Tardor de festivals: l’Estruch oferirà 21 sessions d’arts escèniques, la majoria vinculades a diversos certàmens
La Tardor de Festivals de l’Estruch començarà aquest divendres amb Tsumani or something’s gona happen tonight, una proposta de Carlos Grau inclosa en el Festival TNT. Aquest mateix mes de setembre es podran veure Màndorla, de Paloma Orts, i Perform!#2, de Hannes Egger, inclosos en el Festival ARTefACTe. A l’octubre, es podrà veure a Sabadell Accolades and misunderstanding, un espectacle de la companyia Les Archipels inclòs en la programació de la Fira Mediterrània de Manresa. Mentre que al novembre, el sabadellenc Josep Julien presentarà l’obra Bonobo, abans d’arribar al Festival RBLS.
El Festival If passarà per l’Estruch amb propostes com El titellaire, l’ombra i el doble, de Toni Rumbau; o No(w)here, de Natalia Barranza. Finalment, el Festival elPetit, que organitza des de Sabadell mateix laSala, Centre d’Arts per a les Famílies, portarà a l’Estruch l’obra Bajau, de la companyia Pontenpie.
El regidor de Cultura, Carles e la Rosa, ha explicat que
“gràcies a l’Estruch, Sabadell es convertirà en una peça imprescindible de les programacions d’aquestes iniciatives, cosa que consolida la fàbrica de creació de Sabadell com un referent tant a escala local com nacional”. I ha afegit que “de fet, moltes de les programacions de Catalunya serien impossibles sense la tasca que es realitza a les fàbriques de creació”.
Projectes nous i clàssics
Aquesta temporada, l’equipament també acollirà la funció de Deja Vu, un espectacle del català Manolo Alcántara, Premi Nacional de Circ del Ministeri de Cultura 2021. A més, es presentarà una nova edició de Ciutats en Dansa, un projecte d’intervenció social a través de l’art que desenvolupen conjuntament les regidories de Cultura i Acció Social de l’Ajuntament de Sabadell. En aquesta ocasió, el projecte es focalitza en el barri de Torre-romeu, tot i que està obert a tota la ciutat. Les persones participants, que no cal que tinguin nocions de dansa, assajaran i presentaran una coreografia col·laborativa.
Una altra de les novetats és la col·laboració amb l’ESDI. L’alumnat d’aquesta escola de disseny amb seu a Sabadell serà l’encarregat, a partir d’ara, de definir la imatge gràfica de les diferents programacions de l’Estruch. En el cas de la de tardor, el disseny és obra de Marta Jou. D’aquesta manera, s’incorpora aquesta disciplina a l’activitat artística i creativa del centre.
La programació es completarà amb propostes que ja són autèntics clàssics de l’Estruch i que formen part de l’ADN del projecte. Es tracta de les Presentacions Now, en la qual els artistes residents d’arts visuals i performàntiques posen els seus projectes en comú entre ells i amb el públic; o el Certamen Coreogràfic de Sabadell, que es desenvolupa juntament amb l’Associació Petit Món i arribarà a la seva 17a edició presentant les propostes de sis joves companyies i artistes de dansa.
225 residències el 2021
Moltes de les produccions que formen part dels festivals són el resultat de les residències artístiques que les companyies realitzen a l’Estruch, on assagen, produeixen i testegen produccions que després s’estrenen i giren internacionalment. L’Estruch no només facilita espais d’assaig sinó que, principalment, afavoreix que els artistes puguin bastir les seves creacions en un espai escènic completament equipat i, en alguns casos, puguin presentar-les en públic com a part del procés de creació.
L’any passat, l’equipament municipal de la Creu Alta va acollir 225 residències, 99 de les quals van ser companyies sabadellenques. Es tracta, per exemple, de les produccions de la Fundació Òpera a Catalunya o, en l’àmbit del teatre per a tots els públics, de la Joventut de la Faràndula, a més d’assajos de grups musicals als bucs o de les nombroses corals que hi preparen el seu repertori, entre d’altres.