El Museu d’Història inaugura dues exposicions temporals coincidint amb la Festa Major
“Sarajevo- Sabadell. Diàleg entre dues guerres”
L’exposició “Sarajevo-Sabadell. Diàleg entre dues guerres”, comissariada pel periodista Plàcid Garcia-Planas i per l’historiador de l’art Ricard Mas, explica els paral·lelismes entre dues ciutats que, aparentment, no tenen res en comú.
La commemoració dels 25 anys del vincle entre Sabadell i Sarajevo va començar el novembre de 2020, coincidint amb el 25è aniversari dels Acords de Dayton i del final de la guerra dels Balcans. Des d’aleshores i durant tot aquest any 2022, a Sabadell s’han organitzat diverses activitats per reivindicar i posar en valor l’esperit de cooperació i solidaritat que va sorgir a la ciutat arran de la guerra dels Balcans. Recordant, alhora, aquest episodi de la història actual europea que malauradament s’està repetint, sensibilitzant per la cultura de la pau i reivindicant la resiliència dels pobles.
Dues ciutats que, en un moment donat, van passar a ser camp de batalla i que dialoguen en el temps i en l’espai a través d’aparellaments d’objectes tan diversos com un rellotge aturat en el temps per un bombardeig de l’artilleria sèrbia i una bala fabricada a Sabadell durant la guerra civil; un revòlver de joguina adquirit en una botiga de Sarajevo a l’inici del setge i un revòlver autèntic disparat a Sabadell durant la nostra contesa civil; la mascota dels Jocs Olímpics d’hivern, celebrats a Sarajevo el 1984, convertida en ambientador de cotxe i un pin amb Cobi que recorda que Sabadell va ser Subseu olímpica als Jocs Olímpics d’Estiu del 1992. I així fins a 22 parelles d’objectes. A més, l’exposició també consta d’un quadre del pintor sabadellenc Isidre Manils, inspirat en les tristes notícies que llegia a la premsa durant el setge de Sarajevo.
D’altra banda, aquest any en fa 25 que Sabadell va decidir ajudar en la reconstrucció de Sarajevo mitjançant la donació de diversos autobusos urbans i la restauració d’un dels teatres més importants d’aquella ciutat. I amb motiu de la festa Major del 1997, la companyia resident del Kamerni Teatar ’55, va actuar a Sabadell. L’exposició no oblida aquest gest solidari, i l’inclou en els seus diàlegs.
Exposició “Quina llauna!”
L’exposició “Quina llauna!” vol donar a conèixer com era l’ofici de llauner –també conegut com a lampista– fa unes dècades. Això ho fa mitjançant el testimoni directe de Joan Puigdomènech, mostrant les eines del seu taller i l’entrevista que va aparèixer el 1985 al “Diario de Sabadell”, publicada per Manel Camps.
Tot i que aquesta professió encara és actual, ha patit una gran transformació. Ha passat d’un món manual i artesanal a un altre d’industrial, amb materials nous i productes en sèrie.
El taller de Puigdomènech, que va funcionar del 1950 al 1980, estava situat al cobert de la casa familiar del carrer de Pau Rigalt, a la Creu Alta. Les eines que es trobaven en aquest taller van ser cedides al MHS per la seva filla Antònia.