línies, les més utilitzades continuen sent les línies L1, L2 i L3 que comprenen l’eix central, que circulen de nord a sud de la ciutat, seguides pel conjunt de les línies L5, L55 i L15.
La T-10, la preferida
El títol de transport més utilitzat continua sent la T-10 de TUS, seguida del carnet de tarifació social i de la T-usual, títol de transport de l’ATM.
Destaca també l’increment d’ús dels abonaments mensuals i mensuals joves de TUS, així com de la T-Jove, títol de transport de l’ATM.
Millores imminents amb fons Next Generation
D’altra banda, els fons europeus Next Generation que rebrà Sabadell serviran per digitalitzar el transport públic i fer-lo més sostenible.
Entre els projectes, destaquen les obres d’adaptació de les cotxeres i la infraestructura de recàrrega per a autobusos elèctrics; la renovació del sistema SAE d’informació a l’usuari; l’adquisició de 50 panells d’informació per a les parades i la renovació de 81 panells ja existents i dels sistemes Web i l’App amb les tecnologies necessàries per afavorir l’accessibilitat universal.
Paral·lelament, s’està treballant en l’àmbit de la renovació de la flota d’autobusos, amb l’adquisició de 6 vehicles elèctrics i 7 híbrids, els quals es preveu que entrin en servei a finals de 2023.