L’Ajuntament presenta el dispositiu per prevenir les violències masclistes i lgtbifòbiques durant la Festa Major
La tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar Animal i Participació, Marta Morell, ha explicat que
“aquesta torna a ser una Festa Major sense cap tipus de restriccions. Per això hem de posar tots els nostres recursos per seguir fent prevenció i sensibilització i eradicar les violències masclistes i lgtifòbiques. A més, per primera vegada tindrem 4 punts liles a l’Eix Macià, zona on es concentrarà més públic jove amb els concerts i les Barraques”.
Com a novetat, enguany es comptarà amb un espai de cangur gratuït per a infants de 3 a 12 anys, amb el qual es vol facilitar la participació de les persones adultes a la Festa Major, de manera igualitària i evitant que la cura dels fills/es sigui un impediment per gaudir de les activitats que es realitzen. Aquest servei estarà disponible en horari de matí i tarda els dies 3, 4 i 5 de setembre, en dos espais propers a les activitats: Edifici de Salut i Acció Social (Plaça del Gas, 2) i al Gimnàs Municipal (Plaça Frederic Mompou), i es recomana reservar plaça prèviament mitjançant la web de l’Ajuntament. Tanmateix, si queden places disponibles, també se’n podrà gaudir el mateix dia, adreçant-se directament a l’espai. Aquesta acció s’emmarca en el pla Corresponsables, una iniciativa del Ministeri d’Igualtat a través de la Conselleria d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat.
“Amb aquesta iniciativa volem enviar un missatge de concienciació sobre la conciliació i la cura familiar, alhora que animem tots i totes a gaudir de la Festa”, ha afegit Marta Morell.
D’altra banda, i amb el retorn de l’espai de concerts a l’Eix Macià, es recupera el Punt Lila i les parelles educatives en aquest emplaçament, les nits i matinades de dijous a diumenge. El Punt Lila és un espai de seguretat i sensibilització on es poden fer atencions en cas d’assetjament o agressions sexistes i lgtbifòbiques, a més d’oferir informació sobre els recursos i serveis disponibles a la ciutat.
Pel que fa a les parelles educatives, es tracta d’un equip itinerant de 8 persones que recorrerà cada nit els espais més freqüentats per adolescents i joves, proporcionant informació rigorosa i crítica per fomentar el desenvolupament d’hàbits saludables, les relacions respectuoses i el consum crític.
Campanya Mou-te amb seguretat, en col·laboració amb autobusos i taxis
Un any més, destaca la campanya Mou-te amb seguretat, que es duu a terme amb la col·laboració de Transports Urbans de Sabadell (TUS) i les agrupacions de taxistes de la ciutat. L’objectiu és fomentar els desplaçaments segurs i evitar situacions de vulnerabilitat i/o risc.
En paral·lel, aquest dies també funcionaran les parades intermèdies dels autobusos de Transports Urbans Sabadell (TUS) per tal de facilitar un punt de parada més proper a la destinació de les persones usuàries en horari de nit del servei. En aquest cas, es podrà indicar en quin punt concret vol baixar, sempre que no alteri la ruta de la línia, i sempre serà finalment el conductor qui decidirà quin és el lloc més segur per poder fer la parada.
El representant de TUS, Raúl Piña, ha recordat que
“qualsevol persona usuària dels autobusos pots adreçar-se als conductors per demanar una parada intermèdia, sempre que estigui en el recorregut de la línia. Ajudem a que tothom visqui una festa segura i amb garanties”.
Així, el col·lectiu del taxi torna a col·laborar en la prevenció de violències masclistes durant els dies de festa i oferirà assistència, de forma gratuïta, per allunyar d’una situació de perill qualsevol persona que se senti amenaçada.
“Si qualsevol persona pensa que es troba en perill es pot adreçar als taxis i tindrà ajuda, l’allunyarem del possible perill. Sempre ens trobareu en la lluita contra les violències masclistes i lgtbifòbiques”,
ha comentat Magno Castillo, vicepresident de l’Associació Ràdio Taxis de Sabadell.
Cal destacar també que al juliol es van organitzar tres accions formatives sobre violències masclistes en el context d’oci nocturn, adreçades als col·lectius implicats en l’organització de la Comissió de Festes Populars de Sabadell, que organitza les Barraques, per a les persones treballadores de la TUS i les associacions de taxistes. En total hi van participar un centenar de persones que van poder adquirir pautes per donar una primera resposta davant d’aquestes situacions.
La campanya “Per una Festa Major sense violències masclistes ni lgtbifòbiques. Només sí és sí”, compta amb diversos materials de comunicació i difusió que es distribuiran arreu de la ciutat i en diversos suports com cartells a les parades de bus i a l’espai concert de l’Eix Macià, xarxes socials, etc.